TOP20 ⟩ Rahamured, saunamaagia ja pensionipõlv soojal maal - need on ajakirja 60+ digilehe loetumad lood

60+
Copy
Mooska suitsusaunatalu perenaine Eda Veeroja peab pärimust ja saunakultuuri väga oluliseks ja tutvustab seda meelsasti oma külalistele
Mooska suitsusaunatalu perenaine Eda Veeroja peab pärimust ja saunakultuuri väga oluliseks ja tutvustab seda meelsasti oma külalistele Foto: Elmo Riig

Ajakiri 60+ teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest digilehe lugudest.

1. Üksi elava pensionäri toetus on sel aastal 200 eurot

Üksi elava pensionäri toetus oli 2022. aasta oktoobrikuus 200 eurot. Seda maksab riik üks kord aastas – koos oktoobri pensioniga.

2. Seaduseelnõu järgi ei saa laenutaotlejale enam öelda ei, sest ta on liiga vana

Veebruaris jõudis riigikokku esimesele lugemisele võrdse kohtlemise seaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt ei saa öelda pangaliisingu või laenu taotlejale „ei“ pelgalt seetõttu, et liisingut sooviv inimene on panga meelest liiga vana. Sama seadus puudutab ka puuetega inimesi.

Pelgalt vanuse pärast ei tohiks pank enam autoliisijale öelda "ei", kui teised tingimused on täidetud.
Pelgalt vanuse pärast ei tohiks pank enam autoliisijale öelda "ei", kui teised tingimused on täidetud. Foto: Ute Grabowsky/photothek.net via www.imago-images.de

3. Vältige kukkumisi, isegi kodutrepil võib luu murda

Kuigi enamasti "õnnistab" meid libeda ilmaga talv, siis ka märtsikuu sulailmad võivad olla salalikud ja ettearvamatud. Sulailmaga välja minnes tuleks enne hoolikalt valmistuda.

Trepid on väga ohtlikud, isegi kodutrepil on inimesed luumurde saanud
Trepid on väga ohtlikud, isegi kodutrepil on inimesed luumurde saanud Foto: Shutterstock

4. Trombe saab ise ära hoida

Arstid tavatsevad kasutada sõnapaari „ealised iseärasused”. Need sõnad võivad mõjuda lohutavalt või ka trotsi tekitavalt, kuid kindlasti on mõtet uurida, kuidas nende iseärasustega toime tulla. Üks tervisehäda, mille oht vanusega tõuseb, on trombid. Mis neid põhjustab ja kuidas neist hoiduda, selgitab Põhja-Eesti Regionaalhaigla ­kardioloogiakeskuse teadusjuht, südamearst professor Margus ­Viigimaa.

5. Proteeside valik on keeruline, nii hammaste seisukorrast kui rahakotist lähtudes

Igapäevane suuhooldus on proteesikandjale sama oluline kui pärishammaste puhul, ütleb Tallinna Hambapolikliiniku hambaarst Ilme Tammeveski. "Pealegi pikendab proteeside regulaarne puhastamine nende eluiga."

"Oma pärishambaid tuleb hoida," resümeerib dr Ilme Tammeveski. "Kohe, kui suus mõni probleem tekib, kohe hambaarsti poole pöörduda. Kogu meie organism kannatab, eriti seedimine, kui suus pole hambaid," lisab hambaarst.
"Oma pärishambaid tuleb hoida," resümeerib dr Ilme Tammeveski. "Kohe, kui suus mõni probleem tekib, kohe hambaarsti poole pöörduda. Kogu meie organism kannatab, eriti seedimine, kui suus pole hambaid," lisab hambaarst. Foto: Erakogu

6. Puise nina on paik, kust kaugemale ei saa ja tagasi ei taha

"Mul on isegi Puise nina tätoveering käevarrel. Lasin selle Saksamaal teha, kirjutasin sõnad tätoveerijale ette ja selle järgi ta tätoveeris."

Nii tutvustab oma Puise nina vaimustust Horst Blum Saksamaalt Flensburgist. Horst Blumi sadab alati tema taksikoer, kellel ei ole küll tätoveeringut, see-eest kannab ta merevaigust kaelarihma.

Külalised, kes Puise nina kanti satuvad, leiavad, et siin on lausa paradiis. Kodulehele on pererahvas kirjutanud: „Kui tunned, et argipäev ja töömured matavad su enda alla, siis tule võta meie juures aeg maha. Ava terrassiuks ja tunne hommikukohvi lõhna segatuna värske mereõhuga. Sa ei pane tähelegi, kuidas su näole ilmub ­naeratus. Oleme kolmest küljest ümbritsetud merega – töömured siia ei ulatu.”
Külalised, kes Puise nina kanti satuvad, leiavad, et siin on lausa paradiis. Kodulehele on pererahvas kirjutanud: „Kui tunned, et argipäev ja töömured matavad su enda alla, siis tule võta meie juures aeg maha. Ava terrassiuks ja tunne hommikukohvi lõhna segatuna värske mereõhuga. Sa ei pane tähelegi, kuidas su näole ilmub ­naeratus. Oleme kolmest küljest ümbritsetud merega – töömured siia ei ulatu.” Foto: Raido Pedak

7. Liigesevalu ei kuulu vananemise juurde

Tihti arvatakse, et vananemisega kaasnev valu ja ebamugavustunne liigestes on normaalne ja kuulubki vananemise juurde, kuid nii see ei ole.

8. Lesepension toetaks üksikute pensionäride toimetulekut

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas oktoobris seaduse eelnõu, mille eesmärk on kehtestada lesepensioni määramise võimalus isikule, kes on vanaduspensionieas ning kelle abikaasa, kellega on isik abielus olnud vähemalt 10 aastat, on vanaduspensioni ajaks surnud.

9. Hingelt noored uurivad, millest toitub elurõõm

5. augustil kogusid Paide Vallimäele hingelt noored vanemaealised Eesti eri paigust. Hingelt Noored festival tõi Paidesse ka erakondade esimehed, Voldemar Kuslapi ja Uku Suviste.

Hingelt Noored festival
Hingelt Noored festival Foto: Kristo Kivisoo /Järva Teataja

10. Saunanaine: „Mul on siin käinud inimesi, kes on öelnud, et nemad ei usu millessegi müstilisse, ja järsku hakkavad rääkima...”

Eesti hinnatuim saunanaine, Mooska suitsusauna perenaine Eda Veeroja jagas enne jõulupühi ja aastavahetust saunanippe, kuidas saunas ihult ja hingelt puhtaks saada.

Mooska suitsusaunatalu perenaine Eda Veeroja peab pärimust ja saunakultuuri väga oluliseks ja tutvustab seda meelsasti oma külalistele
Mooska suitsusaunatalu perenaine Eda Veeroja peab pärimust ja saunakultuuri väga oluliseks ja tutvustab seda meelsasti oma külalistele Foto: Elmo Riig

11. Rindkerevalu ei pruugi alati olla südamega seotud

„Rindkerevaludel on väga palju erinevaid põhjusi ja enamik nendest valudest pole üldse seotud südamega,” ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla Sisekliiniku Südamekeskuse kardioloog Ene Mäeots. „Samas peaks iga kuldsesse ikka jõudnud inimene tundma stenokardia ehk südame hapnikupuuduse sümptomeid.”

12. Ka meremehed, kaevurid, keevitajad ja baleriinid kaotavad õiguse sooduspensionile

Juunis kirjutasime, et valitsus tahab kaotada kutsealaste sooduspensionide maksmise, sest pensioniea sidumine ametiga tekitab ebaõiglust ja varem tervist kahjustavates ametites on tööohutus tunduvalt paranenud.

13. Soe kliima turgutab seenioride tervist ja toob ellu vürtsi

Ehkki enamik inimesi, kes reisi mõnele soojale maale ette võtavad, jääb sinna pidama üheks-kaheks nädalaks, leidub meie seas ka neid, kel tee mõnele päikesest pakatavale maale on tulnud ette võtta märksa praktilisemast vajadusest – halvenev tervis annab märku.

Vabal ajal käib Maire Meldre (62) Hurghadas hobustega ratsutamas ning võtab kaasa ka kaasmaalased
Vabal ajal käib Maire Meldre (62) Hurghadas hobustega ratsutamas ning võtab kaasa ka kaasmaalased Foto: Erakogu

14. Südant me pausile ei pane

Meie nelja ja poole miljardi vanusel planeedil Maa on praeguseks tuvastatud segane, kaose-eelne olukord. On toimunud rünnak Homo sapiensi kui kõrgeima liigi evolutsioonilisele järjepidevusele. Ründajaviirus on segi paisanud Maa kõigi asukate harjumuspärase elukorralduse, lõhkunud sotsiaalseid süsteeme, külvanud teadmatust ja hirmu, kirjutas südamearst Rein Vahisalu.

15. Vereringehäired võivad põhjustada ootamatuid sümptomeid

Tänapäeval on äärmiselt levinud probleem, et inimesed liiguvad liiga vähe. Samal ajal aga kasvab nende igapäevase pinge ja stressi tase. Südameapteegi proviisori Merle Meola sõnul võib selline olukord kaasa tuua elustiilist tingitud vereringehäireid.

16. SÜDAMELT ÄRA 〉 Pensionile jäämine – õnn või õnnetus?

Pensioniea saabumine on üks kummaline asi. Igati toimekad ja tublid töötegijad hakkavad kui mitte varem, siis kusagil 55 aasta vanuses hoolega arvestust pidama, millal nad ükskord saavad pensionile jääda.

Kui see õnnis hetk kord kätte jõuab ja pensionitunnistus käes, tekib paljudel hinges segadus. Mis siis nüüd edasi?
Kui see õnnis hetk kord kätte jõuab ja pensionitunnistus käes, tekib paljudel hinges segadus. Mis siis nüüd edasi? Foto: Shutterstock

17. Üks õpetlik reisilugu ehk kes meist ei googeldaks...

Mina sain alljärgneva õppetunni küll reisil Cornwalli, aga samasse olukorda võib vabalt sattuda kus tahes – on ju kõikvõimalikud broneeringud, koodid ja piletid tänapäeval enamasti nutitelefonis salvestatud. Seega, miks mitte seda lustlikku, – küll vaid tagantjärele –, kogemust jägada, kirjutas vabakutseline ajakirjanik ja tõlkija Hanna Miller.

Cornwalli tuulised rohetavad kaldapealsed ja hiiglaslikud liivased mõõnarannad on justkui loodud kohalike lemmiktegevuseks - jalutamiseks.
Cornwalli tuulised rohetavad kaldapealsed ja hiiglaslikud liivased mõõnarannad on justkui loodud kohalike lemmiktegevuseks - jalutamiseks. Foto: Hanna Miller

18. Tööleping, töövõtuleping või käsundusleping – mida eelistada?

Kui vähegi võimalik, tasub oma tulevase tööandjaga sõlmida mitte töövõtu-, vaid tööleping. Tööleping annab töötajale töövõtu- või käsunduslepingust suuremad õigused ja parema kaitse.

19. Uuring: vaatamata varasele pensionile minekule töötavad eestlased kaua

Põhjamaade pensioniuuringust selgus, et Eesti inimesed lähevad pensionile suhteliselt noorelt, 60,9-aastaselt, kuid samal ajal jätkatakse töötamist keskmiselt 65,7 aasta vanuseni.

20. Joel Starkopf: teise tõhustusdoosi peaks eakatele tegema kohe

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liikme professor Joel Starkopfi sõnas juulis, et teine tõhustusdoos eakatele vajalik ning selle tegemisega peab alustama kohe.

Professor Joel Starkopf.
Professor Joel Starkopf. Foto: Joonas Sisask
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles