Liigesevalu ei kuulu vananemise juurde

, proviisor
Copy
Liigesevalu võivad põhjustada näiteks ülekoormus, traumad, ülekaal ja passiivne eluviis.
Liigesevalu võivad põhjustada näiteks ülekoormus, traumad, ülekaal ja passiivne eluviis. Foto: Sille Annuk

Tihti arvatakse, et vananemisega kaasnev valu ja ebamugavustunne liigestes on normaalne ja kuulubki vananemise juurde, kuid nii see ei ole.

Igal päeval külastab apteeki keegi, kes kaebab liigeseprobleemi üle. Millest võivad liigeseprobleemid tekkida, kuidas neid ennetada ja mida teha, kui liigesed juba valutavad? Liigesed peavad liikuma

Liigeste töö on liikumine ja selleks, et oleks võimalik valutult liigutada kõiki oma liikuvaid kehaosi, tuleb liigeste heaolule mõelda enne suuremaid kaebusi. Noorena saadud liigesetraumad võivad hilisemas eas palju kaebusi tekitada, mistõttu on oluline liigeseid hoida. Liigesevalu võivad põhjustada näiteks ülekoormus, traumad, ülekaal ja passiivne eluviis. Peale elusstiili ka mõni haigus, näiteks reumatoidartriit, osteoartriit või puukborrelioos.

Liigesepõletikke on mitut tüüpi

Artriiti ehk liigesepõletikku on mitut tüüpi, kuid kõige levinumad on osteoartriit ja reumatroidartriit.

Osteoartriiti nimetatakse ka liigeste kulumiseks. Selle puhul toimub liigese pindasid katvas kõhrekihis kulumine ja pragunemine. Kõhrekiht kaitseb liigese pinda ja takistab liigesele kinnituvate luuotste kokkupuudet.

Reumatoidartriit on tihti iseenesliku tekkega haigus, kus organismi immuunsüsteem ründab liigeses olevat kude ja põhjustab seal põletikku. Kui reumatoidartriidi korral on hulk ravimeid, mis aitavad põletikku alla võtta, siis osteoartriidi korral on oluline riskitegurite vähendamine ja ennetustegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles