TOP 20 ⟩ Ajakirja 60+ veebilehe loetumad lood aastal 2021

60+
Copy
Oled olnud pangale truu klient, liisinud varem mitu autot, olnud hoolikas maksegraafiku järgimisel ja nüüd selgub, et 75aastane võib küll pangas raha hoiustada, aga auto liisimisest tuleb suu puhtaks pühkida.
Oled olnud pangale truu klient, liisinud varem mitu autot, olnud hoolikas maksegraafiku järgimisel ja nüüd selgub, et 75aastane võib küll pangas raha hoiustada, aga auto liisimisest tuleb suu puhtaks pühkida. Foto: Shutterstock/montaaž

Ajakiri 60+ teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Kohusetundlik, aga siiski liiga vana, et autot liisida

Andres ja tema kaasa on panga kauaaegsed lojaalsed kliendid. Seejuures on nad mõlemad eriti lugupeetud kliendid, lausa kuldkliendi staatuses. Kogu see hiilgus ja sära purunes päeval, kui krediidiasutus keeldus neile liisingulepingut vormistamast uue väikeklassi hübriidauto liisimiseks, ­põhjuseks Andrese vanus.

2. Psühhoterapeut selgitab: Miks naised tänitavad?

Üks tark ütles: „Võib-olla naine, kellega pole võimalik koos elada, ja naine, kelleta ei saa elada, on üks ja seesama naine?” Selles ütluses on suhtelugusid ja vaevaliste suhete põhjusi. Kui neid psühholoogilisest küljest vaadata, saame rohkem selgust. Seekord pakuvad huvi tänitavad naised.

Keegi meist ei soovi ju, et keegi lähedane pidevalt meie kallal võtab.
Keegi meist ei soovi ju, et keegi lähedane pidevalt meie kallal võtab. Foto: Shutterstock

3. Miks hooldekodus elades keskmise pensioniga toime ei tule?

Kui oma kodus elades peab igakuise pensioniga hakkama saama, siis miks ei saa sellesama raha eest hooldekodus ära elatud? Ajakiri 60+ uuriski veebruaris, miks see nii on.

4. Valmista ise kodune marjaliköör

Suviselt soojal Eestimaal tundub talviste tuulte meenutamine lausa kohatu, kuid mis võib veel kosutavam olla kui krõbekülmal talveõhtul kaaslase seltsis klaasike suvemaitselist likööri rüübata! Kuidas selline rüübe aga ise valmis teha, selle vastu tunti sel aastal suurt huvi.

5. Menopausi sümptomid võivad kimbutada mõnest kuust mitme aastani

Menopaus tuleb siis, kui see tulema peab. Pole pääsu kuumahoogudest, peavaludest, öisest higistamisest ega meeleolumuutustest. Teadmised üleminekueast ja mida võib sellel ajal enda heaks teha, aitavad muutuste perioodiga paremini toime tulla.

6. Kolesterooli hoiab normis õige toit

Teie veresooned kisuvad umbe ja teid ähvardab südame- või ajuinfarkt, ütleb arst. Aga enesetunne on ju hea?! Uuringud paraku näitavad, et teie vere kolesteroolisisaldus on üle mõistuse suur. Mida siis teha, et sellisesse olukorda mitte sattuda ja kolesteroolitase normis hoida?

7. 41 aastat abielus Heinz ja Marika Valk naudivad elu

„Meile on praegu õnnis aeg. Minu elus pole nii õnnelikku aega olnudki kui praegu,” ütleb kunstiajaloolane ja Lihula muuseumi direktor Marika Valk. Ka Heinz Valk on kahtlemata õnneliku saatusega ja uskumatult tegus inimene. Kunstnik, poliitik, vanavarakoguja.

Heinz Valk on kahtlemata õnneliku saatusega ja uskumatult tegus inimene. Kunstnik, poliitik, vanavara koguja. Ikka Marikaga käsikäes, juba 41 aastat.
Heinz Valk on kahtlemata õnneliku saatusega ja uskumatult tegus inimene. Kunstnik, poliitik, vanavara koguja. Ikka Marikaga käsikäes, juba 41 aastat. Foto: Peeter Langovits

8. Psühhiaater selgitab: kas antidepressant tekitab sõltuvust või muudab inimese olemust?

Antidepressandid kui abilised võitluses meeleoluhäirete vastu jäävad tihti sahtlisse, kuna nende kohta liiguvad hirmutavad linnalegendid. Need aetakse segi rahustitega, mis võivad tõepoolest põhjustada sõltuvust. Ehkki vaimse tervise häire dikteerib elu, peljatakse antidepressante rohkem.

9. Hingelt noorte festival toob Paidesse nii ministrid, Reet Linna kui ka Anne Veski

Augustis toimus Paide Vallimäel festival Hingelt Noored, millest tegime otseülekande. See on veel ka praegu järelvaadatav.

Vahel kaupluses käies Voldemar Kuslap üllatub, kui end juhuslikult peeglist ­silmab: kes see morn inimene on? „Siis noomin end: Arnoldi poeg, 83 aastat on siiski saavutus! Naerata ometi!” ütleb Eesti kergemuusika elav legend.
Vahel kaupluses käies Voldemar Kuslap üllatub, kui end juhuslikult peeglist ­silmab: kes see morn inimene on? „Siis noomin end: Arnoldi poeg, 83 aastat on siiski saavutus! Naerata ometi!” ütleb Eesti kergemuusika elav legend. Foto: Liis Treimann

10. Voldemar Kuslap: Kui hing on noor, elame kõik katsumused üle

“Vahel kaupluses käies üllatun, kui end juhuslikult peeglist silman: kes see morn inimene on? Siis noomin end: Arnoldi poeg, 83 aastat on siiski saavutus! Naerata ometi!” ütleb Eesti kergemuusika elav legend Voldemar Kuslap.

11. Kuidas ahju õigesti kütta?

Ahju soojenemine sõltub ka kütmise viisist. Kolle tuleks alati vanast tuhast puhastada, puud laduda õhuvahedega.

12. Õlu ja podagrahaige kokku ei sobi

Podagra on puriinide ainevahetushäirest põhjustatud põletikuline haigus. "Seda haigust saab kontrolli all hoida eluviisi ja toitumisharjumusi põhjalikult muutes. Kuna õlu sisaldab rohkesti puriine, tuleb podagrasse haigestudes õllejoomisest jäädavalt loobuda," ütleb Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloogiakeskuse õendusjuht Katti Kõrve.

13. Ebamäärane kõhuvalu võib viidata pahaloomulisele kasvajale

Pikka aega kestnud ebamäärane kõhuvalu naistel on tõsine põhjus pöörduda arsti poole, et leida oma vaevuste põhjus ja leevendus – tegemist võib olla pahaloomulise kasvajaga.

14. Eesti meditsiinidoktori nipp: kuidas võtta vitamiine, kui tunned, et haigus tikub ligi

Doktor Mihkel Zilmer
Doktor Mihkel Zilmer Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmer jagas praktilist nippi, kuidas oma tervist turgutada, kui tunnete, et hakkate haigeks jääma. Zilmer töötas selle kompleksi välja 20 aastat tagasi ja teda ning tema tuttavaid on see palju aidanud.

15. Mis on lümfiteraapia ja mis on lümfimassaaž? Kellele seda vaja on?

Lümfimassaaž on hea meetod tursete alandamiseks, olgu need tingitud traumast, operatsioonidest, veenilaienditest, roospõletikust või lümfödeemist ehk lümfitursest. See massaaž tugevdab immuunsüsteemi, kuna paneb lümfisooned aktiivsemalt tööle ja lümfivedeliku kiiremini liikuma läbi lümfisõlmede.

16. Millest alustada, kui on vaja autojuhiluba vahetada?

Ajakirjaga 60+ võttis ühendust eluaegne autojuht, kelle juhiloa kehtivus hakkas lõppema. Ta seadis kõigepealt sammud perearsti poole, et vajalik tervisetõend saada. Suur oli üllatus, kui sealt teatati, et esmalt on vaja internetis tervisedeklaratsioon ära täita. Enne perearsti jutule ei pääsegi.

17. Väga järsu ja tugeva peavalu korral tuleb kiirabi kutsuda

Ootamatult tekkinud väga tugeva peavalu korral tuleks kindlasti EMOsse pöörduda, sest tegemist võib olla hemorraagia ehk ajusisese verejooksuga.

18. Proviisor annab nõu: mida teha, kui liigesed on "roostes" ja valutavad

September toob nii mõnigi kord midagi uut – koolitee, trennid või osavõtud erinevatel spordiüritustel, teisalt ka niisked ja külmad ilmad. Hoogsate treeningutega käivad käsikäes traumad ning jahedate ja rõskete ilmadega võivad liigesed rohkem või vähem tunda anda. Tihti pöördutakse sellisel juhul esimesena apteeki.

19. Teletegija Toomas Luhats: Olen nüüd palju rahulikum mees

Läinud sügisel pani Toomas Luhatsi perearst Anneli Talvik tuntud teletegija fakti ette: kui tal on plaanis pikemalt elada, tuleb nüüd ja kohe elustiilis kõvasti muudatusi teha.

20. Viive Ernesaks – tehke ikka lollusi ja tundke elust mõnu!

Tänavu 90 aasta juubelit tähistanud kontsertmeister

tõdeb, et rikkaks pole ta saanud, aga rõõmus elu on olnud. „Elu on nii lühike, et nalja peab saama. Tehke ikka lollusi ja tundke elust mõnu!” jagab Viive oma pika eluea nippi.

Viive Ernesaks.
Viive Ernesaks. Foto: Peeter Langovits
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles