Õlu ja podagrahaige kokku ei sobi

Copy
lga uus haigushoog võib võib haarata uusi liigeseid. Haigestuda võivad jalapöid, hüppeliigesed ja põlved, naistel ka sõrmeliigesed.
lga uus haigushoog võib võib haarata uusi liigeseid. Haigestuda võivad jalapöid, hüppeliigesed ja põlved, naistel ka sõrmeliigesed. Foto: Shutterstock

Podagra on puriinide ainevahetushäirest põhjustatud põletikuline haigus. «Seda haigust saab kontrolli all hoida eluviisi ja toitumisharjumusi põhjalikult muutes. Kuna õlu sisaldab rohkesti puriine, tuleb podagrasse haigestudes õllejoomisest jäädavalt loobuda,» ütleb Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloogiakeskuse õendusjuht Katti Kõrve.

Podagra on organismi ainevahetuse häire, mis tekib siis, kui kusihapet koguneb verre nii palju, et see hakkab kristallidena kudedesse sadestuma, näiteks liigeseõõnde. Kristallid põhjustavad liigeses äkilise põletikureaktsiooni – liigesepõletiku, mis avaldub liigese turse, punetuse ja valuna.

«Puriinid on meie kehas vajalikud DNA, RNA ja mitme ensüümi tootmiseks ning kusihapet leidub kõikides kudedes, kuid halb on selle kuhjumine organismi. Seda võib põhjustada geneetiline soodumus, kusihapperikaste toiduainete ja alkoholi tarvitamine ja mõned ravimid. Õnneks saame kolmandiku osas puriinisisaldust oma kehas toiduvalikuga ise mõjutada,» ütleb Katti Kõrve.

Podagra kimbutab rohkem mehi ja vanemaealisi naisi. Haigus avaldub kusihappesisalduse tõusuna organismis ja korduvate valusate artriidiatakkidena, mis sagedamini esinevad suure varba põhiliigeses, aga ka teistes liigestes – kannas, hüppeliigeses, põlvedes.

lga uus haigushoog võib võib haarata uusi liigeseid. Haigestuda võivad jalapöid, hüppeliigesed ja põlved, naistel ka sõrmeliigesed.

Peamiselt satubki patsient arsti juurde podagra-ataki vallandudes. Esimene haigushoog haarab kõige sagedamini suure varba põhiliigest. «Iseloomulik on haigushoo järsk algus, eriti öösel pärast rikkalikku õhtusööki, kui on söödud rammusaid lihatoite ja tarvitatud alkoholi, või siis pärast külmetumist, füüsilist või vaimset ülepinget. Paljudel patsientidel tõuseb ka kehatemperatuur, tekivad külmavärinad. Üldine enesetunne on väga halb,» selgitab Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloogiakeskuse õendusjuht Katti Kõrve.

80 protsendil haigestunutest tekib esimene atakk jalgades, suures varbas või hüppeliigeses. Podagrahaiget ei lohuta eriti teadmine, et tema haigus on «mõisnike tõbi». Suure varba põhiliigese artriit podagrahoona on üks tugevamat valu andev haigus. «Podagra-atakk on inimesele väga-väga valus. Isegi voodilina puudutus varbal võib tekitada väljakannatamatut valu. Olen küllalt näinud patsiente, kes tulevad EMOsse, toasuss jala ümber seotud – no ei saa inimene tavajalatsit jalga panna,» kirjeldab Katti Kõrve.

Mis põhjustab podagra-ataki?

«Teised põletikulised haigused, halb jalgade verevarustus. Ravimite kõrvaltoimed, aga ka kiire kusihappe kontsentratsiooni kõikumine kehas. Nii võib kiire kehakaalu langus ja vähene vedelikutarbimine ataki esile kutsuda. Ravimitest võib välja tuua vett väljutavad ravimid – diureetikumid. Ning arsti toitumis- ja ravimisoovituste eiramine juhtudel, kui inimesel on podagra juba diagnoositud. Kahjuks pole ka need sugugi harvad juhused,» nendib õendusjuht.

lga uus haigushoog võib võib haarata uusi liigeseid. Haigestuda võivad jalapöid, hüppeliigesed ja põlved, naistel ka sõrmeliigesed. Haigus võib mõjutada neerude tööd, samuti võivad kusihappekristallid sadestuda kuseteedes neerukividena.

«Kroonilise podagra korral võivad tekkida pehmetesse kudedesse toofused ehk uraatkristallide kogumikud, mis katki minnes paranevad väga aeglaselt. Kaugele arenenud podagraga kaasub sageli südame-veresoonkonna ja jalgade arterite nn lupjumine, diabeet jt metaboolsed haigused,» loetleb Katti Kõrve.

Podagrahaige peaks lisaks õllest loobumisele piirama teiste puriinirikaste toitude söömist. See ei tähenda, et üldse ei tohiks puriini sisaldavaid toite tarbida, kuid neid tasub söögilauale tuua pigem harva. Puriini leidub näiteks mereandides, puljongis (eriti puljongipulbris) ja süldis. Kindlasti ei tohi podagrahaige liialdada kalaga. Kui on soov kala süüa, tasub eelistada lahjat valget kala. Samamoodi on puriinirikas punane liha ja kanal just rasvane osa. Pekises lihas väga palju puriini ei leidu.

Podagra taandub ranget dieeti pidades

Kindlasti tuleks vältida alkohoolseid jooke. «Õlu sisaldab rohkelt puriini ja kange alkohol pärsib kusihappe väljutamist neerude kaudu. Väidetavalt mõjub podagrahaigele väga halvasti ka vahuveini-šampanja pruukimine. Niisamuti võivad fruktoosisiirupit sisaldavad magusad joogid tõsta podagrariski. Vein iseenesest puriine ei sisalda, küll aga võib alkohol takistada kusihappe väljutamist organismist. Rohke liha ja alkoholi tarbimine otseselt ei põhjusta, küll aga soodustab haigestumist,» väidab õendusjuht.

Podagrahaigel peaksid alati koduses sügavkülmikus olema väikesed külmakotikesed. «Niipea kui inimene tunneb, et põletik hakkab tekkima – nahk on selles kohas tundlik ja valulik juba sõrmeotsaga puudutades – võtta kohe sisse valuvaigisti ja valutavale liigesele teha külm mähis jääkotikese või -kuubikutega. Mähist tuleks vahetada mitu korda, et see jätkuvalt jahutaks. Nii toimides saab podagra-atakki tunduvalt lühendada,» soovitab Katti Kõrve.

Niipea kui inimene tunneb, et põletik hakkab tekkima – nahk on selles kohas tundlik ja valulik juba sõrmeotsaga puudutades – võtta kohe sisse valuvaigisti ja valutavale liigesele teha külm mähis jääkotikese või -kuubikutega.

EMOsse pole mõtet podagra-atakiga minna. «Varem süstiti seal haigesse liigesesse hormooni, praegu aga määrab triaažiõde podagrahaigele rohelise kategooria, mis tähendab kuni neljatunnist ootamist ning lõpeb tavalise valuvaigisti ja soovitusega teha kodus külmravi.»

Külmakotte ei tohi kodus asetada otse nahale, vaid rätiku vahele, ja hoida valutaval liigesel 15 minutit, et vältida kudede külmakahjustust. Seda võib Katti Kõrve soovituse kohaselt korrata 30-minutiliste intervallidega. Samuti peaks alati kodus varuks olema sobiv valuvaigisti, mille tarvitamisega kohe alustada ning võtta valuvaigistit regulaarselt 10–14 päeva vältel, mitte oodata valu tekkimist ja manustada ravimit alles siis. Lamades tuleks tõsta haige jalg kehast kõrgemale.

Võitlus valu ja põletikuga

Podagra ravi jaotatakse suures plaanis kaheks – atakihoo kiire leevendamine ja hüperurekeemia ravi ehk kusihappesisalduse normaliseerimine ravimitega. «Neid medikamente tuleb tarvitada regulaarselt. Podagrahoo korral tuleb esmalt põletikus liigesele rahu anda ning viivitamatult manustada valu- ja põletikuvastaseid ravimeid, nn NSAIDe. Erinevaid NSAIDe (näiteks käsimüügis olevaid valuvaigisteid) ei tohi tarvitada üheaegselt, sest koos tarvitamisel ravitoime ei tugevne, kuid tunduvalt suureneb kõrvaltoimete oht – nende kahjustav toime maole mitmekordistub ja suureneb maoverejooksu risk,» hoiatab õendusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles