Valmista ise kodune marjaliköör

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol (liköör). Pilt on illustratiivne.
Alkohol (liköör). Pilt on illustratiivne. Foto: Elukiri

Kristel Schwede, Elukiri

Kellel marjapõõsad-puud viljade all lookas ja metsaskäimise korvid samuti saaki täis, võiks moosidele-kompottidele vahelduseks valmistada mõned kodused marjaliköörid. Suviselt soojal Eestimaal tundub talviste tuulte meenutamine lausa kohatu, kuid mis võib veel kosutavam olla kui krõbekülmal talveõhtul kaaslase seltsis klaasike suvemaitselist likööri rüübata!
 

Tartus suure aiaga majas elav Siiri Kask (67) töötas kuni pensionile minekuni toiduainetetööstuses jookide alal. Ka nende peres on mitmesuguseid hoidiseid ning jooke valmistatud juba mitu põlve. Siiri Kask meenutab, et koduseid marjalikööre valmistas ta kõige rohkem 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses, kui poodides oli valik väike.

“Kõige lihtsam koduse marjalikööri retsept kõlab järgmiselt: üks osa marju, üks osa suhkrut, üks osa viina,” selgitab perenaine. “Kõik koostisained tuleb panna suuremasse puhtasse purki, sulgeda see korralikult, et alkohol ei aurustuks, ja lasta tõmmisel üks kuni kolm kuud seista. Seejärel on vaja jook kurnata, valada väiksematesse pudelitesse ja lasta veel kolm kuud laagerduda. Koduste marjalikööride valmistamiseks sobivad paljud koduaia- ja metsamarjad: sõstrad, tikrid, maasikad, vaarikad, kirsid, ebaküdoonia-, astelpaju-, kibuvitsa- ja pihlakamarjad, murakad, jõhvikad, pohlad jne... Esimesel nädalal võiks anumat aeg-ajalt veidi loksutada, et suhkur paremini sulaks. Likööri tasub hoida pimedas jahedamas kohas. Aastate jooksul võib jook värvi muuta: algselt kollased või punased joogid muutuvad pruunikaks. Kodune liköör säilitab oma normaalse värvuse paar-kolm aastat. Kauem seistes võib suhkur karamellistuda ja seda on ka likööri maitsest tunda.”

Just viinaga tehtud marjaliköörid sobivad algajale liköörivalmistajale kõige rohkem. Need on lihtsad ja kogustesse saab suhtuda loominguliselt: kes tahab kangemat jooki, lisab sortsu viina rohkem; kes magusamat, kasutab rohkem suhkrut. Ka eeltöö ei võta palju aega: tugeva suhkrusisalduse ja alkoholilahusega joogi anum ei vaja eelnevalt kuumutamist-steriliseerimist. Arvestama peab seda, et pehmetest marjadest tõmbab viin mahla kiiremini välja kui kõvakoorelistest, nagu tikrid ja jõhvikad. Kõvakooreliste marjade sisse võiks nõelaga auke teha.

“Koduste marjalikööride valmistamisel ei pruugi koguseid kaaluda. Ent koorelikööride valmistamisel ajan alati retseptiraamatust näpuga järge,” tunnistab proua Kask. “Olen valmistanud kodus ise ka Kännu Kukke ja Kristallkümmelit. Kõige rohkem on inimestele maitsenud minu tehtud muraka-, ebaküdoonia- ja kultuurpihlakaliköörid. Huvitava maitse saab, kui tikriliköörile lisada mõni piparmündileht.”

Koduste marja- ja puuviljalikööride kangus jääb tavaliselt 15–17 kraadi vahele. Kanged liköörid on 35–40 kraadi.

Tuletame siinkohal meelde ka vana hea klassikalise jõulujoogi retsepti. Jõulunapsi tegemiseks tuleb muretseda korralik suur nõu, kuhu marjade-puuviljade valmimise järjekorras uusi juurde saaks panna (näiteks kolmeliitrine purk). Tavaliselt valmivad esimeste suviste marjadena maasikad. 200 g maasikatele lisada 150 g suhkrut ja pool liitrit viina. Teisi traditsioonilisi jõulujoogimarju – vaarikaid, kirsse, musti sõstraid – lisada valmimise järjekorras: ikka 200–300 g marju ja 150 g suhkrut. Kõige lõpus täita anum kaelani viina, piirituse või konjakiga. Saadud jook kurnata enne jõule ja villida pudelitesse.

Neil, kellel endal aeda pole, kuid soovivad sellegipoolest kodust marjanapsi teha, tasub marju muretsama minna kohalikult turult või mõne väiketootja käest. Eurotöödeldud aiasaadused, mis näevad küll kaua ilusad välja, kuid ei lõhna ega maitse nagu “päris”, ei sobi hoidisteks ja jookideks. Marjad peavad olema töötlemata, värsked ja vigastamata.

Kordumatu maitsega koduse likööri saab erinevaid marju omavahel kombineerides või joogile maitseaineid, näiteks kaneeli, nelki, piparmünti või melissi lisades. Kel asi juba rohkem käpas, võib katsetada ise ka näiteks kohvi-, sidruni- või koorelikööri tegemist. Mõnusaid joogielamusi!

Jõululiköör:
- erinevad marjad (näiteks maasikad, sõstrad, vaarikad, kirsid (kivideta!), murakad, jõhvikad jne)
- suhkur
- viin (soovi korral ka piiritus või konjak)

200 g maasikatele lisada 150 g suhkrut ja pool liitrit viina. Teisi marju – vaarikaid, kirsse, musti sõstraid jne – lisada valmimise järjekorras: ikka 200–300 g marju ja 150 g suhkrut. Kõige lõpus täita anum kaelani viina, piirituse või konjakiga. Saadud jook kurnata enne jõule ja villida pudelitesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles