“Koduste marjalikööride valmistamisel ei pruugi koguseid kaaluda. Ent koorelikööride valmistamisel ajan alati retseptiraamatust näpuga järge,” tunnistab proua Kask. “Olen valmistanud kodus ise ka Kännu Kukke ja Kristallkümmelit. Kõige rohkem on inimestele maitsenud minu tehtud muraka-, ebaküdoonia- ja kultuurpihlakaliköörid. Huvitava maitse saab, kui tikriliköörile lisada mõni piparmündileht.”
Koduste marja- ja puuviljalikööride kangus jääb tavaliselt 15–17 kraadi vahele. Kanged liköörid on 35–40 kraadi.
Tuletame siinkohal meelde ka vana hea klassikalise jõulujoogi retsepti. Jõulunapsi tegemiseks tuleb muretseda korralik suur nõu, kuhu marjade-puuviljade valmimise järjekorras uusi juurde saaks panna (näiteks kolmeliitrine purk). Tavaliselt valmivad esimeste suviste marjadena maasikad. 200 g maasikatele lisada 150 g suhkrut ja pool liitrit viina. Teisi traditsioonilisi jõulujoogimarju – vaarikaid, kirsse, musti sõstraid – lisada valmimise järjekorras: ikka 200–300 g marju ja 150 g suhkrut. Kõige lõpus täita anum kaelani viina, piirituse või konjakiga. Saadud jook kurnata enne jõule ja villida pudelitesse.
Neil, kellel endal aeda pole, kuid soovivad sellegipoolest kodust marjanapsi teha, tasub marju muretsama minna kohalikult turult või mõne väiketootja käest. Eurotöödeldud aiasaadused, mis näevad küll kaua ilusad välja, kuid ei lõhna ega maitse nagu “päris”, ei sobi hoidisteks ja jookideks. Marjad peavad olema töötlemata, värsked ja vigastamata.
Kordumatu maitsega koduse likööri saab erinevaid marju omavahel kombineerides või joogile maitseaineid, näiteks kaneeli, nelki, piparmünti või melissi lisades. Kel asi juba rohkem käpas, võib katsetada ise ka näiteks kohvi-, sidruni- või koorelikööri tegemist. Mõnusaid joogielamusi!
Jõululiköör:
- erinevad marjad (näiteks maasikad, sõstrad, vaarikad, kirsid (kivideta!), murakad, jõhvikad jne)
- suhkur
- viin (soovi korral ka piiritus või konjak)
200 g maasikatele lisada 150 g suhkrut ja pool liitrit viina. Teisi marju – vaarikaid, kirsse, musti sõstraid jne – lisada valmimise järjekorras: ikka 200–300 g marju ja 150 g suhkrut. Kõige lõpus täita anum kaelani viina, piirituse või konjakiga. Saadud jook kurnata enne jõule ja villida pudelitesse.