Loe, millised teemad läksid meie lugejatele sel aastal enim korda

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Ajakiri 60+ teeb ülevaate, millised olid läinud aasta kõige loetumad artiklid veebilehel 60pluss.postimees.ee

1. Pensionid Eestis: 190 eurost kuni 4200 euroni kuus

Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Need vähemalt viis aastat Eestis elanud pensionieas inimesed, kellel pole nõutavat, vähemalt 15-aastast tööstaaži, saavad rahvapensioni ehk 189,31 eurot kuus. Eestis on praeguste andmete kohaselt 1965 rahvapensionäri.

2. Õigusnõunik soovitab: kas oma vara kinkida või pärandada?

Me kõik jääme vanaks, ütleb tuntud laulusalm – ning see on õige! Tuleb aeg, kui vanemaealine inimene enam ise oma vara ülal pidada, hooldada või remontida ei jõua – seda nii rahalises kui ka füüsilises mõttes. Kuidas siis edasi?

3. Uuring: pikaealisust soodustavate faktorite pingerida troonib ootamatu tingimus

4. Ees on kellakeeramine: mida sinu keha sellest arvab?

Kella keeramine.
Kella keeramine. Foto: Erakogu

Märtsi viimasel pühapäeval keerati kell tunni võrra suve poole. Tahes-tahtmata järgib aga meie sisemine kehakell omaette tsüklit, mida tuntakse ka tsirkadiaanrütmina või tsirkadiaanse tsüklina. 2017. aastal teaduslikult kinnitatud nähtus pälvis samal aastal ka Nobeli meditsiinipreemia.

5. Kelmid müüsid pensionärile tänaval üllatava põhjendusega 1750 euro eest potte-panne

Järjekordne eakas sattus jaanuaris tõmmude võõramaalastest kaupmeeste küüsi, kui ostis tänaval teed küsinud meestelt potte-panne ja nuge ning maksis nende eest 1750 eurot.

6. Vene õiguslasi häirib metsavendade laulu fraas «tapan vene tiblasid»

Kiteži direktor Mstislav Russakov
Kiteži direktor Mstislav Russakov Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

"Õiguskaitsekeskusesse Kitež laekus teave selle kohta, et ühes kaitseväe üksuses kasutatakse rivilauluna "Metsavendade laulu", milles on read "Nüüd hulgun mööda soid ja radu ja tapan vene tiblasid". Selline tekst põhjustas venelastest ajateenijate seas pahameelt," teatas Kiteži direktor Mstislav Russakov veebruaris.

7. Just nii palju kohvi on päeva jooksul tervislik juua

Nii kaua, kui inimesed on aegade jooksul kohvi joonud, on kestnud ka arutelud selle üle, kui palju kohvijooki on tegelikult tervislik juua. Seekord otsis aegadeülesele küsimusele vastust Southamptoni ja Edinburghi ülikoolide uurijate ühendrühm.

8. Viru Haigla avas Nõmmel uue moodsa eakate kodu

Pildil: Nõmmel avatav moodne eakate kodu
Pildil: Nõmmel avatav moodne eakate kodu Foto: Ardo Kaljuvee

Viru Haigla AS avas juuni lõpus Tallinnas Nõmmel uue kaasaegse 100-kohalise eakate kodu, investeerides sellesse 5 miljonit eurot.

9. Sadakond eestlast aastas sureb välismaal. Kes maksab surnukeha kojutoomise eest?

Välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Peeter Püvi ütleb, et sel aastal on Eesti konsuleil tulnud tegeleda juba 63 juhtumiga (oktoobri alguse seisuga – toim), kus eestlane on välisriigis viibides surnud. Eelmisel aastal oli selliseid juhtumeid 64, aasta varem 92. Kuidas kallis lahkunu kodumaale jõuab?

10. Uudne lõikus vabastab veenilaienditest kiirelt ja valutult

Veenilaiendite kaardistamine. Pilt on illustratiivne.
Veenilaiendite kaardistamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Andreas Teich / Scanpix

Paljudele võib tunduda veenilaiendite eemaldamine üpris hirmuäratav ja valulik, kuid tegelikult leidub praegu moodsaid ning üsna valutuid viise. Patsient ei vaja üldnarkoosi ja võib pärast protseduuri kohe omal jalal lahkuda.

11. Mida tuleks hommikusöögiks süüa?

Olenemata sellest, millal ja kuidas keegi just oma päeva alustab, kuulub kindlasti ka hommikusöök päeva alustamise rituaalide hulka. Nagu kõigile kindlasti ammu teada tõde, on hommikusöök päeva tähtsaim, sest mõjutab meie tegutsemisenergiat, meeleolu ja enesetunnet kogu päeva jooksul. Sirje Rekkor annab nõu, mida hommikul süüa.

12. Ettevõte toob turule eakatele suunatud interneti ja TV-teenuste paketi

Ettevõte Levikom tõi juulis turule interneti ja televisiooni eripaketi Seenior, mis on spetsiaalselt kavandatud eakatele ja puuetega inimestele.

13. Uut tüüpi ravimid tagavad tervise ka kõrges eas

Ajakiri Nature tutvustab oma veebruarinumbris uut tüüpi ravimeid, geroprotektoreid. Arstid ja meditsiinitedlased loodavad uuelt ravimiklassilt tervena elatud eluea tõstmist. Geroprotektorite kasutamise tulemus oleks ideaalstsenaariumis parandada eakate inimeste vastupidavust ning üldist elujõudu, eemaldades mõningaid algseid kehva tervise põhjuseid enne kui need üldse haigusteks välja areneda jõuavad.

14. Vanamees imestab: «kallike», kas see ongi ahistamine?

Vanamees, Priit Neilinn
Vanamees, Priit Neilinn Foto: Eve Neilinn

Ühes Inglismaal kursseerivas kiirrongis rullus lahti stsenaarium, mis asjaosalise ponnistuse tulemusena omandas üleriigilise furoori mõõdud. Vagunis viibijatest ei osanud keegi sel hetkel ettegi kujutada, mis edasi juhtuma hakkab, kirjutab oma kogemusest Iirimaal elav eestlane Priit Neilinn.

15. Priit Neilinn: omapärane eakatekodu lahendus sulataks ehk ka eesti mõrvarmemmede südame

Tõsi ta on, et meie ajakirjanduses on üha enam hakanud ilmuma lugusid, kus vägivaldsete omavaheliste klaarimiste peategelasteks on vanemad inimesed. 60+ arvamusloos lahkab teemat Iirimaal elav eestlane Priit Neilinn.

16. Aprillis maksti välja esimene toetus Tšornobõli likvideerijatele

Õhuvaade plahvatanud Tšernobõli tuumajaamale, 1986
Õhuvaade plahvatanud Tšernobõli tuumajaamale, 1986 Foto: Volodymyr Repik / AP / Scanpix

Sotsiaalkindlustusamet maksis aprillis esimest korda välja Tšornobõli aatomielektrijaama avarii likvideerijatele mõeldud uue sotsiaaltoetuse. Toetust maksti kokku 396 inimesele.

17. Vanad head Eesti supid

Angerjasupp
Angerjasupp Foto: Peeter Kümmel / Sakala / Scanpix

Eesti ümmarguse sünnipäeva pidu on peetud, kuid juubeliaastale kohaselt püsime rahvuslikul lainel. Sirje Rekkor meenutas meelde suppe, mida sajand tagasi söödi ja mis tänagi igati ajakohased.

18. Teenusmaja tuleb: Eesti esimese eakate elamu asukoht on selgunud

Märtsis kogunes Tallinna linnavolikogus esimest korda eakate teenusmaja toetusrühm, et arutada võimalusi Tallinnasse eakate teenusmaja rajamiseks. Toetusrühma kogunemisel otsustati, et linna esimene teenusmaja rajatakse aadressile Nafta 1A. Koostöös erasektoriga loodetakse aastaks 2021 juba maja avada. 

19. Võhm väljas: levinud ensüüm korvab väärikas eas veresoonte väsimist

Ensüüm SIRT1 mängib inimeste veresoontes mitmeid rolle, kuid selle peamine funktsioon on soodustada tillukeste kapilaaride kasvamist ning toimimist. Kuid vananedes väheneb SIRT1 kogus ning sellega koos taandub ka organismi võime teha tööd ning trenni.

20. Psoriaas on päritav, mitte nakkav haigus

Psoriaas
Psoriaas Foto: PantherMedia/Scanpix

Kõik ketendavad laigud kehal pole psoriaas. Erinevalt nahamolluskitest, soolatüügastest, ohatisest või sügelistest psoriaas ei nakka.

21. Millest alustada, kui on vaja autojuhiluba vahetada?

Ajakirjaga 60+ võttis ühendust eluaegne autojuht, kelle juhiloa kehtivus hakkas lõppema. Ta seadis kõigepealt sammud perearsti poole, et vajalik tervisetõend saada. Suur oli üllatus, kui sealt teatati, et esmalt on vaja internetis tervisedeklaratsioon ära täita. Enne perearsti jutule ei pääsegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles