Võhm väljas: levinud ensüüm korvab väärikas eas veresoonte väsimist

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tillukeste veresoonte tihedus mõjutab otseselt organismi võimet pinget taluda
Tillukeste veresoonte tihedus mõjutab otseselt organismi võimet pinget taluda Foto: Thomas Ruffer/Caro/Scanpix

Ensüüm SIRT1 mängib inimeste veresoontes mitmeid rolle, kuid selle peamine funktsioon on soodustada tillukeste kapilaaride kasvamist ning toimimist. Kuid vananedes väheneb SIRT1 kogus ning sellega koos taandub ka organismi võime teha tööd ning trenni.

Ajakirjas Cell avaldatud uuringu käigus viidi läbi katseid nii noortel kui vanadel hiirtel. Mõlemal juhul täheldati otsest seost SIRT1 ja veresoonkonna tervise vahel. Esimeses eksperimendis eemaldati noorte hiirte organismist seda vajalikku ensüümi ning koheselt langes hiirte jõud ning vastupidavus. Vähenes ka koormuseks vajalike kapilaaride hulk ning tihedus hiirte lihastes.

Teises katses manustati ensüüm SIRT1 kogust suurendavat ravimit kaunis eakatele 18 kuu vanustele hiirtele ning võrreldi neid poole nooremate täies jõus hiirtega. SIRT1 rohkus viis vanade hiirte veresoonte tiheduse noortega võrreldavale tasemele. Kuid kõige märkimisväärsem oli hoopis vanade hiirte vastupidavuse tõus. Kõrge koormusega jooksulindi katses pidasid suurendatud SIRT1 määraga hiired tunduvalt kauem vastu kui sama vanad hiired kontrollrühmast.

Arvatavasti on tegemist esimese korraga mil suudeti konkreetselt näidata, et paari lihtsa keemilise ühendiga suudeti tõhusalt mõjutada veresoonte teket ning funktsiooni kõrges eas katsealustel. SIRT1 mängib inimkehas sama rolli mis hiirtel. See annab lootust, et teadustöö tulemused on ka inimestele üle kantavad. Tillukeste kapillaaride tihedus mõjutab otseselt hapniku jõudmist keha rakkudesse ning see omakorda suurendab vastupanuvõimet ja jõudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles