Jõulutaimed ja -kaunistused võivad tervisele ohtu kujutada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratsuritäht. Foto on illustreeriv.
Ratsuritäht. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Terviseameti mürgistusteabekeskus juhib lapsevanemate tähelepanu sellele, et pühadeks koju toodud taimed, kaunistused ja pürotehnika võivad väikelaste jaoks ohtu kujutada.

Ehkki detsembris on infoliinile 16662 laste ekslike ravimimürgistuste tõttu helistatud oluliselt vähem, tasub mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul lapsevanematel kriitilise pilguga üle vaadata kogu pühade ehteis olev kodu - lisaks elamisse lisandunud uutele kaunistustele muudab saabuva aja ohtlikuks ka tõsisasi, et pühadeks ettevalmistamise tuhinas kipub lapsevanemate tähelepanu hajuma.

„Mitme asjaolu kokku langemisel võibki juhtuda, et pere pisipõnn saab kätte näiteks silmatorkava välimusega jõulu- või ratsuritähe või koralltomati ning otsustab sellest tüki hammustada,“ ütles Mare Oder.

Jõulutäht ning ratsuritäht ehk amarüllis on aga taimed, mille mahl võib põhjustada inimesel limaskesta ärritust. Nahale sattunud taime mahl tuleks kindlasti veega maha pesta.

Koralltomat ehk Solanum pseudocapsicum.
Koralltomat ehk Solanum pseudocapsicum. Foto: Wikimedia Commons

Samuti on mürgine koralltomat, mille hammustamise või neelamise korral võib mürgistuse algusele viidata oksendamine ja kõhuvalu.  Ka mõni eksootilisem jõulupuuks soetatud roheline põõsas või puuke võib lapse suhu sattudes tekitada seedehäireid.

„Kindlasti tasub täiskasvanutel omale selgeks teha kõik kodus olevad taimed, sest telefoni teel me taime ohtlikkust määrata ei riski,“ ütles Oder.

Lisaks taimedele tasub ettevaatlik olla näiteks tuletikkude, paukherneste, patareide, magnetite, valguspulkade ja lumespreiga. Kui umbes 20 tuletiku pea neelamist, säraküünalde lutsutamist, küünalde, fooliumpaberi või jõuluehete maitsmist ei peeta ohtlikuks, siis patareides leiduv energia võib põhjustada limaskesta põletust juba esimese kahe tunni jooksul.

Nööp-patareide põhjustatud tervisekaebused tulenevad peamiselt nende söögitorru kinni jäämisest. Patareisid leidub peale erinevate elektroonikaseadmete ka laulvates ja vilkuvates õnnitluskaartides, lambikestes, vilkuvate kaunistustega peavõrudes ning muudes kaunistustes ja ehetes.

Samuti tasub tähelepanu pöörata lastele kingitavate asjade patareide ja magnetite kaitstusele. Seda ka siis, kui kingituse saab pere suurem laps, sest mänguhoos võivad pere väiksemad lapsed patareid või magnetid kogemata alla neetala. Üksiku magneti neelamine pole ohtlik, ent tulenevalt magnetite kokkutõmbumisele läbi soole seinte võib mitme magneti järjestikune sattumine soolestikku põhjustada tervisemuresid.

  • Ligi pooled mürgistusteabekeskuse infoliini 16662 kõnedest puudutavad kuni kolmeaastaste lastega juhtunud õnnetusi, enamik väikelaste mürgistusõnnetusi leiab aset kodus.
  • Mürgistusteabekeskuse infoliinile saab helistada ööpäevaringselt mistahes äsja juhtunud mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Kõne on tavatariifiga ning anonüümne. Infoliinil 16662 töötavad pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega spetsialistid, kes oskavad mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles