Toidutalumatuse kindlaks tegemine võtab aega

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Eesti Tsöliaakia Seltsi veebilehelt.
Fragment Eesti Tsöliaakia Seltsi veebilehelt. Foto: Postimees.ee

Sageli tekitab segadust see, et jätkuvalt ei tehta vahet toiduallergia ja toidutalumatuse vahel või eeldatakse, et on olemas üks konkreetne viis talumatuse kindlaks tegemiseks, vahendavad Terviseuudised.

Nii toiduallergia kui ka toidutalumatus on organismi reaktsioon ainetele, millele immuunsüsteem reageerib kui võõrastele.

Allergiline reaktsioon avaldub alati kiiresti ja konkreetsete sümptomitena, kuid talumatuse puhul ilmnevad sümptomid väga erinevate terviseprobleemidena ning alles mõni tund kuni mõni päev hiljem, mis muudab selle väljaselgitamise oluliselt keerulisemaks.

Erinevad testid aitavad küll kärpida võimalike talumatuse põhjustajate nimekirja, kuid ka sellisel juhul tuleb läbi teha eliminatsioonidieet ning veenduda, et konkreetse toiduaine menüüst välistamisel saadakse vajalikud makro- ja mikrotoitained alternatiivsetest allikatest.

Kuna toidutalumatuse juhtumid on keerulised, siis on abi saamiseks enamasti soovitav pöörduda toitumisterapeudi või pädeva nõustaja poole. Omaalgatuslikke menüüpiiranguid tuleks vältida, kuna liiga kõrged ootused, tulemuste oskamatu tõlgendamine ja äärmuslikud dieedid võivad tervisele pigem kahju kui kasu tuua.

Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles