Psühholoog, psühhoterapeut Monika Luik: Peamine on olla lapselaste jaoks olemas

Annika Poldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhoterapeut Monika Luik
Psühhoterapeut Monika Luik Foto: Erakogu

Milline on tänapäeval vanavanemate roll?

Vanavanemad on üles kasvatanud oma lapsed, kes nüüd on vanemad. Vanavanemate pagas on lastele edasi antud ja nemad omakorda kasvatavad oma lapsi oma pagasiga. See on vanavanemate kaudne roll. Otsesed rollid on olla lapselaste hoidja ja puhver siis, kui peres on keeruline olukord, kui laste vanemad on välismaal või lahku läinud. Viimasel puhul on pere turvavõrgustik olukorraga toimetulekuks määrava tähtsusega. Vanavanemad on sageli need, kes annavad lastele edasi teadmisi ja kogemusi nii perekonna kui riigi ajaloost. See ülesanne muutub vanemate inimeste silmis aastatega aina olulisemaks.

Kuna vanavanemad ei pea olema vanemliku autoriteedi kandjad, siis saavad nad rohkem lapselapsi hellitada ja olla usaldusisiku rollis. Tihti on lastel vanavanematele oma muredest lihtsam rääkida ja nendega asju arutada kui vanematega.

Kui inimene saab lapsevanemaks, siis on tal samal ajal ka palju muud veel teha, aga vanavanemal on palju tehtud ning ta väärtustab vanavanemaks olemist. Talle on oluline lähedastega aega veeta, põnev on jälgida lastelaste kasvamist ning ta pole vastutaja ega piirangute seadja.

Võrreldes varasemaga on tänapäeva lastel vähem vabadust, väga suure osa ajast on nad täiskasvanu silma all. Loomulikult, maailm ongi muutunud, kuid teisest küljest tähendab see seda, et lastel on vähe aega ja võimalust iseseisvalt maailma avastada ja panna eakaaslaste seas paika oma võimu- ja rollisuhteid. Vanematel on kiusatus ja vastutus kujundada lapsest edukas ja produktiivne ühiskonna kodanik. Vanematel on ka tohutu surve – neid hinnatakse kogu aeg.

Vanavanematel on sellist pinget vähem. Nende roll võiks olla tasakaalustav – kui vanemad suunavad lapse arengut, siis vanavanem saab rohkem väljendada hoiakut, et laps on armastatud ja hinnatud sellisena, nagu ta on. Vanavanemal on toetav roll. Peamine, mida vanavanem teha saab, on veeta lastelastega koos aega, olla neile olemas.

Maale vanaema-vanaisa juurde – on see parim suvepuhkus lapsele?

Traditsioon, et suveks saab minna maale vanaema-vanaisa juurde, on suurepärane, kuid kahjuks on see üha harvem võimalik. Maal on palju, mida vaadata, maal saab linnalaps kogeda suhet loodusega. See on võimalus olla uues keskkonnas, kus on teistmoodi vabaduse piirid.

Kuidas siis jaotuvad positsioonid, kui põlvkonnad elavad koos?

Isegi kui kooselu on sunnitud, aga suhted on head, soodustab see eri põlvkondade suhtlemist. Ainult et koos elades on vaja rollid selgelt määratleda. Kui majapidamist juhivad vanemad, on see parem variant. Kui juhivad vanavanemad, pole see sageli parim variant, sest järgmine põlvkond pole iseseisvunud ega saanud võtta oma rolli.

Kuidas mõjub laste lahkuminek vanavanematele, kui suhted jahenevad?

Kui pered lähevad lahku ja tekivad uued kärgpered, võib juhtuda, et keelatakse suhtlemine teise poole vanematega. Kui pole vägivalda või muid otseselt kahjulikke mõjureid, vaid on keelamine haavatud tunnete pärast, mõjub see üldjuhul halvasti nii lastele kui vanavanematele. Lastele on see lähedase inimese kaotus ja teatud mõttes võib kaotsi minna ka osa identiteedist. Olla ära lõigatud lastelastest on vanavanematele üks suuremaid traumasid.

Kui palju hoida kontakti teise vanavanemaga, kui teine vanem ise pere vastu huvi üles ei näita? See sõltub loomulikult konkreetsest olukorrast, kuid kontakti vältiv vanem ei peaks automaatselt tähendama, et ka teiste vanavanematega kontakti pole. Vastupidi, sellisel juhul võib suhtlus vanavanematega lapsele teise vanema puudumist teatud määral kompenseerida. Kontakti võiks hoida nii palju, kui vähegi võimalik. Lähedasi inimesi on ju tänapäeval vähe.

Teismeline võib oma vanematele põhjustada palju peavalu. Kuidas siis olla tark vanavanem?

Teismelist tuleb võtta rahulikult, mitte oma nina tema asjadesse väga palju toppida, sest teismelise arengu ülesanne on iseseisvuda. Vanavanem saab siin pakkuda kohta, kuhu teismeline saab tulla oma murest rääkima.

Vanavanem peaks toetama oma lapse kasvatusmissiooni ja huve, mitte vastanduma (kui sellega pole lapse huvid kahjustatud).

Mismoodi olla hea vanavanem kõigile lastelastele korraga?

Kui mitu lapselast on ühel ajal vanavanema juures, on neil võimalus omavahel suhelda nendega, keda pole võibolla ammu näinud. Sel juhul tekib liider ja rollijaotus laste seas iseenesest. Vanavanema jaoks on tavapärane jagada tähelepanu kõigile ja kohelda neid õiglaselt. Nagu ikka, võivad lastel tekkida ka armukadeduse probleemid. Erinev kohtlemine on võimalik, aga peaasi on olla õiglane.

Ei vanem ega laps ei tohi olla perfektsed. Lapse jaoks on oluline näha ka halbu olukordi ja õppida nendega toime tulema selleks, et ta saaks areneda. Seepärast on hea, kui lapsevanem on mõlemat, nii hea kui mõõdukal määral halb või vigadega. See kehtib ka vanavanemate kohta.

Vanavanemale on oluline, et see roll tuleks õigel ajal. Kui alla 40aastane saab vanavanemaks, siis on tal võibolla endalgi veel lapsi kasvatada, on mõnigi asi pooleli ja ta pole valmis vanavanema rolli täitma, samas võib kõrges vanuses see roll tulla liiga hilja. Kirjanduse järgi on vanus 40–60 aastat parim vanavanemaks olemise aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles