Hoolduskindlustuse loomine leevendaks lähedaste koormat

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Geriaater Kai Saksa hinnangul aitaks vananeva ühiskonna tingitud  hooldusvajaduse kasvuga kaasas käia hoolduskindlustuse loomine, kirjutab Pealinn.

"Meile üks lähemaid riike on Saksamaa, kus seda edukalt rakendatakse," rääkis Saks. "Saksamaal on nõnda, et kui inimene sõlmib ravikindlustuslepingu, siis paralleelselt sellega tuleb sõlmida ka hoolduskindlustusleping."

Hooldusvajaduse hindamiseks on sealmaal välja töötatud mitmeastmeline süsteem. "Näiteks saab oma osa välja võtta kas rahas või teenustena," sõnas Saks. "Arst diagnoosib, määrab ravi ja sageli osaleb ka meeskonnatöös."

Selline süsteem lubab eakail haigestumisel rohkem jääda ka oma koju.

"See on väga arusaadav, sest oma kodu on ju kõige kallim ja enamus inimesi tahab sinna jääda," nentis Saks. "Teisest küljest on abi andmine kodus ja kodune põetus ka teatud piirini hooldekodust odavam, rääkimata õendusabist. Maha lähevad üldkulud, sest inimene maksab ise eluasemekulud ja söögi. Haiglate õendusosakondades on personali üldkulu tunduvalt suurem."

2018. aastal arutati hoolduskindlustuse loomist ka olulise tähtsusega riikliku küsimusena Riigikogu täiskogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles