Kodune juustevärvimine ja tahtmatult tulnud puuks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 60+

Algklassilastele teeb kogemata kuuldud puuks nalja ja vastu nahka puristades püütakse seda häält imiteerida, kuid küpses eas paneb selline vahejuhtum enamasti juuksejuurteni punastama. Ülemäära muretseda pole siiski põhjust, sest nagu spetsialistid selgitavad, esineb sõltuvalt toitumisharjumustest, east ja eluviisist kuigipalju kõhugaase kõigil. Kui aga kõhutuuled kipuvad tormi mõõtu välja andma, ei tohiks neid ignoreerida, sest see võib olla mõne teise haiguse sümptom. Kõhugaaside salapära ja tegelikkust avavad ajakirja 60+ augustinumbris arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg, Paide Vee apteegi proviisor Kai Kimmel ja teisedki tohtrid.

Juuksurite sõnul on hallide juuste kodune värvimine päris keeruline ettevõtmine. Värvimisel tuleb lähtuda asjaolust, et täiesti valge juuksekarv on ka täielikult ilma pigmendita. Et juuksevärv oleks pärast värvimist hallivaba, tuleb värvile lisada niinimetatud naturaaltoon. Kuidas kodus ise nutikalt juukseid värvida, selgitab 60+ värskes numbris juuksur Sarita Urm.

Eesti kodude raamaturiiulitel seisab miljoneid raamatuid, mida pole aastaid loetud. Paljuski on raamaturiiul muutunud tapeedi osaks, aga see võib olla väga kallis tapeet. Juhuslikult, kas päritud või majaostuga saadud raamatukogu võib sisaldada tõelisi aardeid. Millised nõukogudeaegsed raamatud on praegu vanavaraliselt kõige rohkem hinnas ja miks, räägivad ajakirja 60+ värskes augustinumbris raamatukaupmehed Leo Ariva, Siim Kala ja Maaja Hallik. Ka saab ajakirjast 60+ teada, kuhu viia tasuta kõik vanad raamatud, mida keegi ei taha.

Kui iseseisvalt oma senises kodus elamine ühel või teisel põhjusel üle jõu hakkab käima, on paljudele vanuritele ainus lahendus hooldekodusse kolida. Kuhu minna aga siis, kui omaette elamise võimekus on olemas, tervis veel peab, aga tahaks lihtsalt mugavamat elamist, kus olmemuresid vähem? Milline on tänavu Uue Eakuse Rahvakogule esitatud idee teenusmajade süsteemi kohta, arutlevad ajakirja 60+ värskes numbris poliitik ja sotsioloog, omaaegne Riigikogu liige Liis Klaar, sellisest kodust unistav Mai, Eesti Arhitektide Liidu seenioride sektsiooni kauaaegne juht ja arhitekt Heili Volberg-Raig, Tallinna kesklinna vanem Taavi Pukk ning ettevõtja, endine poliitik ja osaühingu Südamekodud nõukogu esimees Martin Kukk.

«Mõõdukas igapäevane liikumine on kuuekümnenda eluaasta künnise ületanud inimesele kõige lihtsam ja odavam vahend, et hoida lihased-liigesed toonuses. Loodus on meie liigesed loonud liikumiseks. Kui me neile koormust ei anna, ei teki ka liigeste tervisele ülimalt vajalikku liigesevõiet,» ütleb ajakirjas 60+ treener ja liikumisõpetaja Reet Pool.

Juuksurite sõnul on hallide juuste kodune värvimine päris keeruline ettevõtmine. Köögikülgede autor Sirje Rekkor kirjutab rõõmsavärvilistest ja hõrgu maitsega kukeseentest ja nendest valmistavatest roogadest. Loomulikult ei puudu 60+ augustinumbrist ka retseptid, näiteks on teiste kõrval kirja pandud kukeseene-aedviljasupi valmistamisõpetus.

60+ augustinumbris kirjutab BENU proviisor Margot Lehari sellest, kuidas oma hammastest õrnemate proteesidega ringi käia. Tea Raidsalu jagab krutskiga nippe, mis hõlbustavad igapäevatoimetusi.

Ajakirjas 60+ on ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles