Balti keti mälestused põimuvad internetis

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti kett äratas maailmas suurt tähelepanu ja aitas kaasa Balti riikide iseseisvustaotluse teadvustamisele.
Balti kett äratas maailmas suurt tähelepanu ja aitas kaasa Balti riikide iseseisvustaotluse teadvustamisele. Foto: Endel Veliste / Sakala

Kolme Balti riigi UNESCO rahvuslikud komisjonid ja mäluasutused viivad lätlaste eestvedamisel ellu mälestuste kogumise projekti „Balti keti lood”.

UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjoni haridusprogrammide koordinaator Hanna-Liis Kaarlõp-Nanì sõnul on eesmärk koguda inimeste mälestusi Balti keti ja selles osalemise kohta. Kõiki kutsutakse üles kirja panema ja avaldama oma lugu veebilehel, mis asub aadressil www.thebalticway.eu

Kogutud mälestused säilitatakse kolme riigi mäluastustes ja nende seast valitakse 25 värvikamat lugu, mis avaldatakse e-raamatus. Mälestusi saab kirja panna 30. oktoobrini 2014.

Tänavu möödub 25 aastat Balti ketist – kordumatust ja rahumeelsest massimeeleavaldusest, mille ajal ühendasid käed enam kui miljon inimest, et moodustada 600 kilomeetri pikkune inimkett läbi Baltimaade ja liita sel moel Eesti, Läti ja Leedu vabaduspüüdlused.

Balti keti dokumentaalse pärandi moodustab väärtuslik dokumentide arhiiv. Olulisemad dokumendid, mis valiti välja Baltimaade ühistöös, kandis UNESCO 2009. aasta 30. juulil rahvusvahelisse maailma mälu registrisse.

Projekti veab Läti UNESCO Rahvuslik Komisjon, Eestipoolne partner on Eesti UNESCO Rahvuslik Komisjon ja Okupatsioonide Muuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles