Diagnoos, mis võtab põlved nõrgaks

Arved Breidaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlev sigaret.
Põlev sigaret. Foto: Sille Annuk / Postimees

Vähidiagnoos, mis võtab põlved nõrgaks ka kõige mehisemal mehel, pole moodsal ajal enam nii lõpliku iseloomuga. Varajases staadiumis on tõbi edukalt ravitav, kui haigusele ainult õigel ajal jaole saaks.

Eesti mees, teadagi, arsti juures aega raiskamas ei käi ja jõuab sinna kas juba viimases hädas või kanderaamil. See suhtumine viib enneaegu hauda paljud mehed, kes vähi õigeaegse avastamise ja ravi korral võinuks veeta palju pikema ja kvaliteetsema keskea ning vanaduspõlve.

„Vähi varajane avastamine on äärmiselt oluline, sellest sõltub tervis ja ravi,” ütles vähiliidu meditsiininõunik Tiiu-Liis Tigane. Kui vähk avastatakse varakult, on seda võimalik edukalt ravida. „Kui aga avastamisega jäädakse hiljaks, kasvaja on juba levinud keha teistele organitele, ei saa seda enam välja ravida, üksnes haigusnähtusid leevendada.”

Noolib üha nooremaid

Kõige sagedamini esineb meestel kopsu-, eesnäärme- ja nahavähki, sagedased on ka mao- ja käärsoolevähk. Tigase andmeil hakkab vähi esinemissagedus meestel tõusma alates 45. eluaastast ning kõige enam avastatakse kasvajaid 60—70aastastel meestel.

Vähiliidu andmeil on viimastel aastatel hakanud üle 60aastaste meeste seas suurenema nii eesnäärme-, soole- kui ka nahavähki haigestumine.

Tõenäosus vähki haigestuda on suurem lodevate elukommetega inimestel, kes suitsetavad, liialdavad alkoholiga, ei tegele tervisespordiga ega hooli oma tervisest.

Vähi varajast avastamist saab Tigase hinnangul suurendada üksnes terviseteadlikkuse tõusuga. „Sellest tuleb ikka ja jälle kirjutada, rääkida, selgitada ...” ütles ta.

Vähinädal ärgitab tegudele

Sel eesmärgil korraldatakse ka rahvusvahelist vähinädalat. „Selle aasta vähinädal on suunatud meeste terviseprobleemidele ning nende kõige enam levinud vähipaikmete ennetamisele,” ütles vähiliidu tegevdirektor Maie Egipt. „Meie kogemused näitavad, et meestel aitavad tervislikult elada naised, sellepärast on vähinädala raames toimuva heategevuskontserdi teemaks valitud Veenus ja Marss — naise ja mehe sümbol.”

Naised peaksid kindlasti utsitama mehi arsti poole pöörduma, leiab ka Tigane. „Aga mehi on erinevaid, mõni kannatab, mõnel on töö tähtsam kui tervis, mõni mõtleb, et küll läheb mööda. Ja need mehed jõuavadki arstile liiga hilja.”

SÜMPTOMID

Mis viitab arenevale vähile?

Vastab dr Tiiu-Liis Tigane

Kopsuvähk

Köha ei lähe mööda. Kui köha ei möödu külmetusest tervenedes või muudab suitsuköha oma iseloomu: tugevneb, põhjustab valu, rögas on verd, tekib hingeldus, tuleb seda võtta väga tõsiselt ja koheselt arsti juurde minna. Kõik need nähud võivad viidata kopsuvähile.

Eesnäärmevähk

Urineerimisraskused. Vananedes võib uriini väljutamine muutuda aeglasemaks ja põit tuleb tühjendada sagedamini. See on tingitud põie all asuva eesnäärme suurenemisest. Enam kui pooled üle 50aastastest meestest kannatavad eesnäärme (peamiselt healoomulise) suurenemise põhjustatud urineerimishäirete all. Ühel mehel viiest-kuuest aga diagnoositakse eesnäärmevähk. Häirete tekkides tuleb kindlasti pöörduda kontrolliks arsti poole. Kui eluiga on juba üle 45 aasta, oleks igal juhul õige lasta perearstil määrata veres PSA. Kui selle analüüsi väärtus on kõrge, tuleb kindlasti uurida, milles asi, kas tegu on hea- või pahaloomulise muutusega.

Nahavähk

Nahale on tekkinud mingi muutus. Nahk on inimkeha kõige suurem organ ja selle muutusi on kerge jälgida. Kui nahale tekib mingi laik või moodustis, mida seal enne ei olnud, mis ära ei lähe, suureneb, võib sügeleda või veritseda, tuleb seda kindlasti nahaarstile näidata. Tegu võib olla mittemelanoomse nahavähiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles