Naine kannatas ligi 40 aastat truudusetu mehe kõrval

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Adamson

“Olen olnud 38 aastat abielus. Kõik see aeg kannatan mehe arvukate naiste pärast: ühed tulevad, teised lähevad. Ja nüüd ma järsku enam ei suuda,” avaldas Mai, kel üks aasta 60st puudu.

Naine tunnistas: “Kogu selle aja olen üle olla püüdnud ja nüüd … Ma ei tea, mis minuga lahti läks, aga ma ei talu seda enam. Ta annab oma naistele minu mobiili numbri ja nood helistavad. Mees on niisama vana kui mina ja mõtlesin: lõpuks saab vanaks. Aga võta näpust. Eesnääregi tal juba haige, aga ikka trügib naistesse.”

Helistavad südaööl

“Kujutage ette, kell on 12 öösel ja helistab võõras naine: “Ma tahan kohe väga Koljaga kokku saada”,” rääkis Mai ja jätkas: “Mina vastu: ma olen tema naine, mida te mu mehest tahate? Vastuseks tuleb: “Ta andis selle numbri, kui teda vajan”.”

Nii helistatakse juba mõnda aega, mitte ainult öösel, vaid päevalgi. Kavaldatakse: kord teatab naishääl, et helistab ajalehe toimetusest. Kord vajab Koljat Maxima pood või keemiline puhastus …

“Kuidas see kõik on veel võimalik? Mehel on eesnääret opereeritud ja naised ikka ajavad taga või, noh, kindlasti ajab tema ikka enne naisi taga,” imestas Mai.

Naine meenutas, kuidas enne operatsiooni pidi mees vaat et looja karja minema. Igal aastal käib Kolja oma kodumaal Ukrainas. Eelmisel aastal tegi seda samuti. Mai ei läinud kaasa, ehkki mees kutsus. Neil on kaks poega ja neli lapselast, kõige väiksem kaheksakuune.

“Mina pidin last hoidma jääma,” rääkis Mai. Mees sõitis üksi. Nädala pärast helistati naisele Ukrainast: mehel hakanud väga halb ja talle tuleks järele tulla. Olnud jälle mingis seltskonnas, kus viinad ja naised.

“Muidugi ei saanud ma minna, rongiga poleks ma teda ära tuua saanud. Kolja sõber Tallinnast aitas ja sõitis oma autoga Ukrainasse. Seejärel sattus Kolja operatsioonile. Pärast ütles: väike Kolja tehti pisut lühemaks,” muigas Mai. “Aga minu lootused, et mees võõrastest naistest loobuks, läksid luhta. Kujutage ette, ta leidis endale haiglastki vallalisi, kes hakkasid minu mobiilile helistama.”

Mai hakkas nutma. Viimastel kuudel kogunenud solvumiskoorem otsis väljapääsu.

“Ja kuidas need naised käituvad! Nad on minu isiku kindlaks teinud ja vaatavad nii ülbelt, mõnel koguni käed puusas. Püüan pea püsti hoida ja mõttes nende peale sülitada,” nuuksatas vestluskaaslane.

Pojadki on nördinud isa laia elu üle ja püüavad ema lohutada. “Lai elu” tähendab sedagi, et kunagine meremees on üsna lahke võõrastele naistele raha andma. Kolja võttis isegi 25 000kroonise pangalaenu, kui “uus tung” tuli. Tänaseks on see raha läbi. Et Kolja on endine meremees, saab ta tavalisest suuremat pensioni ja Mai ei karda, et mees seda ära maksta ei suuda.

Mis võib toimuda mehe sees?

Pojad üritasid mõni aeg tagasi emale-isale eraldi elamispindu osta, aga Mai jäi Kolja juurde. “Ta oskab nii ilusasti su ära moosida. Ütleb “armas”, siis “mu kiisuke”, isegi “sa oled mu ainus tugi”. Ma pole kõige rumalam naine ja tean, et mesikeelsusest ei elata, poole üüri maksab tema, ka poole nädala söögi toob tema. Oleme küll pensionärid, aga käime veel mõlemad tööl.”

“Ma ei kontrolli oma meest,” väitis Mai. “Aga ma tean, et ta on naistemees. On seda kogu aeg olnud. Ta ei mõtle, mida mina tunnen. Ta mõtleb ainult endale, et tal oleks lõbus ja hea. Puhas egoist.”

Kui Maid häiriv naistelembus välja arvata, olevat Kolja tore mees. Hea välimusega, hoolitseb oma naise eest, oskab komplimente teha ja igale reisile, kuhu ta läheb, kutsub alati Mai kaasa.

“Oi, ma olen temaga palju reisinud. Ta kordab ikka, et olen tema tugi. Kui tahtsin lahutuspaberid sisse viia ja lapsed meile eraldi korterid osta, ei tahtnud Kolja lahutusest ega eraldi elamisest kuuldagi. Kõik on läinudki nii, nagu tema tahtis,” avaldas naine.

Nüüd aga, kui Kolja on teinud läbi eesnäärmeoperatsiooni, on tal närvid läbi: karjub naise peale, võtab kodus heast peast esitada monoloogi, kus ta Mai kuuldes räägib oma pruutidest lausa nimepidi ja kiidab, kui head nad on.

“Mõistatan kogu aeg, miks ta seda teeb, miks ta laseb pruutidel minu mobiilile helistada. Äkki arvab, et kui ta suudab end tahetavana näidata ja mind sellega armukadeda hoida, ei kipu ma enam lahutama ega ära minema. Aga minu närvid on täitsa läbi, ma ei kannata seda enam välja,” arutles Mai.

Et Kolja teda armastab, selles Mai ei kahtle. “Aga ta sunnib mind selle nimel kõike taluma, mida ta oma heaolu nimel ette võtab. Mees taipab vist, et kui pole mind tema eest hoolitsemas, kodu korras hoidmas ja süüa tegemas, oleks ta elu kehvem,” mõtiskles naine edasi.

“Ta on mulle öelnud: need teised naised on nagu litsid, aga mina olevat oma naine. Üksikuid naisi tulevat ju aidata! “Sa oled armukade,” ütleb. Oskab olla libe kala. Siis pritsib mürki: sa oled nii vana naine nagu 90aastane. Nagu tema läheks järjest nooremaks!”

Mai ei tea enam, kuidas Koljaga käituda. Mees katsub võõraid naisi lausa tema nähes. “Näiteks läheme poodi, aga tema jätab mu sinna ja sõidab võõra naise autos minema.”

Mai ütles, et õnneks jättis Kolja joomise maha - eesnäärme pärast. Samal ajal hakanud meest naise juures iga asi häirima: kuidas too sööb, kõnnib, koristab. “See on nii ilmselt sel ajal, kui ilmub uus armuke,” arvas Mai.

Naine mõistatab: mis küll on mehe sees, et ta aru ei saa, mis tema üle elab.

“Armastan oma lapsi ja lapselapsi, eks tedagi veel – nii kaua oleme juba koos elanud. Kolja hoiab lapselapsi väga, vahel on tal nende juures pisargi silmas …” rääkis Mai.

Naise arvates ei saa Kolja oma eesnäärmeprobleemiga enam nii kõva naistemees olla kui vanasti. Mai küsib endalt isegi nii: äkki on need võõraste naiste kõned tema mobiilile just selleks, et teda armukadedana hoida, sest mehe huvides on teda lepliku kodukanana edasi pidada?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles