Vormiroog valmib loomingutuhinas

Sirje Rekkor
Copy
Lähtuvalt sellest, milliseid toiduaineid kasutada, võib valmistada argiste ja pidulikumate einete menüüdesse sobivaid, aga ka ülipidulikke vormitoite.
Lähtuvalt sellest, milliseid toiduaineid kasutada, võib valmistada argiste ja pidulikumate einete menüüdesse sobivaid, aga ka ülipidulikke vormitoite. Foto: Shutterstock

Vormis küpsetatud toitude ehk vormitoitude maailm on ülimalt värvikas ja põnev. Vormiroa valmistamine on loov tegevus, mille lõpptulemus võib vahetevahel valmistajat ennastki tõeliselt üllatada.

Vormitoitudes saab kasutada enamikku toiduaineid. Kombinatsioone, kuidas neid omavahel sobitada saab, on tohutult. Vormitoidus saab kasutada kõiki lihasid, hakkliha, suitsuliha ja kõiksugu muid lihtooteid. Kõik kalad alates räimest kuni lõheni sobivad samuti vormitoidu sisse. Muidugi saab neis tarvitada peaaegu kõiki köögivilju, magusates vormitoitudes ka värskeid ja kuivatatud puuvilju ja marju, pähkleid.

Piimatooted, eriti juust, piim ja koor on kindlasti vajalikud. Kasutatakse rasvarikkamat riivitud juustu, viilutatud juustu, aga sobivad ka toorjuustud, mozzarella jne. Munad on väga paljudes vormitoitudes siduva toiduainena asendamatud. Muna on ka siis tarvis, kui soovime teha kohevat kokakunsti kõrgklassi vormirooga – sufleed.

Kasutatakse veel tangaineid, kõige sagedamini erinevaid riisisorte, samuti kõiki pastatooteid. Erilised vormitoitude valmistamiseks mõeldud pastatooted on lasanjeplaadid, mille vahele mitmesuguseid kastmeid ja toiduaineid lisades saadakse väga erinevaid roogi.

Vormitoite on nii- ja naasuguseid

Lähtuvalt sellest, milliseid toiduaineid kasutada, võib valmistada argiste ja pidulikumate einete menüüdesse sobivaid, aga ka ülipidulikke vormitoite.

Osa vormitoite sobib pigem soojaks või külmaks suupisteks, osa nii eel- kui ka põhiroaks, osa pigem põhiroaks, suur valik on ka järelroaks pakutavaid magusaid vormitoite. Küpsetada saab vormitoitu sööjate arvule vastava suurusega ahjuvormis või igale sööjale eraldi portsjonvormis.

Vormitoite võib jaotada koostisainete järgi, näiteks peedi-hakkliha-, lõhe-riisi-, kartuli-kapsa-, kartuli-hakklihavormiroog jne. Samuti valmistusviisi järgi, näiteks püreepõhjalisteks ja pudrupõhjalisteks vormitoitudeks. Püreepõhjalises vormiroas pannakse enne küpsetamist sobivad toiduained püreekihtide vahele, teistes segatakse ülejäänud koostis ained pudruga.

Osa vormiroogi küpsetatakse küll vor mis, lisades rõõska koort või puljongit (näiteks mitmed kartulivormid), kuid sedasi valmistatud vormiroast ei saa selgepiirilisi tükke lõigata. Eestis on pigem traditsioon valada vormiroad üle muna-piimaseguga, kuid samad vormiroad võib üle valada ka paksema piimakastmega. Seda kasutatakse ka maailmakuulsa makaronivormi – lasanje valmistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles