Jaani kirikus tuleb Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusteenistus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marie Under
Marie Under Foto: kirjandusmuuseum

Mai algul jõudsid kodumaale Marie Underi, Artur Adsoni ning Marie Underi noorema tütre Hedda Hakkeri ja õe Berta Underi säilmed, mis seni puhkasid Stockholmi Metsakalmistul ajutises puhkepaigas. Kirjanike ja nende pereliikmete põrmud sängitatakse nende viimsesse puhkepaika 9. juunil.

Kirjanike perekonna 72 aastat kestnud eksiil on sellega lõppenud.

Säilmed toodi Tallinna Rootsis tegutseva Marie Underi ja Artur Adsoni Mälestusfondi algatusel koostöös Eesti Kultuuriministeeriumi ja Eesti Kirjanike Liiduga.

Sel puhul toimub neljapäeval, 9. juunil 2016 Tallinnas Jaani kirikus mälestusüritus „Kojutulek“. Kiriku uksed avatakse kell 9.45, mälestusüritus ja -teenistus algab kell 10.15.

Seejärel sängitatakse kirjanike ja pereliikmete põrmud nende viimsesse puhkepaika Underite perekonna hauaplatsile Rahumäe kalmistul. Nii saab täidetud nende endi soov.

Ürituse korraldavad Eesti Kirjanike Liit koostöös Rootsis asuva Marie Underi ja Artur Adsoni Mälestusfondi ning Eesti TA Underi ja Tuglase Kirjanduskeskusega.

INFO

Foto: arhiiv
  • Marie Under (1883-1980), Artur Adson (fotol) (1899-1977), Berta Under (1885-1974) ja Hedda Hakker (1905-1988)  põgenesid Rootsi 20. septembril 1944 teistkordse nõukogude okupatsiooni eest.

    Pärast kuues erinevas põgenikelaagris ekslemist leidis Marie Underi perekond oma kodu, väikese korteri, Stockholmi Mälarhöjdeni linnaosas. Marie Underi soov puhata kodumaa mullas väljendus nii luules, kirjavahetustes kui ka paljude lähedaste mälestuses.

  • Nüüd leiab ta koos pereliikmetega viimse rahu Rahumäe kalmistul oma perekonna hauaplatsil, kuhu on maetud tema ema Leena ja isa Priidu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles