Vilgas suhtlus külas hoiab haigused eemal

Silvi Lukjanov
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjaküla mehed kaardimänguhoos.
Karjaküla mehed kaardimänguhoos. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Inimene vajab teisi inimesi. Mõni küll rohkem, teine vähem. Kui ühele piisab vaid teadmisest, et teised on olemas, siis teine vajab lisaks teadmisele ka aktiivset suhtlemist.

Kui linnas piisab kaaskondsete kuulmiseks akna avamisest või lihtsalt tänavale minekust, siis asulas võib teha ühe jalutusringi või koguneda keskuses toimuvatele ühisüritustele. Aga mida teha külas, kus elatakse üksteisest kaugel, kus ei ole kino ega teatrisse mineku võimalust?

Nii võtsid Kesk-Eesti külades elavad mehed igavuse peletamiseks ja üksteisega suhtlemiseks ette kaardimängu turniiri korraldamise. Kui algul käidi sedasi külakorda üksteisel külas saskut mängimas, siis õige varsti võeti kampa naisedki ning seltsielu sai veelgi vilkam.

Ka pealinnast Kesk-Eesti külla suvitama käiv naine tahtis harjumuspäraseks saanud pilatese võimlemist koos külanaistega jätkata. Mõte sobis teistelegi sedavõrd, et koos loos loodi naisteselts ja tegevus käib aastaringi. Kutsutakse huvitavaid külalisi lähemalt ja kaugemalt. Need naised on rahulolevamad ja kindlasti nii kehalt kui ka hingelt tervemad.

Perearst kinnitab, et vanainimese oskus endale suhtlemisvõimalusi organiseerida on hea tervise seisukohast väga tähtis, sest paljude haiguste taga võib näha eelkõige vähest suhtlemist. Kui ikka on, kellele rääkida rõõmudest ja kurta muretki, jääb vererõhk tõusmata ning küllaminek ehk liikumine hoiab ka liigesehaigused eemale.

Kesk-Eestis Järvamaal asuva kahe küla mehed kogunevad kord kuus, et kaardimängus mõõtu võtta. Tegemist on tõsise ettevõtmisega, sest mehed mängivad kaarte juhendi järgi ja karika peale.

Kui ühe nädalapäeva õhtul Türi vallas Karjakülas asuvasse Koluvalma tallu jõuame, on neli meest juba mänguhoos. Toomas Lepind ja Kalle Nõmmik Karjakülast ning Villu Sääsk ja Raivo Metsalu Kolust peavad neljandat aastat küladevahelist saskuvõistlust (sasku, ka saaskopp, sass, lambapea on kaardimäng neljale mängijale, kus mängitakse paaris – toim).

Neil on omad reeglid ja turniiritabel ning viimasel kolmel aastal ka rändkarikas. Koos käivad nad kord kuus ja külakorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles