Professor Mihkel Zilmer: täisteratooted on hindamatu väärtusega

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Zilmer.
Mihkel Zilmer. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti esimesel Täisterakonverentsil esinenud Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer tõi välja kolm peamist põhjust, miks toiduvaliku tegemisel tasub eelistada täisteratooteid.

„Kui valite söömiseks teraviljatooteid, jälgige, et vähemalt pool nendest, mida oma ostukorvi panete, oleksid täisteratooted, sest need on ühed parimad toiteliste kiudainete rikkalikud allikad. Kiudained on tervisele soodsa toimega, seejuures ka mitme haiguse, nagu diabeet, riski vähendava mõjuga,“ ütles professor Zilmer.

Teiseks tõi arstiteaduskonna professor esile selle, et täisteratooted on ka mitmete praeguseks probleemsete mineraalainete (magneesium ja tsink) ja vitamiinide (folaadid, vitamiin B1) väga hea allikas. Need asuvad põhliselt just täistera kestas. „Täisteraviljade täisväärtuslikkus ei tähenda aga seda, et teised teraviljapõhised pagaritooted nagu sai oleksid kahjulikud. See on asjatundmatu infomüra. Aga need on toitaineliselt väga ühekülgsed ja nende tarbitav kogus kui ka tarbimise sagedus peaks olema väike,“ selgitas Zilmer.

„Täisteratoode kuulub normaalse söömise kõrgliigasse, sest ta annab lisaks eespoolmainitule oma panuse ka spetsiifiliste antioksüdantide ja fütoöstrogeenide saamisse.“

Mihkel Zilmeri teaduspõhist analüüsi kinnitasid omakorda ka Soome teadlase dr Marika Lyly ettekandes toodud paljude uuringute kokkuvõtvad andmed.

Zilmer lisas, et Eestis osatakse üha rikkalikumas valikus head leiba valmistada ja soovitas seda oma toiduvalikus sagedamini kasutada.

Professor Mihkel Zilmer tõi välja vajalikud toiduainete grupid nädala lõikes, mida tasuks vastavalt maitse-eelistustele gruppidesiseselt varieerida.

Teraviljatooted (rukkileib, teraleib, jämedalt jahvatatud jahust pagaritooted, sepik, kaerahelbed, kliilisandiga tooted, kiudainetega rikastatud pastatooted, mitmeviljahelbe pudrud, kamajahu, tangud, kruubid, pruun riis, hirss, tatar).

Kaunviljad (erinevad oad, herned, läätsed).

Puu– ja köögiviljad (õun, pirn, ploom, mango, banaan, kiivi, granaatõun, pähklisegud, kõrvits, melon, porgand, lehtsalat, puuvilja- ja köögiviljamahl, kartul).

Kala (heeringas, väike lõhe/forell, haug, latikas, räim).

Linnuliha (kalkun, kanafilee, vutiliha).

Piimatooted (jogurt, juust, kohupiim, pett, probiootiline kefiir, kodu- ja toorjuust, või, joogipiim).

Muud loomsed toiduained (muna, punane skeletiliha, linnumaksapasteet, erinevad veretooted).

Marjad (metsmaasikas, mustikas, murakas, vaarikas, sõstrad, kibuvits, jõhvikas, astelpaju viljad).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles