Kuidas tulla toime väikese pensioniga?

Tiit Reinberg
, Järva Teataja peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik

Eakate toimetulek sõltub peamiselt sellest, kas elatakse üksi või kahekesi, kas suuremas linnas või väikeses asulas ja kui suur hulk sissetulekust tuleb otsejoones apteeki viia.

Paides elaval 75aastasel Milvi Alevil on raske uskuda, et Euroopa Liidu rikastes riikides tulevad eakad tänavale suuremat pensioni nõudma, kuigi nende sissetulek on siinsetest vanuritest kordades suurem.

Normaalseks pensioniks peab Alev 500 eurot. „Siis saaks normaalselt elada ja endale üht-teist ka lubada,” sõnas ta. Kuna ta on läbi elanud Siberisse küüditamise, on tema pension keskmisest suurem, ehkki siiski mitte 500 lähedal. Samas teab ta ühte eakat, kelle pension on 87 eurot ja kahte inimest, kes peavad kuus toime tulema 140 euroga. „See pole küll enam õiglane, sest nii väikese summaga pole võimalik ära elada,” lisas ta.

Aitab üksnes lisatöö

Alevi põlved ja selg on nii haiged, et iga päev ta enam tööl käia ei jõua. Varem oli töötasust aga suur abi, sest pensioni kulutas ta igapäevastele väljaminekutele ja kultuurikeskuse valvelauatädi sissetulek läks reisimisele. London, Pariis, Amsterdam, Brüssel, Hispaania ja Šveits – kõik need linnad ja riigid said läbi käidud, kui töökoht oli veel olemas.

Nüüd on pikematel reisidel kriips peal, kuid eeloleval suvel sõidab ta Hiiumaale ja Ida-Virumaale. „Kui kaugemale ei saa, eks siis tuleb kodumaad uudistada.”

Kui tervis lubaks veel näiteks koristajakohta pidada, põrutaks Alev esimesel võimalusel veel kuhugi Euroopasse. Vaatama muuseas neid rikkuritest eakaaslasi, kes kurdavad oma hiigelpensionide üle.

Et kasina sissetulekuga ots-otsaga kokku tulla, tuleb Alevi selgitusel olla valmis elus muudatusi tegema. Tema on neid teinud. Kui ta tütar jäi pärast mehe surma majja üksi elama, müüs Alev oma korteri maha ja elab nüüd koos tütrega. Aga isegi kahele inimesele on see maja suur ja talvekuudel jätavad nad teise korruse külma, et küttekuludelt kokku hoida.

Alev naljatlebki, et näiteks Hispaania ja Itaalia suurte pensionide asemel võiks meil olla hoopis nende maade kliima ja siis elaks ka meie eakad palju paremini, sest kütte pealt saaks palju kokku hoida.

Kõigele vaatamata ei nõua Alev esimese asjana riigijuhtidelt pensionitõusu, vaid hoopis miinimumpalga  tõstmist sellisele tasemele, et oleks võimalik endal ära elada ja lapsi kasvatada.

Korter sööb enamiku sissetulekust

Türi-Allikul elava Maie Andrejeva pension on 323 eurot. Veebruari kommunaalkulud olid tema neljatoalises korteris aga 281,32 eurot. Andrejeva ei häbene tunnistada, et kui ta postkastist selle arve välja võttis, valgusid pisarad silma. Esimest korda elus ei suutnudki ta arvet korraga tasuda, sest siis poleks ravimite ja toidu jaoks raha jätkunud. Juba järgmisel kuul pingutas ta aga nii palju, et võlg sai kaelast.

Suvelgi on ta iga senti näppude vahel veeretanud, sest uue talve tarvis tuleb kommunaalkulude jaoks raha koguda.

Andrejevale on soovitatud, et lesknaine võiks neljatoalise korteri maha müüa ja kolida väiksemale pinnale. Tal polekski selle vastu mitte midagi, kui leiaks üksnes inimesi, kes on huvitatud Türi-Allikul neljatoalise korteri ostmisest, sest toasoe on väikeasulas väga kallis.

Andrejeva meenutab, et kui mees oli elus, siis ei ajanud isegi suur korter neid kitsikusse, kuid pärast üksi jäämist läks raskeks. Nii unistabki ta sellest, et saaks oma neljatoalise korteri vahetada ühe- või kahetoalise vastu kõigest kümnekonna kilomeetri kaugusel asuvas Paide linnas, kus talvekuudelgi jäävad kommunaalid alla saja euro.

„Siis jääks mul iga kuu üle kahesaja euro kätte, elaksin nagu kuningas,” hindas ta.

Väärikas pension algaks tema arvates 400 eurost. Siis saaks arved makstud, toidu lauale ja jääks ka meelelahutuseks. Praegu pole tema jaoks probleem tulla toime päevas kaheeurose toidurahaga, kuid sellest, et enam ei saa teatris käia nagu nooruspõlves, tunneb ta tõesti väga puudust.

KUIDAS SAAVAD EAKAD REAALSELT HAKKAMA?

Saaremaal elav pensionäridest abielupaar Milvi ja Sulev:

Pension 337 + 332 = 669 eurot kuus

Kulud (jagatuna 12 kuu peale)

toit + majapidamistarbed 200

ravimid 80

elekter 70

küttepuud 30

TV, internet, telefon 22

vesi, kanalisatsioon 15

prügi 2

autokulud 25

majakulud 40

maja kindlustus 15

maamaks 6

ajaleht 6

ujulapääse 16

Kokku: 527 eurot kuus

Pärnumaal elav üksikpensionär Aino:

Pension 318

Kulud (jagatuna 12 kuu peale)

toit 125

ravimid ja arstivisiidid 55

korteri kommunaalkulud

(vesi, prügi, ühistu remondifond jne) 42

keskküte 55

elekter 13

telefon 13

muud kulud 15

Kokku: 318 eurot kuus

Järvamaal lapse pere juures elav pensionär Tiiu:

Pension 309

Kulud (jagatuna 12 kuu peale)

Toit 100

Ravimid 40

Ajalehed ja ajakirjad 30

Taskuraha lastelastele 50

Kokku: 220 eurot kuus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles