Töökus jätab pensionäri ellu

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Huvitavatel meestel on tulevik, huvitavatel naistel - minevik.

Siis võiks küll arvata, et kuuekümneste klubis on huvitavad ainult naised. Sest suurt tulevikku pole mõtet enam oodata. Minevik on aga üle kuuekümnestel kindlasti olemas.
Tegelikult pole kõik sugugi nii lihtne.

Meie ju teame, et vanadus saabub alati ootamatult. Ühed muutuvad targemaks, teised lähevad lihtsalt kortsu.

Bioloogiaseaduste järgi jääb inimene vananedes järjest väetimaks, nii vaim kui füüsis kuluvad. Aga mida meie näeme ümberringi? Teotahtelisi ja energilisi eakaid mehi ja naisi, kes naudivad kõiki elumõnusid ja saavad töötegemisegagi suurepäraselt hakkama.

Eakatel on põhirõhk ikka ja alati käsitööl. Nüüd, hansapäevade künnisel, peavad käed eriti nobedalt käima. Tulemas on palju külalisi, lähedalt ja kaugelt. Näidata on palju, sokkidest kuni lapitekkideni. Lisaks veel südamega maalitud pilte, tikandeid ja puidunikerdusi.

Juba juunikuus saab tutvuda Pärnu pensionäride ühenduse korraldatud müüginäitusega Pärnus Rüütli 23. Näitusel välja pandud iga autori ese on unikaalne: üks ja ainus.

Pärnu muuseumis on terve saal fantaasia kütkes: pärlitest ja ehtekividest loodud kunstiteosed vaimustasid kõiki vaatajaid. Need on Slaavi kultuuriseltsi liikmete kätetööd. Ning mitte ainult eakad pole ilumeelt pärlitesse lükkinud, vanaemad annavad lastele ja lastelastele edasi kõik oma teadmised ja viimased on tänulikud ja loovad. See ongi elu seadus. Vanad peavadki andma oma teadmised ja oskused edasi lastele.

Mille poolest erinevad meie vanaemad ja vanaisad heaoluriikide eakatest? Meil peavad nad lihtsalt ellu jääma! Mis on selleks vaja? Loomulikult tööd. Neil pole aega ainult nautida vanadust ning reisides puhata. Muidugi ei ole raha prioriteetne väärtus, kuid pensionäridele on see eluliselt tähtis. Väikese pensioniga toimetulek ei ole sugugi lihtne.

Inimeste tarviduste rahuldamine on kindlasti maitseasi - üks vaimustub vorstist, teine jällegi läheb kirikusse, kuid paksem rahakott annab igal juhul suurema valikuvõimaluse ja kindlustunde. Lõppude lõpuks ei ole ju priiskamist alustada kunagi liiga hilja.

Meie, eakad, usume, et maailmas on kolm jumalat: loodus, armastus ja huumor. Loodus aitab elada, armastus aitab ellu jääda ning huumor aitab kõik üle elada.
Huumor sureb viimasena.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles