Täna treenime koos lapselapsega. Temaga on lõbus!

, psühholoog ja tervisevõimlemise treener
Copy
Et tõhusta üheskoos treenimist, kasutatakse võimlemisel abivahendeid: pehmet palli ja jõukummi.
Et tõhusta üheskoos treenimist, kasutatakse võimlemisel abivahendeid: pehmet palli ja jõukummi. Foto: Reet Pool

Nooruse võimeid tagasi ei saa. Pidurdada kogu taandarengu protsessi saab aga kindlasti. Selleks tuleks regulaarselt teha lihaseid turgutavaid harjutusi. Kui treenimisele lisada nooruslik särts ja pealehakkamine, rõõmustavad peagi iga tegijat positiivsed tulemused.

Aastate lisandumine teeb lihaskonnas korrektiive, paraku mitte paremas suunas.

Lihasrakkude arv väheneb, rasvkoe oma suureneb. Kaasub kehalise jõudluse vähenemine, liigutuste täpsuse alanemine. Raskem on tasakaalu pidada. Jõudu vajavad tegemised – poekoti tassimine, lehtede riisumine, jalgrattasõit ja paljud muud – ei taha enam õnnestuda.

Pehme pall ja jõukumm

Tõhustamaks tegevust, kasutame abivahendeid: pehme pall ja jõukumm.

Pehme pall ongi sõna otseses mõttes pehme – pigistamisel taastab see alati oma algse kuju. See pole pehmeks ega lörtsi vajunud vana kummipall, vaid on spetsiaalselt loodud pallitüüp. On väiksemaid, kümnesentimeetrise läbimõõduga ning kaks ja enam korda suuremaid. Pallid on kerged, turvalised ja odavad. Saab neid kõige hõlpsamini mänguasjade kauplustest.

Jõukumme on mitmesuguseid. Paljudele on tuttavad siledast kummist, umbes 10 sentimeetri laiused erinevate värvidega lindid. Iga värv määratleb raskusastet – kui palju jõudu tuleb rakendada selle venitamiseks. On ka jämedama nööri moodi kumme, selliseid, nagu espandrites kasutatakse. Need on tavaliselt suuremas rullis, saab osta nii pika jupi, kui enesele sobib. Piltidel on kasutatud kolmandat liiki jõukumme – käepidemetega.

Liike on veel. Jõukumme müüvad sporditarvete poed. Vahend on samuti turvaline, pole võrreldavgi raskete metallist riistadega, toime aga sama. Kerge kaasas kanda, ei võta kodus ruumi, odav.

Lihaskond töötab iga harjutusega

Iga harjutuse eesmärk on jõudu rakendades anda tööd lihaskonnale. Nagu mulle tavaks, ei hakka ma eakale treenijale nimeliselt üles loetlema lihast või lihaseid, mis parasjagu toimivad. Jätkem täppisanatoomia võistlevatele kulturistidele. Nimetan peamise pingutatava piirkonna ja iga treenija saab seda tunnetada omas kehas.

Loomulikult kaasub alati hulk teisi lihaseid, nii väikeseid kui suuremaidki. Näiteks iga tugeva pingutamisega on haaratud kõhu piirkond. Seega – harjutuse toime on alati laiem kui vahetu pingutamise koht, seda ei maksa tähelepanuta jätta.

Loe, milliseid harjutusi teha ja miks need head on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles