Riik toetab hooldekodudes elavate eakate gripi vastu vaktsineerimist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Riik hakkab toetama hooldekodudes elavate eakate gripi vastu vaktsineerimist - haigekassa tuleva aasta eelarves on raha selleks planeeritud, kinnitas «Aktuaalsele kaamerale» tervise- ja tööminister Riina Sikkut.

Vaktsiine on erinevaid, kuid praegu on arvestatud viis eurot maksva vaktsiiniga, mis hooldekodudes elava umbes 8000 inimese puhul läheb maksma mõnikümmend tuhat eurot.

Tervise- ja tööministri septembris Haigekassale saadetud kirjas palus ta analüüsida võimalust vaktsineerida eakaid gripi vastu tasuta. Ministri hinnangul peaks tasuta vaktsineerimise võimalus olema lisaks hooldekodudes elavatele eakatele ka teistel 65+ vanuses inimestel.

Eestis on euroliidu kõrgeim suremus gripi tüsistustesse: möödunud hooajal suri gripi tõttu 94 inimest, neist 95% olid 65-aastased ja vanemad.

Reedel, 5. oktoobril 60+ festivalil kõnelenud Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst dr Argo Lätt arvas, et tegelikult võib see kurb number olla ametlikust statistikast veel mitu korda suurem, ja kutsus samuti eakaid üles end gripi vastu vaktsineerima. Gripi vastu vaktsineerimiseks on praegu õige aeg, sest viirus veel ei ringle.

Eesti eakate gripivastase vaktsineerimisega hõlmatus on Euroopa Liidu väikseim – see oli mullu 4,3% vanemaealistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles