Piret Väljaots eakate tervisest: pigem on probleemiks see, et jäädakse koju istuma

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakate olümpia peakorraldaja, Tartu linnavalitsuse Sotsiaal- ja tervishoiuosakonna Terviseteenistuse juhataja Piret Väljaots (vasakul)
Eakate olümpia peakorraldaja, Tartu linnavalitsuse Sotsiaal- ja tervishoiuosakonna Terviseteenistuse juhataja Piret Väljaots (vasakul) Foto: Riin Saaremõts

Juba viiendat korda toimunud eakate terviseolümpial osales seekord 24 meeskonda. 2013. aastal algatatud võistluse eesmärgiks on motiveerida ka eakamaid tartlasi olema kehaliselt aktiivsed ja pakkuda neile võimalust omavahel võistelda. Ürituse peakorraldaja, Tartu linnavalitsuse Sotsiaal- ja tervishoiuosakonna Terviseteenistuse juhataja Piret Väljaots rääkis lähemalt, mida olümpia endast kujutab.

«Eakate olümpia võistlused ei ole keerulised ega nõua erilist ettevalmistust, pigem on tegemist lõbusa meelelahutusega,» rääkis Piret Väljaots. Samal ajal käis kõigis võistluse kümnes punktis pinev mõõduvõtmine. «Meil on alumine vanusepiirang, ülemist ei ole - ega vanus ei loe. Tegelikult ei vasta üldse tõele, et neile sobib ainult kudumisring, siin on ka päris seeniorsportlasi.»

Kaks päeva enne valimisi, linna või eakate jaoks?

Ikka eakate jaoks. Me kutsume seda Tartu eakate terviseolümpiaks, kuid me ei kontrolli sissekirjutusi. Tartu linna rahvas, kes sündmusest läbi erinevate kanalite kuuleb, saab oma võistkonna kokku panna ja võistlema tulla. Tänavu on ka osalejate poolest rekordaasta, igal aastal tuleb juurde. 2013. aastal alustasime 9 või 10 võistkonnaga, kuid sel korral on juba sada osalejat.

Miks see üritus vajalik on?

Eakad saavad tulla, olla seltskondlikud. Vaadake kasvõi kuidas nad võistlevad ja on rõõmsad. Meil on alumine vanusepiirang, ülemist ei ole - ega vanus ei loe. Tegelikult ei vasta üldse tõele, et neile sobib ainult kudumisring, siin on ka päris seeniorsportlasi. Tegemist on lõbusa seltskondliku üritusega, mida eakad iga aasta ootavad. Kevadeti küsivad, et kas sügisel ikka tuleb.

Kas teete kampaaniat või levib ürituse teave kuulujutuna?

Pigem päevakeskuste kaudu - nemad osalevad alati mitme võistkonnaga, asutuse siseselt komplekteerivad võistkonnad. On tulnud ka inimesi, kes ei ole päevakeskuste külastajad. Nemad on tavaliselt saanud info pressiteatest, läbi interneti või kuulnud siin käinud sõprade käest.

Kui vaatame, siis ei ole küsimus ainult sportlikus võistlemises, meil on siin kohal erinevad asutused - see võiks olla ka koht, kus inimesed saavad uut infot uute võimaluste kohta. Täna on meil esimest korda väljas näiteks Sentab oma suure nutitelekaga. Seal saab suhelda, mängida mänge, osaleda kursustel - ongi sellise suhtlemisfunktsiooniga. See lahendab suhtlusprobleemi inimestel, kes kardavad arvuteid. Telekaga harjunud saavad seda samamoodi edasi kasutada.

Mille poolest erineb see üritus teistest eakate festivalidest?

Enamasti on inimene seal (teistel festivalidel, toim.) küllalt passiivne, tarbib seda mis talle kohale tuuakse. Siin kujundab ta aktiivselt ise seda üritust. Võtab osa ja valmistub, osad võistkonnad valmistuvad tükk aega enne päris võistlusi. Tegelikkuses see väga suurt ettevalmistust ei vaja. Inimene kes on füüsiliselt aktiivne ja elab tervislikult, peaks kõigi nende ülesannetega kenasti toime tulema. Kindlasti on ka võistkondi, kes uurivad, et mis neil sel aastal tulemus oli ja mida peaks parandama - nii hakkavadki valmistuma järgmiseks aastaks.

Kas alad on alati samad?

Ei. Tänuvu pidime pidime jälle alasid ümber organiseerima. Suur osa võistlejaid on käinud siin aegade algusest saadik ning et neil igav ei hakkaks, üritame natuke igal aastal midagi muuta. Kindlasti toimub korvpall, jalgpall, topispall ja täpsusvise - need on sellised klassikalised. 

Sel aastal pakkus näiteks ka Tartu Tervisekliinik välja väga praktilise võistluse, mis hindab eakate liigesfunktsiooni ning tasakaalu. Ühelt poolt on tegemist teatevõistluse stiilis võistlusega, teiselt poolt saab praktilist infot enda tervise kohta.

Kuidas arvestus käib? Tiimidega või individuaalselt?

Igaüks teeb enda individuaalse soorituse. Aeg või punktide arvestus läheb seejärel tiimide peale kokku. Pärast löömegi kõigi kümnee ala punktid kokku ning esimesed kolm kohta saavad medali kaela. Kõigile teistele on tore auhinnalaud, keegi ei lahku tühjade kätega.

Osalustasu?

Täiesti tasuta

Mis on Terve Tartu, mille logo igal pool paistab?

See on programm, liikumine ja tervis. Selle märgiga tähistame Tartu linnas erinevaid tervise- ja spordiüritusi. Mõni nädal tagasi avati ka 9kilomeetrine terviserada emajõe ääres, ka seal peal on Terve Tartu logo. See süda (logo, toim.) võtab selle põhimõtte hästi kokku.

Sponsoritega muret pole?

Ei ole muret, kogu see korraldus on meie osakonna poolt ja meie osakonna eelarvelistest vahenditest. Meile on suureks toeks ja rõõmuks, et siin osalevad sellised toredad asutused, kes oma tooteid ja teenuseid tutvustavad ning ise ka võimaluse korral auhindu välja panevad. See on ka neil plussiks, et nad saavad ennast näidata ja võib-olla tutvustada selliseid tooteid, millest eakad veel kuulnud pole.

Millest 65+? Miks mitte 60+?

See on juba selline pensioniiga. 60 on veel täitsa noor inimene, kuid 65aastasena hakatakse juba töölt kõrvale jääma. See ei tähenda aga seda, et siis peaks enda tervise unarusse jätma. Siin on sotsiaalne aspekt ka juures - saad kokku omaealistega.

Tartu võiks olla Eesti mõttes erand, kuhu voolab enim noori sisse ja elanikkond ei vanane. On teil selle kohta infot?

Ma arvan, et igal pool jääb elanikkond ikka vanemaks. Tudengid ei päästa, tulevad ja õpivad, kuid lähevad jälle minema, nad ei pruugi oma elu Tartuga siduda.

Kas üritus on eksklusiivselt Tartu pensionäride klubidele? Nuustakult tulnud klubi saadate ukse pealt tagasi?

Ei, selles mõttes mitte. Pealtvaatajad on kõik oodatud, kuid eeldame ikka registreerimist. Siia ei saa tulla niisama, et «mõtlesin täna, et panen dressid selga ja tulen võistlema», meil on ikkagi eelregistreerimine. Piirkondlikult ei ole me seda tegelikult isegi piiranud, aga lihtsalt võimekus ei luba, lagi tuleb vastu. Tänavu on meil 24 võistkonda juba ainuüksi Tartu linnast. Kui siia hakkab kokku voolama üle Eesti võistkondi, siis peame lihtsalt ürituse formaati muutma hakkama. Praegu on ikkagi Tartu linna eakatele mõeldud üritus, kuid tõsi - me ei ole kontrollinud, kes kuhu sissekirjutatud on.

Levinud pensionäride klubinimesid, mida tihti kohtab?

Sellised toredad võistkonnad nagu Jess, Vahtralehed ja Spordipoisid, ei ole klassikalisi Härmalõngu. Ega 65+ ei pea tähendama hirmus vana ja väetit. Ühel aastal võistlesid nad lasteaialastega. Pensionärid vs lasteaialapsed. Osades ülesannetes olid eakad paremad, osades olid lapsed paremad. Tasub täiesti vanaemade ja vanaisadega võistelda. Täpsusvise oli eakatel parem, jalgpalli täpsuslöögid olid lastel paremad. Sõltub sellest, millega kes igapäevaselt tegeleb. Pigem on probleemiks see, et ei tohi istuma jääda. Kui sa iga päev ei tee, siis vahet ei ole mis on vanus. Tegelikult ei tohigi lakata aktiivne olemast. 

(Võistkonnad 2017: Hopla, Kevek, Tartu seeniorid I, Tartu seeniorid II, Okas, Lumi, Kalev, Vitae 1, Sügisvärvid, Säde, Vahtralehed, Yes!, Trips, Kuldne sügis, Tublid, Spordipoisid, 4 vaprat, Elu õied, Tõruke, Sire, Blaubard, Kima, Äpu, Alati aktiivne)

Mis pärast võistlusi saab?

Siis toimub väike lõdvestusvõimlemine siinsamas platsil ja seejärel tuleb üllatusesineja. Teised veel ei tea, aga võin saladuskatte all öelda (sosistab), et siit tõmmatakse üle saali köis, millel slackliner hakkab trikke tegema. Tavaliselt on olnud koolilapsed, kes teevad akrobaatikat või tantsivad. Seekord siis midagi ekstreemsemat - midagi, mida eakad igapäev ei näe.

Sellest võib ju süda saapasäärde vajuda.

Sai kokku lepitud, et väga ei ehmata. Selliseid rahulikumaid trikke teeb.

Siin on nii palju erinevat värvi särke, kas teil on ka mujalt abilisi?

Meil on abilised Koolitervishoiu OÜst, nemad on juba mitu aastat abis käinud. Tähe Noorteklubi noored tulevad koos noorsootöötajaga abiks. Nemad hoolitsevad selle eest, et kogu võistluse aja oleks võimalik eakatel vett võtta. Meil on väljakujunenud koostöö. Lisaks muidugi oma osakonna töötajad.

Ja lõpetuseks siis autasustamine?

Esimesed kolm kohta saavad medalid kaela, päris medalid. Kõigile võistlejatele ka muidugi väike kingitus. Samuti on meil Vaimse Tervise keskusest võistkonnad väljas - nende puhul me vanust ei arvesta, kuid saavad samamoodi võistelda siin, nii on siin ka natuke nooremaid inimesi.

Terviseolümpia galerii on leitav SIIT.
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles