62aastane seitsmekordne maailmameister: sangpommisport on lihtne spordiala

Kuido Saarpuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Seitsmekordne sangpommispordi maailmameister, isa jälgedes metsamehe tee valinud Kalle Puss tähistab peagi oma 62. sünnipäeva.

Vaatamata sellele, et viimastel aastatel on ta pidanud võitlema terviseprobleemidega, on Kalle Puss endiselt elurõõmus. Käterammus ei tasu temaga mõõtu võtma kippuda isegi kolm korda noorematel.

Sangpommisport on raske spordiala ja mida aeg edasi, seda vähem harrastajaid selle ala juurde jõuab. Kalle Puss pidas aga sangpommisporti igati kasulikuks alaks. „Hea tulemuse nimel on vaja nii jõudu kui vastupidavust. Sangpommisport on lihtne spordiala, õpi vaid tehnika ilusti ära ja sellest piisab,“ räägib ta. „Sangpomm teeb tugevaks. Füüsiliseks tööks on see hea ettevalmistus,“ lisab Puss.

Hiljuti oli Kalle Pussil puusaoperatsioon. Liigub ta praegu kepi abil ja raskeid asju arsti korraldusel tõsta ei tohi. On neid, kes arvavad, et ta kulutas oma liigesed just sangpommisporti harrastades ära, aga Kalle Puss ise seda ei usu. „Selle taga on igapäevane raske metsatöö ja viimastel aastatel ka rahmeldamine kalmistul.“

Tema meelest sobib sangpommisport oma lihtsuses ja universaalsuses ka vanematele inimestele. „Hommikusel virgutusvõimlemisel võiks kasutada mõnd kergemat sangpommi, millega end erksaks muuta,“ pakub ta. „Veteranidele korraldatakse eri tasemel võistlusi, millest võtab osa küllaltki palju inimesi. Maardus olid just maailmameistrivõistlused ja Jõgeval on olnud Euroopa meistrivõistlused. Venemaal Arhangelskis juhtus, et üks mees tuli vaevaliselt karguga liikudes võistluspõrandale, aga nii kui anti start, viska ta kargu nurka ning kukkus pomme loopima.“

Rohkem kui kümmekond aastat on Puss treeninud kohalikke Järva-Jaani noori, unustamata ka ise võistlustest osa võtta. Tema kuulsaim õpilane on juunioride maailmameister Kuldar Kark. Kokku on treenitatavaid olnud üle 40. „Treeningute alguses oli tihti nii, et mina, vana mees, olin noortega võrreldes tunduvalt paremas vormis. Rebisin ja tõukasin sangpommi rohkem. Ei teagi, kas Kuma raadio sünnipäevavõistlustel on minu kangil rippumise rekord (üle 10 minuti- toim) praeguseks üle löödud,“ kahtleb ta.

Kalle Puss jäi eelmisel aastal pensionile. Nüüd on aega oma spordimeheteele tagasi vaadata, võistlusi ja medaleid üle lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles