Aita ennast ise

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetark Mercedes Merimaa sõnul tuleb alustada mõtteviisi muutmisest, tähele­panu peab pöörama hingamisele, mõtlemisele, toitumisele, liikumisele ja hingelis-emotsionaalsele reageeringule ümbritseva suhtes.
Taimetark Mercedes Merimaa sõnul tuleb alustada mõtteviisi muutmisest, tähele­panu peab pöörama hingamisele, mõtlemisele, toitumisele, liikumisele ja hingelis-emotsionaalsele reageeringule ümbritseva suhtes. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ravimite ­võtmisest üksi ei piisa. Igaüks peab end ­rohkem ­liigutama, ­toituma ­tervislikult ja mõtlema ­positiivselt, ­vaevusi ­leevendavad ka rahva­meditsiinist ­tuntud taimed.

Pärnakas Gunnar oli enne infarkti küll sportlik, kuid suitsetas ning armastas süüa rasvaseid ja soolaseid toite. „Kui laks ära käis, oli hirm suur. Jätsin suitsetamise maha, vältisin iga pekikildu ning söön nüüd palju kala ja küüslauku,” rääkis ta.

Gunnarit on palju aidanud sportlik eluviis. Arstiga nõu pidades valis ta sobiva liikumistempo, sööb rohkem salateid ja rüüpab granaatõunamahla, kuigi see on väga kallis.

Loodus tärkab

Taimetarga Mercedes Merimaa ütlemist mööda pole võimalik ajaleheartiklis kirjeldada kõiki taimede kasutamise nüansse. Tema arvates peab alustama mõtteviisi muutmisest, tähelepanu pöörama hingamisele, mõtlemisele, toitumisele, liikumisele ja hingelis-emotsionaalsele reageeringule ümbritseva suhtes. Abistavate vahendite valik on suur, kuid aidata saab end siiski igaüks ise.

Merimaa jutu järgi on kevad paras aeg, et näiteks kasepungi korjata ja neist koos neljakümnekraadise alkoholiga tinktuuri teha. Seda saab kasutada valutavatele liigestele ja pisihaavadele määrimiseks ning külmetuse korral koos kuuma teega sissevõtmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles