Hõbedased hääled jätsid saalitäie ukse taha

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnakodaniku majas astusid rahva ette Tallinnast ekstra kohale meelitatud Leo Saar (vasakult) ning Ilmar Haugas ja Ülo Sutt.
Pärnu linnakodaniku majas astusid rahva ette Tallinnast ekstra kohale meelitatud Leo Saar (vasakult) ning Ilmar Haugas ja Ülo Sutt. Foto: Erakogu

Et inimene vajab aeg-ajalt nostalgiat, tõestas üritus “Pärnu hõbedased hääled”, sest teine saalitäis huvilisi jäi ruumipuudusel ukse taha.


“Pärnu linnakodaniku majas peaks suurem saal olema,” vihjasid neljapäeva õhtul seeriaürituse “Muusade puudutus” järjekordsele õhtule pääseda tahtjad, kes esikus riideidki maha ei võtnud, sest ülakorruse saal ei mahutanud enam.



Pärnu hõbedaste häältena esitles Hilja Treuberg Pärnule omal ajal kuulsust toonud laulukollektiivide “Kolm kella” ehk Varumiskontori tertsett ja KETA trio liikmeid. Õhtut täitsid muusika ja laulumeeste mälestused. Tallinnast oli ekstra kohale sõitnud Pärnust hea lauluhääle pärast RAMi meelitatud Leo Saar, kuulsusrikast lauluminevikku meenutasid Ilmar Haugas ja Ülo Sutt. Kohal oli KETA trio saateansambel akordionistid Reet Nurming ja Asta Jõerand.



Nende kollektiivide esituses laule telliti Eesti Raadio soovisaadetes, muusikud käisid Eestit esindamas Nõukogude Liidu ajal populaarsete taidlusfestivalide raames Moskvast Vladivostokini. Pärnu oli suure liidu kaardil tunnustatud laululinn.



Varumiskontori tertsetile, mis oli kollektiivi ametlik nimi, pani rahvasuu teisegi nime “Kolm kella” – niivõrd kaunilt kõlasid laulud Martin Mägi, Leo Saare ja Ilmar Haugase esituses. Mõistagi oli üks leivanumbritest just laul “Kolm kella”, mis ka meenutusõhtul kõlas. Paraku on “Kolmest kellast” manalateele läinud Martin Mägi,  KETA triost aga Erich Tamm.



Õhtu tähelepanuobjektis olnud muusikud, keda tänati lillede ja meenetega, said  hakkama üllatusega: spetsiaalselt Pärnu rahvale moodustati uus ansambel. Ehkki ekspromt, kõlas nauditav kaunikõlaline laul. Mehed, saatjaiks akordionistid Reet Nurming ja Asta Jõerand, laulsid nii Martin Mägi kui Erich Tamme mälestuseks, ka õhtust osavõtjatele ja oma lähedastele tänuks – oli ju hea, kui pikalt turneelt naastes ootas ees soe kodu.



Kuna õhtut ilmestanud laulud tulid kvaliteetselt helikandjalt, ilmutas publik huvi nii “Kolme kella” kui KETA trio CD ja kassettide ostu vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles