/nginx/o/2025/05/08/16829590t1hede2.jpg)
Viimane aeg on teha inventuur lilleseemnete valikus. Kas olete kursis, millised õied aias või aasal sobivad teie toidulauale?
Söödavaid õisi kasutatakse kogu maailmas üha rohkem. Lisaks värviküllasele silmailule annavad need toidule omapärase maitse ja tekstuuri.
Õisi tarvitatakse toiduks kas tervikuna või valitakse selleks vaid üksikud õie- või õisikuosad (kroonlehed, tolmukad, õiepungad). Näiteks roosil, kibuvitsal ja saialillel kasutatakse toiduks peamiselt kroonlehti. Õitega on võimalik lisada toitudele maitseomadusi, nagu hapusus, magusus, või sarnasust mõne tuntud maitse- või toiduainega.
Õisi saab kasutada paljude toitude juures
Õitel on mitmekesised kasutusvõimalused erinevate toitude valmistamisel ja kaunistamisel. Suuremaid, nagu mungalille- ja suvikõrvitsaõied, täidetakse mitmesuguste täidistega või paneeritakse ja praetakse õlis.
Paljusid õisi võib kasutada küpsetistes. Need kõlbavad tainasse lihtsalt peenestatult, neid pole vaja enne kupatada. Võilille- ja ristikheinaõied sobivad hästi muffinitesse, saiadesse ja pannkookidesse.
Õied jookides
Söödavaid õisi kasutatakse ka jookide koostises: neid lisatakse likööridele, veinidele ja karastusjookidele. Veini saab näiteks roosi- ja kibuvitsa-, musta leedri, õunapuu-, viirpuu-, võilille-, kannikese- ja ristikuõitest. Õied lisavad maitset ja tervistavat mõju ka ürditeele.
Kasutust leiavad õied nii värskelt, kupatatult kui praetult. Kõiki lilli on võimalik ka kuivatada, kuid paljud neist kaotavad seeläbi täielikult oma välimuse. Seetõttu tasub kuivatada vaid kindlaid, värvilisemaid lilli, nagu näiteks rukkilill, saialill, roos, võilill, kannike, lavendel ja ristik. Need võib laotada õhukese kihina majapidamispaberile kuivama. Kuivatatud õied võib ka peenestada ja jahvatada (nurmenukk) ning segada erinevate tainaste koostisesse ilusa kollase värvi saamiseks.