Saada vihje

KÖÖK Kes ütles, et lilli ei sööda? Vale puha!

Pelargooni õisi ja kroonlehti kasutatakse magustoitudes, karastatavates jookides, kokteilides, küpsetatud pirnide ja õunte maitsestamiseks. Maitselt tsitruseline.
Pelargooni õisi ja kroonlehti kasutatakse magustoitudes, karastatavates jookides, kokteilides, küpsetatud pirnide ja õunte maitsestamiseks. Maitselt tsitruseline. Foto: Maire Vesingi

Viimane aeg on teha inventuur lilleseemnete valikus. Kas olete kursis, millised õied aias või aasal sobivad teie toidulauale?

Söödavaid õisi kasutatakse kogu maailmas üha rohkem. Lisaks värviküllasele silmailule annavad need toidule omapärase maitse ja tekstuuri.

Õisi tarvitatakse toiduks kas tervikuna või valitakse selleks vaid üksikud õie- või õisikuosad (kroonlehed, tolmukad, õiepungad). Näiteks roosil, kibuvitsal ja saialillel kasutatakse toiduks peamiselt kroonlehti. Õitega on võimalik lisada toitudele maitseomadusi, nagu hapusus, magusus, või sarnasust mõne tuntud maitse- või toiduainega.

Õisi saab kasutada paljude toitude juures

Õitel on mitmekesised kasutusvõimalused erinevate toitude valmistamisel ja kaunistamisel. Suuremaid, nagu mungalille- ja suvikõrvitsaõied, täidetakse mitmesuguste täidistega või paneeritakse ja praetakse õlis.

Paljusid õisi võib kasutada küpsetistes. Need kõlbavad tainasse lihtsalt peenestatult, neid pole vaja enne kupatada. Võilille- ja ristikheinaõied sobivad hästi muffinitesse, saiadesse ja pannkookidesse.

Õied jookides

Söödavaid õisi kasutatakse ka jookide koostises: neid lisatakse likööridele, veinidele ja karastusjookidele. Veini saab näiteks roosi- ja kibuvitsa-, musta leedri, õunapuu-, viirpuu-, võilille-, kannikese- ja ristikuõitest. Õied lisavad maitset ja tervistavat mõju ka ürditeele.

Kasutust leiavad õied nii värskelt, kupatatult kui praetult. Kõiki lilli on võimalik ka kuivatada, kuid paljud neist kaotavad seeläbi täielikult oma välimuse. Seetõttu tasub kuivatada vaid kindlaid, värvilisemaid lilli, nagu näiteks rukkilill, saialill, roos, võilill, kannike, lavendel ja ristik. Need võib laotada õhukese kihina majapidamispaberile kuivama. Kuivatatud õied võib ka peenestada ja jahvatada (nurmenukk) ning segada erinevate tainaste koostisesse ilusa kollase värvi saamiseks.

Kommentaarid
Tagasi üles