Sarja avaloos tõstame esile teema üldise sisu. Järgmistes lugudes selgitame lugejatele Eesti toidusoovituste koostamise ja kasutamise põhimõtteid, sh läbi kõikide põhitoidugruppide.
Iga riigi elanikud peavad esmajoones hoolitsema oma tervise eest ise. Kogu rahvastiku plaanis peab seda toetama aga riik, luues ministeeriumide, haridus- ja teadusasutuste pädevate teadlaste koostöös tõenduspõhised riigi söömisjuhised. Selle teaduslik-praktiline info on ka kõigile kergesti kättesaadav, sh ka elektrooniliselt.
Sellest leiab tõenduspõhised praktilised juhised oma tervise eest hoidmiseks, krooniliste haiguste ennetamiseks. Kõik valdkonnad (haridus, tervishoid, toidutööstus, toidukäitlejad, kirjutav/rääkiv meedia) peaksid kasutama seda teavet, et aidata inimestel hallata oma tervist ja heaolu ning vähendada krooniliste haiguste riski.
Vale toitumine mõjutab tugevalt tervist ja heaolu, aga ka haigestumist ja tervisekadu. Kuna nüüdisajal kahjuks vohab ebakvaliteetne, moonutatud, mõnikord lausa tervisohtlik info, on tõenduspõhised riigi toitumisjuhised hädavajalikud korrektse teabe leidmiseks ja kasutamiseks igapäevases elus, viies inimesteni ka õiged sõnumid. Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine (normaalne söömine) on väga oluline hea tervise arenguks ja selle hoidmiseks kogu elukaare jooksul.
Riigi toitumisjuhised on riiklik alusdokument programmide ja õppematerjalide loomisel haridusasutustes lasteaiast ülikoolini ning ka hilisematel koolitustel, kus info peab tuginema süsteemsetel teadustõenditel. Need on ka põhivahendid tervishoiutöötajatele ja kutsega toitumisnõustajatele, kes aitavad inimestel muuta oma söömist nauditavaks tegevuseks, aga seda tervist toetavate valikute kaudu.