Saada vihje

TERVISLIK TOITUMINE Milleks riikidele tervisliku toitumise praktilised abijuhised? (2)

2025. aasta riiklikud toitumissoovitused on kujund­likult ära näidatud tervise arengu instituudi koostatud toidupüramiidil.
2025. aasta riiklikud toitumissoovitused on kujund­likult ära näidatud tervise arengu instituudi koostatud toidupüramiidil. Foto: Tervise arengu instituut

Jaanuaris ilmusid Eesti riiklikud toitumise, liikumise ja uneaja soovitused tabelraamatuna, aasta lõpuks ilmub neist ka põhjalikum ülevaade. Sel puhul on alati mõistlik laiemale auditooriumile selgitada, miks selliseid soovitusi antakse ja kas kõik riigid toimetavad samamoodi.

Sarja avaloos tõstame esile teema üldise sisu. Järgmistes lugudes selgitame lugejatele Eesti toidusoovituste koostamise ja kasutamise põhimõtteid, sh läbi kõikide põhitoidugruppide.

Iga riigi elanikud peavad esmajoones hoolitsema oma tervise eest ise. Kogu rahvastiku plaanis peab seda toetama aga riik, luues ministeeriumide, haridus- ja teadusasutuste pädevate teadlaste koostöös tõenduspõhised riigi söömisjuhised. Selle teaduslik-praktiline info on ka kõigile kergesti kättesaadav, sh ka elektrooniliselt.

Sellest leiab tõenduspõhised praktilised juhised oma tervise eest hoidmiseks, krooniliste haiguste ennetamiseks. Kõik valdkonnad (haridus, tervishoid, toidutööstus, toidukäitlejad, kirjutav/rääkiv meedia) peaksid kasutama seda teavet, et aidata inimestel hallata oma tervist ja heaolu ning vähendada krooniliste haiguste riski.

Vale toitumine mõjutab tugevalt tervist ja heaolu, aga ka haigestumist ja tervisekadu. Kuna nüüdisajal kahjuks vohab ebakvaliteetne, moonutatud, mõnikord lausa tervisohtlik info, on tõenduspõhised riigi toitumisjuhised hädavajalikud korrektse teabe leidmiseks ja kasutamiseks igapäevases elus, viies inimesteni ka õiged sõnumid. Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine (normaalne söömine) on väga oluline hea tervise arenguks ja selle hoidmiseks kogu elukaare jooksul.

Riigi toitumisjuhised on riiklik alusdokument programmide ja õppematerjalide loomisel haridusasutustes lasteaiast ülikoolini ning ka hilisematel koolitustel, kus info peab tuginema süsteemsetel teadustõenditel. Need on ka põhivahendid tervishoiutöötajatele ja kutsega toitumisnõustajatele, kes aitavad inimestel muuta oma söömist nauditavaks tegevuseks, aga seda tervist toetavate valikute kaudu.

Riigi toitumisjuhised aitavad kaasa, et riigiti ei suureneks terviseprobleemid, mis tooksid kaasa kulutuste suurt kasvu tervishoiule ja majandusele, mis lõppkokkuvõttes väljendub inimeste toimetuleku languses, töölt eemalolekus ning heaolu ja õnnetunde vähenemises. Kõik riigid teevad selleks oma elanikele vastavad juhised ja uuendavad neid aeg-ajalt.

Teatud üldised põhimõtted on suhteliselt sarnased, nt süüa tasakaalustatud mitmekesist segatoitu, tarbida piisavalt vett, piirata soola ja lisatud suhkrute tarbimist. Samas on teatud aspektid ka mõnevõrra teistsugused. Nimelt, riikide toitumisjuhised on tegelikult väga mahukad detailsed väljaanded kontekstipõhiste nõuannetega ja põhimõtetega tervisliku toitumise ja eluviisi kohta. Need põhinevad usaldusväärsetel tõenditel ning vastavad antud riigi rahvatervise ja toitumise prioriteetidele, toidu tootmise ja tarbimise harjumustele, sotsiaalkultuurilistele mõjudele ning selgitavad toidu koostist ja ka kättesaadavust antud riigis.

On väga tore, et ajakiri 60+ võtab järgmistes artiklites käsile Eesti enda toidusoovituste loomise ja kasutamise põhimõtted. Siis on kõigil lugejatel võimalus mõista nende järgimise mõistlikkust ja vajadust ning saada teada, kuidas seda ka lihtsalt teha.

Tagasi üles