Saada vihje

KÖÖK Mitmekülgne ja kiire kufi

Kuumaõhufritüüris ehk kufis saab küpsetada näiteks maitsvaid ja tervislikke šokolaadimuffineid.
Kuumaõhufritüüris ehk kufis saab küpsetada näiteks maitsvaid ja tervislikke šokolaadimuffineid. Foto: Maire Vesingi

Järjest enam kogub populaarsust kuumaõhufritüür ehk kufi. See on justkui väike ahi, kuid erinevalt suurest ahjust küpseb toit selles kiiremini ja väiksema energiakuluga. Kiirel ajal saab kufi abiga ka jõululaua katta.

Lisaks aja kokkuhoiule on kufi eeliseks ka vähema rasvaine kasutamine ning võimalus valmistada toitu väiksem kogus (kuni neljale). Kufit on võimalik ka tänu väiksematele mõõtmetele kaasa võtta suvekoju, sõprade juurde või ajutisse ööbimiskohta.

Mahlakad lihapallid, lihavardad ja kalafileed, krõbedad pelmeenid, peekon ja kananagitsad, küpsetatud köögiviljad ja munaroad (vormimunad, omlett), mitmesugused koogid, muffinid ja küpsised ning veel palju muudki. Kufi sobib ka toidu soojendamiseks, röstimiseks ja grillimiseks.

Mõningad soovitused

Vali toidu valmistamiseks sobiv vorm või küpseta toit otse kufi sahtlis. Müügil on ka kufi sahtlisse sobivaid küpsetustarvikuid. Saab kasutada kuumakindlaid keraamilisi või klaasist portsjonvorme (näiteks ramekinivorm), silikoonvorme, küpsetuspaberit ja teflonvorme. Lisaseadmena on müügil grillimisvardad, millega saab valmistada nii lihavardaid kui ka grillitud köögivilju. Et pääseda kufi pesemisest, näiteks marinaadis liha puhul, on hea kasutada küpsetuspaberist või silikoonist alusmatte.

Ei soovita kasutada liiga kõrgeid temperatuure, sest sellega toit kuivab üleliia.

Jälgi, et kufi sahtel ei oleks väga täis – nii tekib liiga palju niiskust ja krõbedate köögiviljade asemel on tulemuseks pehmed köögiviljad. Pane sahtlisse õhem kiht toitu. Samuti ei tohiks toiduaine puutuda kokku kufi kuumaelemendiga (näiteks liialt suur kana).

Selleks et toidud küpseksid ühtlaselt krõbedad, on neid vaja vahepeal raputada või segada. Samuti on hea paneeritud lihatükke, kotlette, hakklihapalle, kalapulkasid jms poole valmimise pealt pöörata. Külmutatud köögiviljad, pelmeenid ja friikad ei vaja enne sulatamist. Kufit võib enne toidu valmistamist ka soojendada (kas vormidega koos või ilma). Liiga kerged toiduained (tortiljakrõpsud, spinatilehed) kipuvad ventilaatori tõttu lenduma.

Täpset küpsetusaega on keeruline määrata, sest see oleneb valitud temperatuurist, toidu kogusest ja niiskusest.

Tagasi üles