KÖÖK Mõned mõtted hea kisselli keetmiseks

Magusat suppi kuivatatud puuviljadest teavad kõik. Aga ka selle nostalgiamagustoidu valmistamisel on oma nipid.
Magusat suppi kuivatatud puuviljadest teavad kõik. Aga ka selle nostalgiamagustoidu valmistamisel on oma nipid. Foto: Karmen Virkus

Kissell on võrratu magustoit – lihtne ja vähe valmistusaega nõudev magustoit, mida saab oma maitse järgi valmistada täpselt nendest puuviljadest-marjadest ja kombineerida nende maitsetega, mis endale meeldivad.

Kisselli saab serveerida nii lihtsa kui ka natuke pidulikuma magustoiduna.

Kuidas kisselli valmistada?

Retsepte leiame palju, aga kui teeme endale selgeks kisselli valmistamise mõned põhitõed, saame ise täpselt oma kodule, sündmusele ja meeleolule sobiva desserdi.

Kas maisi- või kartulitärklis?

Kartulitärklist kasutame siis, kui soovime lõpptulemuseks selget, läbipaistvat kisselli. Küll aga ei kannata kartulitärklis kuumutamist, seega kasutades just seda paksendamisainet, kuumutame kisselli ainult kuni keemiseni.

Maisitärklist kasutame põhiliselt piimatoodetest kissellide valmistamiseks (piimakissell, karamellkissell, kakaokissell). Maisitärklis muudab kisselli häguseks, aga kannatab hästi kuumutamist ning kui lisame maisitärklist, kuumutame kisselli tasasel tulel mõne minuti.

Riisitärklis – samuti kasutatakse piimakissellide valmistamiseks, kui on soov kasutada just seda toorainet.

Kisselli valmistamise nipid

Et kissell jääks sile ja ühtlane – keegi ei taha kisselli seest klimbikesi leida.

Tärklise segame kokku külma vee või mahlaga ja siis kuumutame aeg-ajalt segades keemiseni. Võimalik on muidugi külma veega segatud tärklis lisada ka keevale vedelikule, aga siis jääb ikkagi võimalus, et kisselli sees on väikesed tükikesed. Põhjus on lihtne: külma veega segatud tärkliseterakesed paisuvad natukene, aga temperatuuril 60–70 kraadi hakkavad järsult paisuma. Kui segada tärklis nii kuuma vedelikku, hakkab tärklis kohe paisuma ja me ei jõua seda tavaliselt siledaks segada.

Pärast tärklise lisamist ei maksa kisselli väga palju enam segada, sest siis muutub kisselli konsistents kleepjaks ja venivaks.

Selleks, et kissellile ei tekiks peale "nahka", tuleb kissell ruttu jahutada, kaanega katta või suhkrut peale puistata.

Retseptides on küll antud tärklisekogused, aga erinevad tärklised käituvad erinevalt ning me ei pruugi saada soovitud konsistentsi. Mida siis teha? Kui kissell tuleb liiga paks, lisa natuke mahla või piima. Kui kissell on jäänud liiga vedelaks, sega kokku väike kogus tärklist külma veega ja lisa see kuumale kissellile. Sega läbi, tõsta pott tulele ja kuumuta keemiseni.

Tagasi üles