Tartus avas uksed kõige kaasaegsem vanadekodu

Copy
Tartu Südamekodus leiavad lähikuudel elukoha 120 eakat Tartust ja selle lähiümbrusest, lähiajal lisanduvad toad veel 60 inimesele.
Tartu Südamekodus leiavad lähikuudel elukoha 120 eakat Tartust ja selle lähiümbrusest, lähiajal lisanduvad toad veel 60 inimesele. Foto: Kristi Vaikmets / Fotokaader OÜ

Tartus avati uus spetsiaalselt ehitatud Südamekodu 120 seeniorile. Eesti Rahva Muuseumi vahetus läheduses asuv Tartu Südamekodu on grupi kaheteistkümnes eakatekodu.

Tartu Südamekodus leiavad lähikuudel elukoha 120 eakat Tartust ja selle lähiümbrusest, lähiajal lisanduvad toad veel 60 inimesele.

Koostöös EfTEN Real Estate Fund ASiga rajatava eakatekodu esimese etapi investeeringu kogumaksumus oli ligikaudu 5,3 miljonit eurot, millele lisandus käibemaks, maja ehitas AS Tartu Ehitus. Südamekodud on kuue tegutsemisaasta jooksul rajanud Eestisse enam kui 700 uut eakatekodu kohta ning investeerimisotsused on tehtud veel 400 eaka elukoha rajamiseks.

Eften Capitali tegevjuht Kristjan Tamla sõnul on kinnisvara puhul on olulised kolm asja: asukoht, asukoht ja asukoht. „Enamikul juhtudel annab asukohale väärtuse see, et seal asuvad inimesed. Aasta tagasi nägi Südamekodu ümbrus siin hoopis teistsugune välja kui praegu,” rääkis Tamla ning lisas, et Tartu Südamekodude rajamise protsessis juhtus see, mida tuleb ehitamisel ette väga harva: ehitaja sai maja valmis enne, kui oli plaanis, ning kogu ehitus püsis ka eelarve piires.

Südamekodude nõukogu esimees Martin Kuke sõnul on Tartu Südamekodu rajatud spetsiaalselt seenioride vajadusi silmas pidades, pakkudes mitmekülgset elukeskkonda ning kaasaegseid ja toetavaid töötingimusi personalile. Asukoht linna servas, uue elurajooni ning ERMi vahetus läheduses tagab mugava ligipääsu nii lähedastele kui töötajatele.

Tartu Südamekodu juhataja Kairi Ustav kinnitas suurt huvi. „Uus maja on atraktiivne, täis avarust, kokku saame esimeses järgus vastu võtta 120 elanikku, kellest esimesed on juba ennast sisse seadnud,” rääkis Kairi Ustav ning lisas, et majas on valgusküllased fuajeed, avatud köök, kohvik, suur sisehoov ja mitmesugused ühisruumid lähedastega aja veetmiseks. „Majas on ka võimalused privaatsuseks ja omaette olemiseks. Meie majas on ühe- ja kahekohalised toad – mõlemal on oma eelised ning mõlemad on võrdselt populaarsed,” lisas ta.

Südamekodu hoone valmib etapiviisiliselt – esimeses järgus valmis kogu majakarp ning esimese ja teise korpuse sisetööd. Ehitajale jätkub töö teises etapis kolmanda korpuse sisetöödena pärast tegevuse käivitumist esimeses kahes korpuses. Tartu Südamekodu kolmas, veel välja ehitamata korpus on mõeldud spetsiaalselt dementsussündroomiga inimeste jaoks.

Tartu Südamekodu avamisega kuulub gruppi 12 eakatekodu üle Eesti, kus on üle 1100 elaniku ning töötab enam kui 500 inimest. Grupi eakatekodud tegutsevad lisaks Tartule Kärus, Piigastes, Lihulas, Värskas, Saaremaal, Kundas, Kohtla-Järvel, Valklas, Paides, Tallinnas Meriväljal ja Pirital.

2025. aasta alguses avatakse Valkla Südamekodus kolmas korpus, millega lisandub 70 kohta. 2025. aasta kevadel plaanib Südamekodud avada esimese etapi ka Nõmme Südamekodus, mis rekonstrueeritakse ümber endisest Hiiu hooldushaiglast.

Tagasi üles