Liikumine Ka paigalolekus saab võimelda

Loobume kiirest tempost, suurest korduste arvust ning kõige sellega seonduvast higistamisest ja hingeldamisest. See aga ei tähenda, et süda ei saaks koormust ning kogu keha parajas koguses tööd. Nii mõnelegi võib olla raskem asendit hoida kui kiireid liigutusi teha.
Loobume kiirest tempost, suurest korduste arvust ning kõige sellega seonduvast higistamisest ja hingeldamisest. See aga ei tähenda, et süda ei saaks koormust ning kogu keha parajas koguses tööd. Nii mõnelegi võib olla raskem asendit hoida kui kiireid liigutusi teha. Foto: Reet Pool

Seekord tehkem mugavaid ja rahulikke harjutusi – keskendugem asendite hoidmisele ehk paigaloleku võimlemisele. 

Loobume kiirest tempost, suurest korduste arvust ning kõige sellega seonduvast higistamisest ja hingeldamisest. See aga ei tähenda, et süda ei saaks koormust ning kogu keha parajas koguses tööd. Nii mõnelegi võib olla raskem asendit hoida kui kiireid liigutusi teha.

Tänaste lihtsalt tehtavate, kuid tugeva toimega harjutuste tegemise eesmärk on treenida jalgu, suuri reielihaseid ja puusaliigeseid. Märgatav positiivne toime laieneb ka selja ja kõhu piirkonna lihastele. Keha koordinatsioon ning tasakaalu hoidmine paranevad. Kindlam samm ja sirgem rüht on tarvilik meile kõigile.

Mistahes treenimise juures on oluline ümbrus ning kaaslased, kellega koos toimetatakse. Olen kindel, et mitte igaühel pole võimalust valida kohaks heinamaad ning seltsilisteks uudishimulikke ja heatahtlikke pudulojuseid. Paljud isegi väldiksid seda. Kuid – igaüks on vaba otsustama, kus ja kellega, peaasi, et keskkonna meeleolu oleks soe ja toetav. Soovime ju, et treeningu mõju oleks tõhus mitte ainult meie kehalisele, vaid ka vaimsele poolele.

Nõuanded

- Veendu, et tool, mille treenimiseks välja valid, oleks tugev ning püsiks kindlalt paigal.

- Võta sisse fotol näidatud asend ning hoia seda, lugedes kuue, kümneni või kauemgi.

- Asendi hoidmisel pingutamise ajal tunned vastavas lihaspiirkonnas veidi kipitavat, kuid samas mõnusat valu. See tähendab, et harjutus on õigesti sooritatud, nii peabki olema.

- Lähtu hoide kestuses alati oma hetke enesetundest – kord oled suuteline kestvamaks pingutuseks, kord lühemaks.

- Pingutamise ajal võid hoida hinge kinni – järgneval lõdvestamisel tuleb iseeneslik sügav välja hingamine (tõhus kopsude töö!), kuid kui hoie-pingutus on pikem, võid hingata selle ajal korduvalt ka sisse-välja. Tea, et sobiv hingamine läheb ise tegevuse käigus paika, selle pärast ei pea muretsema.

- Paigaloleku võimlemise mõju treenitavale lihaspiirkonnale on tugev, kuigi tegemise ajal see välja ei paista. Pole ime, kui antud piirkond pärast (piimhappe kogunemise tõttu) veidi valus poleks – see tõestab, et oled tublisti pingutanud, valu möödub tasapisi.

- Kõrgenenud vererõhu korral ära pinguta maksimumi, vaid kolmandiku või poole oma võimest.

- Korduste arv määrab saadava koormuse ning see on sinu enese otsustada – kas teed antud piirkonna harjutust ühe korra või paar korda järjest, kas teed kogu käesolevat harjutuste kompleksi korra või kordad seda algusest lõpuni samuti mõned korrad, kas piirdud fotodel olevatega või lisad neile ka oma võimlemisharjutusi. Kõik need variandid sõltuvad su treenituse tasemest ning hetke tervislikust seisukorrast.

- Iga pingutuse järel tee lühike lõdvestav paus. Põhjalikult lõdvesta end treeningu lõpetamisel – raputa käsi-jalgu, tee eri suundades kergeid painutusi, hinga rahulikult ja sügavalt, siruta end.

- Kogu treenimise kestus vali nii pikk, et selle lõppedes tunned end kergelt väsinud, mitte kurnatud. Peab säilima soov järgmine kord jälle teha. Elu peab olema mõnus!

Loe edasi ajakirjast 60+

Tagasi üles