Õige tekk ja padi tagavad tervisliku une

Copy
Foto: Lonas

Unetuse ja terviseprobleemide ennetamiseks on kvaliteetne uni ülioluline. Märgilise osa sellest moodustavad õigesti valitud tekk ja padi.

Lonase projektijuht Saulius Jakutis ning Medpointi müügi-ostujuht Karl Lumi jagavad meiega oma teadmisi ja soovitusi, kuidas teha parimaid valikuid, et tagada hea uni.

Poodidest võib leida väga erinevates hinnaklassides tekke ja patju. Padja võib soetada kas või viie euroga, samas kui kvaliteetne tekk võib maksta üle 500 euro. Saulius Jakutise sõnul sõltub hind peamiselt toote täidisest ja kvaliteedist. "Mida parem täidis ja kvaliteet, seda kõrgem on ka hind," selgitab ta.

Sobiv padi igaks elujuhtumiks

Padjamaailm on suur ja lai. Sobiva vormiga padja leiab nii kõhuli- kui ka selilimagaja. Saulius Jakutis rääkis, et lisaks on olemas spetsiaalsed põlvedevahelised padjad lülisamba õiges asendis hoidmiseks, jahutuspadjad, norskamisvastased padjad ja nutikad padjad, millel on integreeritud jälgimisseadmed magamise analüüsimiseks.

Ka materjalide valik on mitmekesine. Näiteks on mäluvahust padi tuntud ka kui ortopeediline padi ning võtab kuju mitte ainult pearaskuse, vaid ka kehasoojuse järgi.

Sulgedest padja puhul tuleb Jakutise sõnul silmas pidada seda, et igal hommikul tuleb seda käsitsi kloppida, et taastada padja esialgne kohevus. Ühtlasi peab padja kasutaja veenduma, et ta poleks selle materjali suhtes allergiline.

Puuvillase padja kasuks räägivad Saulius Jakutise sõnul tema head tooteomadused: ta on õhku läbilaskev, imab hästi niiskust ning teda on lihtne hooldada. Siidist padjad on aga hingavamad ja hästi niiskust imevad. "Neil on termoregulatsioni omadused ja nad on allergiavastased," lisab ta.

Tenceli-nimelisest materjalist padi reguleerib Saulius Jakutise sõnul hästi kehatemperatuuri. "Üldiselt on need padjad väga kohevad ja võimaldavad head õhuringlust." Boonuseks on ka see, et nad sobivad hästi tundlikele ja allergilistele inimestele. Lisaks sobivad allergikutele hästi ka alpaka villast ja linasest materjalist padjad.

Aasta ringi piisab ka vaid ühest tekist

Tekke jagatakse tavaliselt talvisteks, suvisteks ja universaalseteks. "Kui magamistubades hoida ühtlane temperatuur nii talvel kui suvel, piisab vaid ühest tekist, mis sobib igal aastaajal," räägib Saulius Jakutis.

Talvised tekid on paksemad, tavaliselt 300–400 g/m², samas suvised kergemad, paksusega 150–200 g/m². Universaalsed tekid, paksusega 200–300 g/m², on valmistatud materjalidest, millel on termoregulatsiooni omadused ja hoiavad kehatemperatuuri stabiilse.

Loe edasi ajakirjast 60+

Tagasi üles