60+ augustinumber Pannkoogi unistus ja hea uni

Copy
Marjahoidiseid uues ja vanas kuues jagab 60+ ajakirja augustinumbris  Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetaja Maire Vesingi.
Marjahoidiseid uues ja vanas kuues jagab 60+ ajakirja augustinumbris Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetaja Maire Vesingi. Foto: Maire Vesingi

60+ augustinumbris lubab oma ellu piiluda näitlejate dünastia järeltulija Mait Malmsten. Eriti soojalt meenutab ta oma vanaisa Kustat.

„Vanaisa Kusta oli Maidule isa eest. Olin temaga palju koos, ema oli ju pidevalt õhtuti tööl. Vanaisa õpetas mulle kõike, mida üldse oskan, alates kruvikeeramisest kuni puutööni. Ta oli õppinud Pallase kunstikoolis, tema maale on mul praegugi kodus seintel. Vanaisa viimase, 1976. aastal maalitud natüürmordi sain ühelt kunstikogujalt, kes omakorda oli saanud selle Kanadast. Vanaisa elas ilusa pika elu, 89aastaseks. Tema surm oli mulle valus hoop,” räägib elu parimaid näitlejakarjääri aastaid elav Mait Malmsten ajakirja 60+ augustinumbris.

Suurel suvel meist küll keegi vast kaugreisi ette võtta ei taha – põhjamaiselt lühikest päikesepaistelist aega tuleb ikka kodumaal nautida, pealegi on Eestimaa siis eriliselt kaunis! Heal juhul vahest ehk vaid reisitiir lähinaabrite juurde lõuna pool või siis laevaga üle lahe. Aga reisikotti on vaja ikka pakkida, olgu või paariks päevaks. Millised ravimid ja päike kokku ei sobi? Millised ravimid lisaks arsti välja kirjutatud igapäevastele tablettidele peaks veel reisil kaasas olema? Vastab Südameapteegi proviisor Aleksandr Sei. Häid nõuandeid jagub ka neile, kes plaanivad minna reisile omal käel.

Unetuse ja terviseprobleemide ennetamiseks on kvaliteetne uni ülioluline. Märgilise osa sellest moodustavad õigesti valitud tekk ja padi. Lonase projektijuht Saulius Jakutis ning Medpointi müügi-ostujuht Karl Lumi jagavad ajakirja 60+ augustinumbris oma teadmisi ja soovitusi, kuidas teha parimaid valikuid, et tagada hea uni.

Tuleb välja, et ka paigalolekus saab võimelda. Tervisevõimlemise treener ja psühholoog Reet Pool jagab värskes 60+ numbris mugavaid ja rahulikke harjutusi ja soovitab keskenduda asendite hoidmisele ehk paigaloleku võimlemisele. Lihtsalt tehtavate, kuid tugeva toimega harjutuste tegemise eesmärk on treenida jalgu, suuri reielihaseid ja puusaliigeseid. Märgatav positiivne toime laieneb ka selja ja kõhu piirkonna lihastele.

Keha koordinatsioon ning tasakaalu hoidmine paranevad.

Augustikuus tutvub 60+ Järvamaa põliste parkide, uhkete härrastemajade ja aadlipaleedega.

Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer võtavad augustinumbris vaatluse alla sahharoosi ehk suhkru. Saame teada, milline on suhkru teekond inimkehas, infot tema kasulikkuse kohta ja mida miks peaksime ettevaatlikud olema.

Kui küsida inimestelt, mis on toiduaine ja mis on toitaine, lähevad need mõisted üsna sageli sassi. Selles pole midagi piinlikku, sest eks need sõnad kõla üsna sarnaselt. Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi teevad ajakirja 60+ augustinumbris asja selgeks.

Kiire elutempo soosib lihtsaid ja kiireid toiduvalmistamisviise. Selles saavad toeks olla suvel-sügisel purki pandud hoidised, mis lihtsustavad maitsva ja tervisliku koduse toidu valmistamist. Pannkoogi unistus tuleb ikka omaenda köögist. Marjahoidiseid uues ja vanas kuues jagab 60+ ajakirja augustinumbris Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetaja Maire Vesingi. Lisatud on suur hulk põnevaid retsepte.

60+ augustinumbrist ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna. See ootab lugejat lahendama.

Tagasi üles