Aed Sõstrapõõsa haigusi aitab vähendada hoolas ennetus

Copy
Punase sõstra põõsaid kimbutada peamiselt sõstrarooste ja antraknoos ehk lehevarisemistõbi. Kahjuritest aga sõstra kublatäi, mis tekitab lehele kobrutist.
Punase sõstra põõsaid kimbutada peamiselt sõstrarooste ja antraknoos ehk lehevarisemistõbi. Kahjuritest aga sõstra kublatäi, mis tekitab lehele kobrutist. Foto: Eve Rohtla

Sõstrad on paljude aednike lemmikud tänu oma maitsvatele ja vitamiinirikastele marjadele. Kuid nende taimede tervise hoidmiseks on oluline tunda levinumaid haigusi ja kahjureid ning rakendada õigeid hooldusmeetmeid. 

Sõstarde haiguste ja hoolduse kohta jagab nõuandeid Devisu OÜ (kuhu alla kuulub ka sõstraistikuid müüv Maarahva Pood) ostujuht Terje Kiil.

Punane sõstar on tema hinnangul üldiselt vähenõudlik ja vastupidav marjakultuur, millel esineb vähe kahjustajaid ja haigusi. Siiski võivad punase sõstra põõsaid kimbutada peamiselt sõstrarooste ja antraknoos ehk lehevarisemistõbi. Kahjuritest aga sõstra kublatäi.

Sõstraroostest kublatäideni

Sõstrarooste tunnus on Kiili sõnul oranžide või kollakate laikude tekkimine lehtedel. See haigus on eriti levinud liigniisketes ja happelistes kasvukohtades. Ennetamiseks tasub vältida põõsaste istutamist niisketele ja happelistele aladele ning vältida vaheperemeestaimede, tarnade lähedust. "Kevadine pritsimine koirohuleotisega võib samuti aidata," räägib Terje Kiil.

Ta selgitab, et antraknoos ehk lehevarisemistõbi tekitab lehtede pruunistumist ja varisemist, mis võib märgatavalt vähendada taime saagikust. "Ennetamisel mängib olulist rolli põõsaste hoolduslõikus, umbrohu eemaldamine põõsa alt ning pungade puhkemise eelne pritsimine vasksulfaadiga. Kasuks tuleb ka puutahuga tolmutamine enne õitsemist," kirjeldab ta.

Kahjuritest ohustab punast sõstart Terje Kiili sõnul enim kublatäi, mis kahjustab lehti, põhjustab nende kobrutamist ja punaseks muutumist. "Kublatäi kahjustus pidurdab ka võrsete kasvu ja vähendab saaki," räägib ta.

Tõrjeks soovitab Kiil kahjustatud lehtede eemaldamist ja hävitamist. "Väikeaias ei ole soovitatav kasutada insektitsiide," märgib ta.

Ennetusmeetodeid on mitu

Selleks, et erinevaid põõsaga tekkivaid probleeme ennetada, tasub rõhku panna ka ennetusmeetoditele, olgu selleks siis õige lõikus, sobiva kasvukoha valik või õigeaegne väetamine.

Tagasi üles