Kodu Kuumaõhufritüür – kas tervislik ja kiire alternatiiv?

Copy
Kuumaõhufritüüris valminud hommikusöök.
Kuumaõhufritüüris valminud hommikusöök. Foto: Erakogu

Kuumaõhufritüürid on leidnud kodudes trendikoha, asendades seni kiiret toidu soojendamise võimalust pakkunud mikrolaineahjusid. Nende seadmete populaarsuse põhjusi avavad Euronicsi vanemkliendikonsultant Indrek Sillaste ja K-Rauta tootegrupi juht Olga Boiko.

Indrek Sillaste sõnul on kuumaõhufritüüri peamised eelised kiirus, hooldus- ja kasutuslihtsus ning tervislikkus. "Toidu valmistamiseks pole vaja kasutada õli ega rasvaineid, mis teeb söögi tunduvalt tervislikumaks kui pannil praadimisega või õlifritüüris küpsetamisel," selgitab ta. Lisaks ei pea kuumaõhufritüüris toitu ringi keerama, sest seade küpsetab toitu ühtlaselt mõlemalt poolt.

Kuumaõhufritüür on ka energiasäästlikum kui tavaline ahi. "Ahjuga võrreldes on kuumaõhufritüür kiirem, kuna väiksem ruum soojeneb kiiresti ja kuumus jaotub ühtlasemalt ümber toidu. Suure ahju 77-liitrise ruumi asemel kuumutatakse vaid 8,3-liitrist ruumi," toob Indrek Sillaste näite.

Populaarsed mudelid

Kuumaõhufritüüride valikul on klientide seas populaarsed pigem veidi kallimad mudelid, kuna neil on rohkem programme ja funktsioone ning hooldamine on lihtsam. "Oluline on valida masin, mille suurus ja funktsioonid vastavad pere vajadustele. Eriti tähtis on see, kui köögis on ruumi vähe või kui kasutaja elab üksi," rõhutab vanemkliendikonsultant Indrek Sillaste.

Ta soovitab masinat valima hakates mõelda esimese asjana köögi suuruse peale. Kui köögis ruumi on, tasub võtta suurem, sest siis saab küpsetatava toidu võimalikult laiali laotada ning segamist ja raputamist on siis vähem.

Funktsioonidest on tema sõnul valdavalt kõigil juba eelseadistatud kuumus- ja ajaprogrammid, lisaks saab aega ja kuumust ka manuaalselt määrata. Kallimatel mudelitel on lisatud eestikeelne menüü, mis on oluline inimestele, kes inglise keelt ei räägi. "On masinaid, millega tuleb kaasa ka retseptiraamat ja nutitelefoniga kasutatav äpp," lisab ta.

Millist kodumasinat valida?

K-Rauta tootegrupi juht Olga Boiko lisab, et Eestis tehakse kuumaõhufritüüri valik peamiselt suuruse, funktsionaalsuse ja sõbra soovituse järgi. "Kõige sagedamini ostetakse 5–6-liitriseid seadmeid, aga leidub ka neid, kes soovivad suuremaid, näiteks 10- või 12-liitriseid mudeleid," räägib ta.

Lastega pere puhul, kus iga päev toitu valmistatakse, pole Olga Boiko hinnangul väikese, näiteks kolmeliitrise kuumaõhufritüüriga midagi teha, samas üksi elavale inimesele piisab sellest täiesti. "Osas kodudes on üleminek järkjärguline: esimene kuumaõhufritüür soetatakse pigem väike ja kui see meeldima hakkab, asendatakse peatselt suurema või funktsionaalsemaga," lisab ta.

Tagasi üles