Eesti Järvamaa – rabavärvide, varjude, lõhnade ja helide täielik palett

Copy
Hindreku talu peremees Margo Klementi oma malta bichon’i tõugu lumivalge koerakega.
Hindreku talu peremees Margo Klementi oma malta bichon’i tõugu lumivalge koerakega. Foto: Thea Karin

"Teie oletegi siis see Hindrek," ütleb taluperemees tutvustuseks, kui räägib tallu saabuvatest külastajatest. Tema nimi on aga hooopis Margo Klementi, sündinud on ta küll siin, Hindreku nime kandvas talus. "Ju siis siinsele mõisnikule tundus, et oleme sellised Hindrekud," naerab ta.

Väikeste lumepallidena sibavad tema ümber Säde ja Malibu, kaks malta bichon'i tõugu lumivalget koerakest, keda Margo küll ise tupsudeks kutsub. Hindreku talu kõige vanemate hoonete hulka kuulub ridaelamu, mis on renoveeritud ja moderniseeritud. Ka teiste hoonete puhul on püütud säilitada see kõige olulisem – nagu suure kollase hoonegagi, kus aasta lõpuks saab valmis põneva kontseptiooniga Rabamu. Seal saab enne matka või ka iga ilma ja tuulega tutvuda selle kandi imelise loodusega, milles tuleb esile rabade värvide, varjude, lõhnade ja helide täieliku palett ja millesse on seotud humoorikalt joonislõigud loomadest.

"Nii lihtsalt sa ilvest filmile ei püüa, aga sel moel saab meie metsas elavaid loomi ka näidata," ütleb Margo abikaasa Tuuli, kes tegelebki tehisintellekti teemadega. Rabamu on peremehe ja perenaise armastuskiri loodusele, ütlevad nad ise uue projekti kohta. Säilitatud on ka pärandkultuuri juurde kuuluv saunamõnu traditsiooniliste kausside ja vihtlemisega. Margo lisab, et seiklushimulised hinged leiavad Mündi rabast ka veidi teistsuguse matka, nimelt saab tunnetada rabapinda paljaste jalgade all või räätsadel kõndides.

Esna jõest inspireeritud rabarestoran

Margo on kokkamise vastu alati huvi tundnud ja end ka Tallinna Teeninduskoolis täiendanud. Nüüdseks on ta loonud Esna jõest ja ümbritsevast loodusest inspireeritud rabarestorani, kuhu saabutakse suvel veeteed pidi sõites. Seal seotakse toiduga alati kohalikud veinid, sest kuigi Hindreku talu ainukesena koos Põltsamaa lossi restorani Oberpahleniga ise veini ei tooda, on talus esindatud pea kõigi Eesti käsitööveini tootjate looming, sest Hindreku talu pole mitte ainult Eesti veinitee liige, vaid ka asutajaliige. Margo abikaasa Tuuli on sommeljee ja ütleb, et veinitee osanike koostöö on suurepärane. Tänu tema veinidegustatsioonidele ja koolitustele jõuab aina enam külastajate teadvusesse Eesti veinide jõudsalt arenenud kvaliteet. "Ühel päeval oleme koos globaalse kliimamuutusega veinimaailmas väga tegijad," arvab Tuuli.

Viimased aastad ei ole turismivaldkonna tegijatele kerged olnud. Ehk aitab veidi kaasa isetekkinud paigake ühel Eestimaa uusimal matkateel – Paide talitee. Seal, kus on kokku kuus purret ja palju risti-rästi ojasid, on nelja oja risttee. "Mina nimetan paika unistuste kiirendiks," ütleb Tuuli. "Seal on mõnus veevulin ja selline tunne, et kui soovid teele lased, lähevad need kiiremini kohale. Seal on hea seista ja mõtteid mõelda."

Kui Tuuli Valgma küla poolt tuleb, siis ring sinna ja tagasi on kokku 6,5 km. Tuuli ütleb oma jalutuskäigu kohta: "Käin oma kirikus ära," ning soovitab ka külalistele seda hea energiaga kohta. "Proovige soovida, see ei ole tõenduspõhine, aga soovidekohane."

Margo mõõdab sammudega üle Esna jõe viiva silla ja ütleb, et Esna jõgi muutub Paide poole voolates laiaks, selles kohas on juba kaheksa meetri laiune. "Esna jõel saab ka algaja kanuusõiduga hakkama," lisab Margo. Pärast 45minutilist sõitu saabki teha peatuse rabarestoranis, kus menüüsse kuulub traditsiooniliselt Esna jõest inspireeritud kala või part. "Külalised vaatavad ringi ja küsivad, kas toote siia asjad kohale ATVdega, ning püüavad leida jõeäärset teed. "Meiegi viime kõik vajaliku rabarestosse kanuudega," vastab siis Margo.

Tagasi üles