60+ juulinumber Kuumaõhufritüür ja vili, mis meenutab pudelit

Copy
Energeetikaekspert Arvi Hamburgi sõnul on kõik, mis rohepöördega ei ühti, valeks kuulutatud. Aga mingit süsteemset süvaanalüüsi pole tehtud.
Energeetikaekspert Arvi Hamburgi sõnul on kõik, mis rohepöördega ei ühti, valeks kuulutatud. Aga mingit süsteemset süvaanalüüsi pole tehtud. Foto: Hendrik Osula

60+ juulinumbris saame lähemalt tuttavaks energeetikaekspert Arvi Hamburgiga, keda peetakse rohepöörde tõerääkijaks.

Teda häirib see, et rohepöördest on saanud omamoodi dogma. “Kõik, mis sellega ei ühti, on kuulutatud valeks. Aga mingit süsteemset süvaanalüüsi pole tehtud. Küsid, kas on ka mingeid uuringuid tehtud. Jah, on! Vaatasin seda uuringut ja tuli meelde Narva elektrijaamade 49% aktsiate müük ameeriklastele sajandivahetusel. Ka siis telliti ühelt Saksamaa tuntud konsultatsioonifirmalt uuring ning seal seisis: "Ei ole üldse teist võimalust, kahelda ei tohi! Kohe müüa, hind pole tähtis!" Läks natuke aega mööda, USAd tabas energiafirmade pankrotilaine, Eestis toimus aga poliitiliste jõujoonte muutus ning telliti uus hinnang samalt firmalt. Vaatasin, et ligi pool allakirjutanute nimedest kordusid. Aga järeldus oli: "Mitte mingil juhul ei tohi müüa!" Tulemus sõltub lähteülesandest,” räägib hingelt insener Arvi Hamburg ajakirja 60+ juulinumbris.

Kuumaõhufritüür on leidnud koha üha enamates koduköökides. Miks see seade nii populaarne on? Mida sellega üldse teha saab? Mida peaks jälgima, kui on soov see seaded endale muretseda? Kuidas endale sobilik kuumaõhufritüür valida? Mida peaks teadma vähema õliga küpsetamisel, räägivad ajakirja 60+ juulinumbris Euronicsi vanemkliendikonsultant Indrek Sillaste ja K-Rauta tootegrupi juht Olga Boiko ning oma kasutajakogmusi jagavad Gabriela ja Kätrin.

"Vanus ei ole vastunäidustus autojuhtimisel, küll aga on hulk haigusi, mida põdedes pole autojuhtimine ohutu," nendib perearst Madis Veskimägi. Paraku perearsti vastuvõtul tehtud tervisekontroll on Madis Veskimägi sõnul piiratud ja olulised probleemid ei pruugi selguda. Näiteks rahustite ja uinutite pikaajaline tarvitamine, mis on Eestis väga levinud, seda eriti vanemaealiste seas. Millised on need haigused, mis peaksid murelikuks tegema? Millised ravimid võivad tuua kaasa väsimuse ja koordinatsioonihäired? Kuidas parandada ise oma autojuhtimise oskusi, jagavad 60+ juulinumbris lisaks Madis Veskimäele nõuandeid ka perearst Argo Lätt ja liikluspsühholoog Gunnar Meinhard.

Juulikuus seikleb 60+ Järvamaal, kus kogeb rabavärvide, varjude, lõhnade ja helide täielikku paletti.

Punase sõstraga kaasnevad erinevad haigused. 60+ lugeja on küsinud, miks punase sõstra lehed hakkavad kobrutama ja lähevad punaseks. Mis selle vastu aitaks? Vastab Räpina Aianduskoolis aedniku hariduse omandanud Devisu OÜ (kuhu alla kuulub ka sõstraistikuid müüv Maarahva Pood) ostujuht Terje Kiil.

Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer võtavad juulinumbris vaatluse alla süsivesikud. Miks? Neljal põhjusel. Millised need on, saab teada ajakirjast.

Fluorile kui toitainele tavaliselt tähelepanu ei jagu, samas on ta huvitav mikrotoitaine, just hammaste tervise mõttes. Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi kirjutavadki juulinumbris fluorist.

Üks levinumaid suvikõrvitsaid on tõenäoliselt kabatšokk ehk rullkõrvits. Neid kõrvitsaid kutsutakse suvikõrvitsateks seepärast, et nad pole mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks ning korjatakse taime küljest enne täisküpsuse saabumist. Mida siis suvikõrvitsaga peale hakata, kirjutab 60+ ajakirja juulikuu numbris Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetaja Maire Vesingi. Lisatud on suur hulk põnevaid retsepte.

60+ juulinumbrist ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna. See ootab lugejat lahendama.

Tagasi üles