Peale õunte saab kuivatada kõiki aiasaadusi (2)

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Kuivatatud õunad
Kuivatatud õunad Foto: Maire Vesingi

Mida teha, kui marju, maitseürte, rabarberit ning köögivilju kipub värskelt söömisest üle jääma? Lisaks hoidiste tegemisele ja külmutamisele võib neid kuivatada. Samuti saab kuivatada mahla valmistamise jääke, näiteks astelpaju kesti.

Oleme vist kõige rohkem harjunud kuivatama õunu, kuid tegelikult on võimalik kuivatada ükskõik mida.


Dehüdraatoris ehk toidukuivatis kuivatamine on üks võimalus marju, puuvilju ja köögivilju talveks säilitada. Kuid see õnnestub ka edukalt avatud uksega pöörleva õhuga ahjus. Samuti saab peenikesi ürdivarsi ja lehti ning väikesi õisi kuivatada puhta paberi või lina peal, otsese päikesepaiste eest varjatuna.


Palju vedelikku sisaldavad, aeglaselt kuivavad toiduained vajavad vähemalt osaliselt masinkuivatust. Mahlakate toiduainete kuivatamist soovitan alustada kuivatis. Õigesti kuivatatud tooted on loomuliku värvuse ja meeldiva lõhnaga ning elastsed.



Mõned nipid edukaks kuivatamiseks

· Aiasaadusi võib kuivatada nii tervena kui ka viiludena või tükeldatud kujul. Mida õhemalt aedviljad viilutada ja mida õhemalt nad kuivatusalusele laotakse, seda kiiremini need kuivavad. Viilutamiseks sobivad nuga, kartulikoorimisnuga, spagetilõikur, mandoliinriiv. Samuti võib massi hoopis püreestada.


• Vältida liigset kuumust, et toitained võimalikult hästi säiliksid. Ensüümid säilivad ka peale kuivatamist (2–3 tundi 60 kraadi, seejärel 46 kraadi).

• Soovitatav on alustada kuivatamist kõrgemal temperatuuril (vahel ka tõusvas temperatuuris) ja vähendada temperatuuri, kui kuivamine on alanud. Õhk on soojem kui kuivatatav niiske toiduaine. Kuivatatav toit on 11 kraadi jahedam kui õhk.

• Sega aedvilju paar korda kindlustamaks ühtlast kuivamist.

• Alusta kuivati täitmist ülemistelt tasanditelt ja paiguta kõige kestvamat kuivatamist vajavad toiduained kõige kõrgemale, sest seal on kõige soojem.

• Vajadusel keera toodetel teine pool ja jätkata kuivatamist ilma toidukuivati kileta.



Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles