AJAKIRJA 60+ JUUNINUMBER Anu Kaalu elulusti saladused, kuivatatud peeditšipsid ja hinnaline Tarbeklaasi vaas

60+
Copy
Endine Estonia teatri ooperiprimadonna Anu Kaal.
Endine Estonia teatri ooperiprimadonna Anu Kaal. Foto: Robin Roots, midjourney

Novembrikuu alguses 84. sünnipäeva tähistav lauljatar Anu Kaal on sale, sirge seljaga ning nii terava ja kiire ütlemisega, et noorel on vaev temaga sammu pidada. "Anu on nagu raudteerööbas, mis on kitsas ja õhuke, kuid raudne," on teda iseloomustanud tema kunagine lavapartner Mati Palm.

"Kuni 68. eluaastani olin ma käinud ainult hambaarsti juures. Nüüd olen ikka mõne asja pärast pidanud tohtrit külastama, aga usun, et päris mitu kilomeetrit jõuan veel järjest maha marssida. Käin kaks korda nädalas võimlemas. Kord kuus massaažis. Õhtuti enne uinumist lahendan ristsõnu. Sest ka vaimset tervist tuleb hoida. Seltsielu on minu eas juba väga oluline. Olen teatriveteranide klubi liige, kord kuus käin Estonia Seltsi koosolekutel. Ja muidugi muusika! Püüan vähemalt kord nädalas käia mõnel mulle huvipakkuval kontserdil," loetleb Anu Kaal ajakirja 60+ juuninumbris.

Vastselt soetatud või päranduseks saadud hinnalisi Tarbeklaasi vaase tuleks klaasihallituse vältimiseks korrapäraselt puhastada. Kõige sobivam koht nende hoidmiseks pole mitte kohvilaud ega isegi mitte puhvet, vaid hoopis seinakapis karbi sees, päikesekiirguse ja hooletute külaliste eest peidus. Mis on üldse klaasihaigus, rahvakeeli klaasihallitus? Kuidas vana vaasi uuesti uueks saab? Ja miks ei tasu lilli kallis vaasis kaua leotada, saab lugeda värskest 60+ numbrist.

Kahjuks ei pääase ükski inimene teadmise eest, et keegi tema lähedastest on saanud raske diagnoosi. "Kui patsient saab vähidiagnoosi, sees on esmaseks reageeringuks šokk, siis selles faasis on oluline motiveerida inimest tegema aktiivset tööd oma arstidega, et saada enda jaoks turvalisust andvat infot ravi ja sellega kaasnevate olukordade kohta," selgitab kliiniline psühholoog Inna Narro, kes töötab Põhja-Eesti Regionaalhaigla Hiiul asuvas palliatiivravi keskuses peamiselt vähihaigetega. "Paraku on keemia- ja kiiritusraviga kaasnevad sümptomid füüsiliselt ja emotsionaalselt inimesele kurnavad, mistõttu võib ta tahta ravist loobuda. Just sel perioodil on oluline motiveerida ravi jätkama. Ma ei ütle äsja diagnoosi saanud inimesele mitte kunagi, et hoia pea püsti või mõtle positiivselt! Pigem soovitan tal endas üles leida selle miski, mis südant soojendab ja aitab elus püsida," selgitab ta värskest 60+ numbris.

Jaaniaja ajakirjanumbris, kui uni kipub üürikeseks jääma, selgitame unetuse ja kroonilise unetuse tagamaid. Uneterapeudid soovitavad loobuda pikkadest päevasel ajal tehtavatest uinakutest, sest see võib ööunele karuteene teha. Unenõustaja Kene Verniku sõnul on lühiuinakud igati teretulnud, aga kui jutt käib juba tunnisest või pikemast pikutamisest, siis on variant, et see hakkab ööunes rolli mängima. "Kui teha kella kümne ja nelja ajal 10minutiline miniuinak, siis see ei hävita ööund nii palju. Kui aga kella 12 või nelja ajal tund-poolteist pikutada, siis on suur tõenäosus, et see rikub ka ööund," räägib ta 60+ värskes numbris

Juunikuus jätkab 60+ ringreisi Paides, linna südames, kus mõned ei lukustagi ust. Mida Eestimaa südames avastada, millele tähelepanu pöörata ja kus keha kinnitada, saab teada värskest 60+ numbrist.

Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer Skirjutavad 60+ lugejale lahti seedetraktimurede tagajärjed, muuhulgas võib seedetraktihäiretega kaasneda ka kehv uni.

Ajakirja 60+ märtsinumbris jätkavad professor Mihkel Zilmer ja Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi kirjutavad kroomist, mis väärib tähelepanu.

Mida teha, kui marju, maitseürte, rabarberit ning köögivilju kipub värskelt söömisest üle jääma? Lisaks hoidiste tegemisele ja külmutamisele võib neid kuivatada. Samuti saab kuivatada mahla valmistamise jääke, näiteks astelpaju kesti. Toitumisterapeut ja diabeedikooli kogemusnõustaja Maire Vesingi annab häid soovitusi ja jagab nippe ajakirja 60+ juuninumbris.

60+ ajakirjast ei puudu ka kolumn. Lahendamist ootab loomulikult ka suur ristsõna.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles