Kevadekuulutaja rabarber mitmekesistab söögilauda

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Rabarberi müslis kasutamine.
Rabarberi müslis kasutamine. Foto: Maire Vesingi

Murulaugu, karulaugu, talisibula ja söödava umbrohuna kasvavate taimede (naadid, nõgesed, maltsad, vesiheinad, nurmenukud, võililled, kuusekasvud, jänesekapsad jpm) kõrval kuulutab kevadet ka rabarber.

Söödavatest umbrohtudest oli pikemalt juttu 60+ 2023. aasta maikuu numbris. Seekord räägime rabarberi kasutamisest.

On teada arvamus, et rabarberit võiks süüa enne jaanipäeva, kui rabarberivarred on veel noored. Eeldame, et seal sisalduv oksaalhappe (oblikhappe) kogus on siis väiksem. Osa allikaid väidab, et suurem oksaalhappe kontsentratsioon on ka esimestes kevadel tärkavates noortes lehtedes ja selle kontsentratsioon tõuseb taime kasvades. Oksaalhappe sisaldus sõltub aga ka ilmast, sordist ning kasvutingimustest.

Tagasi üles