TERVIS Näita endale keelt

Eveliis Vaaks
Copy
Foto: Shutterstock

Meliva Sõpruse hambakliiniku hambaarst Hedvig Alasi tõdeb, et keele pinnal on väga suur hulk mikroobe, mis võivad põhjustada halba hingeõhku ning mõjutada ka hammaste ja igemete tervist. Just see on põhjus, miks koos hambapesuga tuleks ka keel ära puhastada.

Suutervis on osa üldtervisest. Ravimata suuõõnehaigused halvendavad ka inimese üldtervist, mistõttu on oluline hoida oma suu, sealhulgas ka keel, puhas. Keelt võib puhastada kas hambaharjaga või spetsiaalse keelekaabitsaga,” räägib dr Hedvig Alasi.

Mõnel hambaharjal on teisel pool juba keelepuhastaja olemas. Pärast hammaste harjamist tuleks hambahari loputada ning harjata kogu keelepinda 15–30 sekundit. Hambaharja tuleks aga vahetada iga kahe-kolme kuu tagant.

Hambaarst Hedvig Alasi sõnul on suutervis osa üldtervisest. "Ravimata suuõõnehaigused halvendavad ka inimese üldtervist, mistõttu on oluline hoida oma suu, sealhulgas ka keel, puhas," selgitab ta.
Hambaarst Hedvig Alasi sõnul on suutervis osa üldtervisest. "Ravimata suuõõnehaigused halvendavad ka inimese üldtervist, mistõttu on oluline hoida oma suu, sealhulgas ka keel, puhas," selgitab ta. Foto: Johan-paul Hion

Dr Hedvig Alasi sõnul on uuringud näidanud, et keelekaabits suudab keelelt kattu eemaldada veel efektiivsemalt, kui seda teeb hambahari. Keelekaabits tuleb suruda õrnalt vastu keelt ning tõmmata seda tagantpoolt ettepoole. Pärast igat tõmmet tuleb kaabits üle loputada.

„Mida kaugemalt keelt puhastada saate, seda parem, kuid tasub olla ettevaatlik, et ei tekiks okserefleksi ning et te liiga tugevalt surudes ei vigastaks keelenäsasid,” selgitab ta.

Abi on ka antiseptilisest suuveest, mis vähendab suus olevate bakterite hulka, kuid mis kindlasti ei asenda igapäevast hammaste pesu ja niiditamist.

Hambaarst Hedvig Alasi sõnul on terve keel roosa ning mõnikord kaetud õhukese valge katuga. Keele peal ja külgedel on näsad, mis annavad keelele iseloomuliku teks­tuuri. Keele värvi muutumine või valulikkus võib aga viidata mõnele terviseprobleemile, näiteks vitamiinipuudusele, immuunsüsteemi talitushäirele või ka keelevähile. „Muutused keelel võivad olla tingitud ka ravimitest,” ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles