Külmal ajal vajame sooja sööki

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Täidetud avokaado.
Täidetud avokaado. Foto: Maire Vesingi

Sellel aastal on meil võimalus nautida tõelist, rohke lumevaibaga talvevõlumaad. Vajame rohkem öötunde puhkamiseks, positiivseid emotsioone, päevavalgust ning toitvaid sooja andvaid roogasid, et organismi mitte nõrgestada.

Värskelt sadanud pehme lumi teeb pimedapoolse, vähese päikesevalgusega talveaja kahtlemata helgemaks, kuid toob kaasa ka külmakraadid, niiskuse ning vahel külma tuule. Sellest tingituna oleme vastuvõtlikumad haigustele ning hingeliselt haavatumad, mida soodustab lisaks välistele faktoritele meie seesmine ja emotsionaalne tasakaalutus. Hiina traditsioonilises meditsiinis nimetatakse kolme talvekuud talletamise ja sulgemise perioodiks. Talvehooajal soovitataksegi võimalikult palju toetada oma tervist toitumise ja elustiiliga.

Oleme harjunud, et talvine menüü on energia-, rasva- ja valgurikkam. Ei soovitata liialdada loomsete rasvadega. Eelistada tuleks n-ö tervislikke rasvu, mis sisaldavad palju mono- ja polüküllastumata rasvhappeid. Need aitavad kehal võidelda külma, haiguste ja halva tuju vastu ning hoida meie energiataseme stabiilse. Neid leidub kalades, pähklites, seemnetes ja avokaados. Valgud aga aitavad hoida lihased tugevad ja terved.

Lisaks loomsetele valkudele soovitan leida taimseid valguallikaid, nagu aedoad, kikerherned ning läätsed. Süsivesikud annavad meile kiiresti energiat ja aitavad külmaga toime tulla. Väga oluline immuunsüsteemi toetamiseks on ka C- ja D-vitamiin ning B-rühma vitamiinid, mineraalainetest Mg ja Zn.

Valmistamisviisidest tuleks toidu soojendava toime suurendamiseks talvisel ajal kasutada keetmist, grillimist, röstimist ning küpsetamist. Soojendatuna süües annab toit rohkem sooja kui näiteks otse külmkapist võetuna.

Soovitan lisada soojendava ning haigusi peletava toimega maitseid, nagu tšilli, pipar, paprika, nelk, ingver, küüslauk ja kaneel.

Tšilli, küüslauk ja ingver – need me sõbrad kolmekesi!

Talvemenüüsse võiks kuuluda mitmesugused soojad toidud eestimaistest köögiviljadest (kõrvits, kapsas, kaalikas, porgand, peet, kartul), teraviljadest (tatar, riis, kaer), kalast ja lihast, piimatoodetest ja munast ning lisaks pähkleid, seemneid ja kuivatatud puuvilju.

Aasta ringi köögiviljade söömisel on heaks alternatiiviks sügavkülmikus käepärast võtta köögiviljade varu. Lisaks on värsketel ja külmutatud köögiviljadel enam-vähem sarnane toiteväärtus.

Mainin mõned toidud, mida soovitan eelistada: ühepajatoidud, soojad supid, pajaroad, ahjuroad, hommikupudrud, road kalast ja munadest, küpsetised, soojad magusroad.

Eelista sooje jooke, nagu kuum šokolaad, tee. Kuum šokolaad võib olla ka tervislik, kui eelistad suhkruvaba kakaopulbrit ning valmistad selle ise. Selleks sulata tumedat šokolaadi ja sega piimaga. Kasuta teede valmistamiseks ingverit, rohelist teed, tatraõisi, nurmenukuõisi, pärnaõisi, kortslehte, raudrohtu jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles