Aastatega hammaste tundlikkus suureneb

Eveliis Vaaks
Copy
Aastate lisandudes muutuvad hambad tundlikuks.
Aastate lisandudes muutuvad hambad tundlikuks. Foto: Shutterstock

Hambakliiniku Opluss hambaarst dr Eva-Susanna Huntsaar tõdeb, et hammaste tundlikkuse kaks peamist põhjust on kulunud või õhenenud hambaemail ja igemete taandumine. Selleks, et hammaste tundlikkust

vähendada, on võimalik ise nii mõndagi ära teha.

Läänemere Hambakliiniku hambaarst Eleri Valliste lisab, et hammaste tundlikkust põhjustab peamiselt hambaemaili kulumine ning seejärel dentiini ehk hamba sisemise osa paljastumine.

Dr Eleri Valliste räägib, et nooremas vanuserühmas võib tihti kohata hambaemaili kulumist tugeva harjamise ning happeliste jookide tarbimise tõttu. Vanemaealiste seas on see aga pigem seotud hammaste kulumise ning igeme retsessiooni ehk taandumisega, kus hambajuure pind paljastub.

Peamised sümptomid hammaste tundlikkuse korral on dr Eva-Susanna Huntsaare sõnul tundlikkus või ebamugavustunne temperatuurimuutustele, hellus külma või kuuma joogi või söögi tarbimisel, valu hammaste pesemise ajal ning tundlikkus magusatele või hapudele toitudele.

Hambapesu mängib rolli

Dr Eva-Su­sanna Huntsaare sõnul on hambad tundlikud siis, kui juua külma või kuuma jooki, aga ka siis, kui hammustada midagi magusat või haput.
Dr Eva-Su­sanna Huntsaare sõnul on hambad tundlikud siis, kui juua külma või kuuma jooki, aga ka siis, kui hammustada midagi magusat või haput. Foto: Erakogu

Dr Eva-Susanna Huntsaare sõnul põhjustavad kulunud või lõhenenud emaili mitmed faktorid. Üks neist võib olla liiga tugev hammaste harjamine või vale harjamistehnika. „Hammaste pesemisel tuleks eelistada pehmete harjastega hambaharja. Elektrilise hambaharja kasutamisel tuleb vältida ise kaasa harjamist ja valgendavat hambapastat,” räägib ta.

Hambaid tasub tema sõnul pesta pool tundi pärast või hommikuti enne söömist, sest siis on jõudnud taastuda sülje pH ning hambaemail ei ole pehme. Kasutama peaks fluoriidiga hambapastat ning igal õhtul enne hammaste pesu tuleks hambaid ka niiditada. „Pärast hammaste pesemist tuleks suu tühjaks sülitada ning mitte veega loputada, et fluoriidide kasutegur hammastele oleks maksimaalne. Fluoriidid tugevdavad hambaemaili, muutes selle happerünnakule vastupidavamaks,” tõdeb ta.

Tundlikkusvastast hambapastat tuleks hambaarsti hinnangul kasutada regulaarselt vähemalt 4–6 kuud, et selle mõju esile pääseks. Kui tundlikkus ei möödu ja ajaga üha suureneb, on ilmselt põhjuseks hambaauk ehk kaaries ning hambatohter julgustab sellisel juhul pöörduma hambaarsti poole.

Vale söök rikub hambaid

Ka söömine võib mõjutada seda, kas hammastel esineb tundlikkust või mitte. Nii tasub dr Huntsaare sõnul kinni pidada rusikareeglist, et söögikordade vahel oleksid kolmetunnised pausid ning et sülje pH jõuaks taastuda. „Vale söök või kehv suuhügieen võivad tekitada ka hambaauke, mis samuti põhjustavad hammaste tundlikkust,” lisab ta.

Ta tõdeb, et hammaste tundlikkust võib põhjustada ka hammaste krigistamine ja ka üldhaigused.

Hambaarst Eva-Susanna Huntsaar räägib, et ka igemete taandumine võib tekitada hammaste tundlikkust. „Igemete taandumine võib olla tingitud nii ebakorrektsest suuhügieenivõtetest, näiteks valest pesemistehnikast, või igemehaigustest,” ütleb ta.

Kauem elanud inimestel on hambaarsti hinnangul hammaste tundlikkus tingitud enamasti nii kaariesest, igemeprobleemidest, aga ka hammaste arvu vähenemisest. „Vanematel inimestel on suurem soodumus kaariese tekkele sülje koostise muutuse ja süljevoolu vähenemise tõttu,” räägib Eva-Su­sanna Huntsaar. Seoses sülje hulga vähenemisega vähenevad ka selle kaitsvad omadused, et neutraliseerida pH-d. Ta tõdeb, et vananedes halveneb motoorika, mistõttu on hammaste eest hoolitseda raskem ning neid ei õnnestu enam väga efektiivselt puhastada. See omakorda on aga kaariese tekkele hea pinnas.

Sülje hulga muutuste, üldhaiguste, motoorika halvenemise ja halbade harjumuste tõttu esineb hambaarst Eva-Susanna Huntsaare sõnul vanematel inimestel ka rohkem igemeprobleeme. „Igemepõletik ja parodontiit põhjustab igemete taandumist, mille tulemusena paljastub hambajuur suuõõnde, põhjustades tundlikkust,” ütleb ta.

Ta tõdeb, et vananedes muutuvad koed, nende seas igemedki õhemaks ja vähem elastseks ning rakud uuenevad aeglasemalt, immuunsüsteem muutub nõrgemaks ning infektsioonid võivad areneda kiiremini, paranemine võib aga rohkem aega võtta. „See on samuti põhjus, miks patsiendid võivad vanuse kasvades igemehaigustele vastuvõtlikumaks muutuda. Igemehaigus paljastab hambajuure ja hambad muutuvad tundlikuks,” räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles