Hingelinnu tiivul säästma ja kergemaid toite nautima

60+
Copy
Tromboonimängija Ants Nuut on kindel, et pillimees peab levitama head energiat ja mängima rõõmuga.
Tromboonimängija Ants Nuut on kindel, et pillimees peab levitama head energiat ja mängima rõõmuga. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Aasta esimeses 60+ numbris jagab oma elu ja arvamusi tromboonimängija Ants Nuut. Ta on kindel, et pillimees peab levitama head energiat ja mängima rõõmuga.

Tuleb välja nii, et humoorikas muusik on isegi operatsioonilaual laulnud. “See oli aastal 2016, kui mul oli suurenenud insuldirisk ja üht unearterit oli vaja puhastada. Opereeris mind dr Veronika Palmiste. Lamasin seal tema ees lõikuslaual, käed kinni seotud. Siis laulsin-joodeldasin talle: “Ei meil pole kerge kellelgi! Jolailii, jolailaa!” Arstidega on mul üldse elus vedanud, olen juba 73 ja tänu neile vägagi kõbus,” nendib Ants Nuut.

Tulundusühistu Tuleva juhatuse liige ja EBSi õppejõud Tõnu Pekk räägib ajakirjale 60+, kuidas on mõistlik oma raha säästa ja paigutada, et pensionipõlv oleks rahalises mõttes rõõmsam. Tõnu Pekk selgitab, miks on kasulik ka vanas eas raha pensionifondides hoida ja kasvatada. Muuhulgas vastab ta 60+ jaanuarikuu värskes numbris ka küsimustele, kuidas erineb vanuses 50+ investeerimine nooremas eas investeerimisest, kas terviseriski peaks ka vananedes rohkem arvestama ja millest on tingitud suured erinevused pensionifondide vahel?

Muuhulgas vastab ta 60+ jaanuarikuu värskes numbris ka küsimustele, kuidas erineb vanuses 50+ investeerimine nooremas eas investeerimisest, kas terviseriski peaks ka vananedes rohkem arvestama ja millest on tingitud suured erinevused pensionifondide vahel?

Dieet on see, kuidas inimene sööb. Seda sõna defineerivad inimesed üldiselt erinevalt. Tihti tõlgendatakse seda kui enese näljutamist. Eesti keeles on definitsiooni, et dieet on teatud piirangutega, ettekirjutatud toitumiskord või -viis, mille eesmärk on parandada tervist, ennetada haigusi, muuta toitumisharjumusi või võtta kaalust alla. Selle aasta esimeses ajakirjanumbris kirjutab terviseterapeut ja koolitaja Triin Terasmaa, mis ei võiks lihtsalt süüa. Ta toob välja suure osa erinevaid eridieete. Mõned neist on teatud tervisemurede puhul vajalikud. Ta toonitab, et dieetide soovitajad propageerivad igasuguseid dieete, äärmuslikumad neist võivad olla tervisele suisa kahjulikud.

Jaanuarikuus seikleb 60+ Viidumäel. Lugeja saab ajakirja veergude kaudu uudistada Saaremaa looduskaitseala kaunites paikades ja saab osa erilisest ilust Audakul. Erilisest paigast, kus saab kulata vaikust, saab lugeda värskest 60+ numbrist.

Jaanuarikuu ajakirjas 60+ seikleme koos lavastaja Mait Jooritsaga hingelinnu tiivul. Näidendi “Hääl minu sees” lavaletooja Mait Joorits ütleb, et talle on väga oluline kuulata hingelinnu häält enda sees. Ta räägib, et olla üle kümne aasta korraks tagasi kunagises koduteatris ja uidata sünnilinnas Rakveres on mõneti unenäoline kogemus. Et teda huvitab sõnastamatu. Et lugemine on kirg, mida jagab pojaga.

Meditsiiniteaduste doktor Rando Porosk ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer kirjutavad jaanuarinumbris ööpäevarütmist, mis kontrollib meie füsioloogilis-biokeemilisi sündmusi.

Raud on mineraalaine, millest on kuulnud igaüks. Vaatamata suurele tuntusele vajavad selle vajadus, roll organismis ja saamise allikad täpsemat selgitust. Professor Mihkel Zilmer ja toitumisspetsialist Tagli Pitsi kirjutavad rauast, mis on vereloome jaoks asnedamatu.

Jõululauas kipume tihti vanade traditsioonide kohaselt endale söömisega liiga tegema. Meie tavapärased peolauad on enamasti loomse toidu kesksed, rasvarohked ning toidukogused on liiga suured. Järgmistel päevadel pärast tõsisemaid pidusööke võiks eelistada taimseid, toitainetihedaid ja kalorivaesemaid kergemini seeditavaid toite. Kerge ning vitamiini- ja mineraalaineterikka toidu valmistamiseks võib abi leida ka sügavkülmast. Toitumisterapeut ja diabeedikooli kogemusnõustaja Maire Vesingi jagab huvitavaid retsepte.

60+ jaanuarinumbrist ei puudu ka kolumn ja suur ristsõna. See ootab lugejat lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles