Köögist tulvavad lõhnad on osa jõuluimest

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Küpsiseraudadega valmistatud küpsised.
Küpsiseraudadega valmistatud küpsised. Foto: Lauri Kulpsoo

Jõulud on tulvil emotsioone, ­tundeid, tuttavaid jõululõhnu ja maitseid. Verivorstid, hapukapsas, ahjukartul, seapraad ning piparkoogid või igale perele ainu­omased jõululemmikud. Üks ­armastab kalkunit või hane, teine kala ja täidetud mune, kolmas ­hoopis rosoljet ja sülti.

Kõiki jõuluaja toite ei pea samal söögikorral serveerima, vaid need võib jagada pühade ajal mitmele päevale.

Küpsetiste lõhnad on jõuluajal asendamatud. Need loovad jõulumeeleolu juba nädalaid varem, kui võtame ahjust välja lõhnavad piparkoogid. Küpsetiste ja jõulumaiustega on vahva rõõmustada nii peret kui sõpru. Alati ei pea kink olema just söödav. Ise tehtud soola­tainast jõulukaunistused on pilkupüüdvad ja sobivad kenasti kingiks.

Minu pere jõululaual on omatehtud verivorstid, sült, pasteet ja ahjupraad, salatitest kihiline kasukas ning maiasmokkadele piparkoogid ja toorjuustu-pohlakook. Hoidistest on lemmikud pohla-õunamoos ja marineeritud kõrvits.

Minu perele (lisaks ema ja õepered) on jõuludeks valmistumise aeg hea kokkusaamise võimalus. Alustame ettevalmistustega juba detsembri alguses, teeme koos verivorste, pasteeti ja sülti. Varem valmis tehtud toidud saab ka külmutada. Jõuluõhtu veedame kõik koos ühise suure perena ning ootame ja võtame rõõmsalt vastu jõuluvana.

Ootame koju neid, kes on kodust lahkunud, ja püüame taaselustada traditsioone, mida lastega koos elades järgisime. See oleks justkui mälestuste taaskogemine ja ajas tagasi rändamine.

Igal noorel perel kujunevad oma jõulutavad. Kui suudaksime uued ja vanad tavad hetkekski ühendada, oleks see nagu muinasjutu tõekssaamine ja unistuste täitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles