Mehed pelgavad uriinipidamatuse puhul abi otsida

60+
Copy
Uriinipidamatuse korral on võimalik riikliku soodustusega osta 120 mähet kuus.
Uriinipidamatuse korral on võimalik riikliku soodustusega osta 120 mähet kuus. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Uriinipidamatus ehk inkontinents on probleem, millest kõva häälega ei kiputa rääkima, kuid mis võib tervisemure all kannatajate igapäevaelus tekitada ebamugavust ja stressi. Kui enne 75. eluaastat kimbutab probleem rohkem naisi, siis hilisemas eas vastupidi rohkem mehi. Kuidas aidata meest, et tervisemure igapäevaelu ei segaks?

Invaru abivahendikeskuse kliendikogemuse valdkonnajuht Kadri Tiido kinnitab, et kindlasti ei pea diskreetsele murele lahendust otsima minnes tundma piinlikkust. “Meie poole pöördub inkontinentsi muredega inimesi igapäevaselt, nende seas nii mehi kui naisi,” räägib Tiido. Mure sagedusest annab tunnistust ka toodete populaarsus – ainuüksi Invarust soetatakse aastas miljoneid mähkmeid ja sidemed, neist kümnendiku moodustavad spetsiaalselt meestele mõeldud tooted.

Tiido soovitab uriinipidamatuse probleemi lahendamisega kindlasti alustada arstiga konsulteerimisest, et tuvastada probleemi põhjus. “Pidamatus võib viidata ka tõsisematele terviseprobleemidele,” räägib Tiido.

Abivahendikeskusesse pöördunud mehed on Tiido sõnul võrreldes naistega tagasihoidlikumad pidamatuse teemal kõnelema. “Kui endale ostmine tundub ebamugav, võib küsida nõu toodete soetamiseks näiteks sõbrale või mõnele lähedasele. Klienditeenindajad puutuvad murega igapäevaselt kokku ja oskavad küsida suunavaid küsimusi parima lahenduse leidmiseks,” julgustab Tiido.

Tema sõnul tagavad tänapäevased tooted tervisemure all kannatajatele diskreetsuse. “Kui valida sobiva imavusega mähe või side, siis ei saa keegi aru, kas neid kantakse või mitte,” kinnitab Tiido. Tema sõnul ei pea kartma ka ebameeldivaid lõhnasid – mähkmed ja sidemed hoiavad lõhna kinni kuni järgmise vahetuseni.

Kuidas valida sobivaim toode?

Millist toodet kasutada – kas sidemeid, mähkmeid või püksmähkmeid, oleneb Tiido sõnul terviseprobleemi raskusastmest ja sellest, kui liikuv mees on. “Aktiivsele mehele, kel esineb kerget uriinipidamatust või urineerimisjärgset järeltilkumist, on sobilikumad spetsiaalsed meestele loodud ja nende kehaanatoomiat arvestavad kolmnurksed sidemed,” soovitab Tiido.

Meestele mõeldud sidemed on õhukesed ja nahasõbralikud ning nende sisekülje äärtes on spetsiaalsed vedelikku suunavad taskud, mis vähendavad võimalikku leket. “Kuigi sidemed sobivad kandmiseks ka oma aluspükste sees, on kõige mugavam neid kanda spetsiaalsete fikseerivate aluspükstega, mis meenutavad tavalisi boksereid. Sidemete välispinnal olev kleeperiba tagab, et side püsib aluspesu sees ja need ei liigu paigast ka näiteks sporti tehes,” selgitab Tiido.

Raske uriinipidamatuse korral leiab abi aga püksmähkmetest ja imavatest pükstest. “Need tooted sobivad ka voodihaigetele,” selgitab Tiido ja õpetab, et täiskasvanutele mõeldud imavaid pükse tuleks valida vööümbermõõdu järgi.

“Sageli ostetakse igaks juhuks suurema imavusega tooteid, kuid nahasõbralikum oleks päevasel ajal kasutada väiksema imavusega tooteid, mida tihedamini vahetada. Ööseks võib jalga panna suurema imavusega püksmähkmed või krõpsuga mähkmed, et rahuliku südamega magada,” soovitab Tiido. “Hea on ka teada, et uriinipidamatuse korral on võimalik riikliku soodustusega osta 120 mähet kuus.”

Peale mähkme või sideme kasutamist tuleks intiimpiirkond ära puhastada. “Hügieeni pidamiseks on hea kasutada kas niisutatud pesukindaid või salvrätte. Seda eriti kodust väljaspool, kus pole käsidušši võimalik kasutada,” soovitab Tiido. Niisutatud pesukindad on mõeldud just täiskasvanud inimese mähkmealuse piirkonna puhastamiseks ja hooldamiseks. Neis sisalduvad nahka hooldavad ained ning erinevalt paljudest niisketest salvrätikutest pole need lõhnastatud. “Aktiivsele mehele on niisutatud pesukindad hea valik, kuna need on pakendatud väiksesse taassuletavasse pakendisse, mida on mugav kaasas kanda,” kiidab Tiido.

Abivahendikeskuses on erinevad uriinipidamatuse tooted ka võrdluseks väljas ning neid on võimalik osta ka ühe kaupa, et veenduda, milline mudel kõige paremini sobib. “Tervisemure võib ajas kas süveneda või paraneda ning vastavalt on vaja kas väiksema või suurema imavusega tooteid,” selgitab Tiido. “Näiteks peale eesnäärmeoperatsiooni on arstid sageli patsienti juba võimalikust uriinipidamatuse probleemist teavitanud ning inimesed juba teavad, mida oodata. Peale operatsiooni on tihtipeale vaja suurema imavusega toodet ning aja möödudes saab üle minna väiksema imavusega toodetele.”

“Kuigi sidemeid saab tellida diskreetselt ka veebist, siis esimesel korral soovitame siiski võimalusel käia kohapeal oma silmaga mähkmetega tutvumas, et valida välja parim võimalik mudel,” räägib Tiido ning lisab, et vanaduspensioniealistel ei ole sidemete ja mähkmete riigipoolse soodustusega ostuks vaja abivahenditõendit esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles