Superjuurikas suppi, salatisse ja mujalegi

Maire Vesingi
, toitumisterapeut ja koka eriala õpetaja
Copy
Korea porgandisalat.
Korea porgandisalat. Foto: Lauri Kulpsoo

Porgandi kasutusvaldkond on ­väga lai. Sobib nii toorelt, küpsetatult, hapendatult, kuivatatult kui ­mahlaks pressituna.

Porgand sobib hästi suppide, salatite, määrete, pajaroogade, smuutide-mahlade valmistamiseks ning hakkmasside ja tainaste koostisse. Porgand praelisandina on väga tuntud ja hinnatud nii ahjus küpsetatult kui ka stoovitud porgandina.

Samuti on teada mitmeid häid porgandihoidiseid ning porgandi hapendamine.

Tervislik juurikas

Porgand sisaldab palju A-vitamiini provitamiine – karotenoide ja rohkesti kaaliumit. Hoolimata magusast maitsest mõjutab porgand veresuhkrut minimaalselt, sest sisaldab võrdlemisi palju kiudaineid.

On aretatud palju porgandi­sorte, pikki ja peenikesi, lühikesi ja jämedaid. Porgandid ei pruugi olla ainult oranžid, on ka valgeid, kollaseid ja purpurpunaseid porgandeid.

Loe retsepte ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles