Ääsmäe – jõhvikarikkad rabad, kõige keskmes Käramaja

, ajakirjanik
Copy
Ääsmäe Käramaja tualettruumid sündisid kunstniku käe all. Siin saab igal ­aastaajal astuda kas kevadesse, suvesse, sügisesse või talve.

 
Ääsmäe Käramaja tualettruumid sündisid kunstniku käe all. Siin saab igal ­aastaajal astuda kas kevadesse, suvesse, sügisesse või talve.  Foto: Thea Karin

2021. aastal valiti Ääsmäe Külakogu aasta vabaühenduseks. Selle sümbol on samal aastal avatud ÄKKK ehk Ääsmäe Käramaja, Kultuuri- ja Kliimakeskus.

Kui läheneda Pärnu maantee poolt, paistab silma madal ühekorruseline hoone. Kohale jõudes selgub, et mäenõlva sisse on peidetud veel üks korrus. Kallakus asuv maja andis mõtte, et katusele kogunev vihma­vesi võiks suunduda ülevalt nõlvalt alla kulgevasse kärestikku ja sellest võiks üle minna sild.

Maja põhisaal on mõeldud ligi paarisajale külastajale, osaliselt rõduga lahendatud ja läbi kahe korruse. Aknad on kitsad ja mingil hetkel tekitab päikesevalgus tunde, nagu seisaksid kirikus kõigevägevama palge ees. See on andnud idee akendele vitraažid luua.

ÄKKKi täis inimesed

Ääsmäe Külakogu on seltskond n-ö ÄKKKi täis inimesi, kes teavad selgesti, mida kodukoha ja kogukonna inimeste heaks teha tahavad. Tahtsid oma maja – kultuurikeskust. See võttis küll kümmekond aastat, aga tehtud sai. Sündis uhke ja ajakohane ÄKKK ehk Ääsmäe Käramaja, Kultuuri- ja Kliimakeskus. Tahtsid kohvikupidamist proovida, käisid Pärnu kolledžis koolitusel ja on praegu nõutud toitlustajad. Nende koduleheküljelt saab aimu, kuidas eri tähtpäevadele loominguliselt läheneda.

Kes kohalikus käramajas üritust tahab korraldada, saab ka kööki kasutada. Näiteks Eve Kislov Maardu vallavolikogust, kes käramaja köögis Aafrika toite kokku segas ja rõõmustas, et paljud Ääsmäe pered olid neid maitsma tulnud. Eve Kislov käis hiljuti globaalset ebavõrdsust leevendava Eesti organisatsiooniga Mondo Aafrikas.

Maja tualettruumid sündisid kunstniku käe all. Kohalik keraamik Rave Puhm Taga­metsa Loovusmajast lasi loomingulise mõtte lendama. Kui santehnikud ja loomeinimene koostööd teevad, võib kiiksuga tulemust oodata. Nii ka juhtus. „Ääsmäe Käramaja tualettruumist saab omaette elamuse,” ütleb Eve, „selliseid võiks mujalgi olla.” Siin saab igal aastaajal astuda kas kevadesse, suvesse, sügisesse või hoopis talve. Aastaaega iseloomustavad helid kuuluvad sinna juurde.

Kui esimest korda Ääsmäe Käramajja sattusin, oli külakogu juhataja Ave Kruus rahul, et aastate jooksul oli maja ootu­ses jõutud igasugust kraami soetada: 250 saalitooli, pingpongilaud, korralik heli- ja valgustehnika, köögi sisseseade, kohvikumööbel.

Maja süda on pisikese kohviku mõõtu tööstuslik köök. „Külamajades tavapärane „kolm kappi ja kohvimasin”-köök ei tulnud kõne allagi,” oli tollal jutuks. Puhvet, mille nimi on Ääsmäe Külaplatsi Kohvik, on kuulus oma vallast kaugemalgi.

Lisaks kettagolf, suusarajad, lastehommikud, veiniõhtud, kino, kontserdid, kirsipark, külaplats ning muu majas toimiv huvitegevus. Kärajamajale annab sisu just seltskond aktiivseid inimesi, kes on oma aja ja energia panustanud projektide kirjutamisse ning sellega toonud vallale ligemale 500 000 eurot lisaraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles